Γενική

«Πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης»

Παρέμβαση του πρ. Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αλέξανδρου Κοντού στη Γενική Συνέλευση της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής

Κυρίες και Κύριοι,
Φίλοι Συνεταιριστές
Σας ευχαριστώ για τη δυνατότητα που μου δίνετε και σε αυτή τη Γενική Συνέλευσή να πω, λίγα λόγια για την Συνεταιριστική Ασφαλιστική και γενικότερα για τις πολύ μεγάλες προοπτικές που ανοίγουν οι υγιείς συλλογικές δράσεις των αγροτών.
Η Συνεταιριστική Ασφαλιστική αποτελεί ένα πρότυπο συνεταιριστικής οργάνωσης, αφού στο μετοχικό κεφάλαιο μετέχουν συνεταιριστικές ασφαλιστικές εταιρείες και άλλων χωρών της Ε.Ε. μαζί βέβαια με τις μεγαλύτερες συνεταιριστικές οργανώσεις της χώρας μας. Είναι δηλαδή, και αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, μια πολυεθνική συνεταιριστική ασφαλιστική εταιρία κάτι που αποδεικνύει τις μεγάλες προεκτάσεις και δυνατότητες που μπορεί να λάβει ο χώρος αυτός όταν λειτουργεί σε υγιείς βάσεις και όταν συνυπάρχουν δημιουργικά οράματα και δυναμικές πρωτοβουλίες.
Είναι σημαντικό ότι η εταιρία λειτουργεί με επιτυχία σε έναν κλάδο έντονα ανταγωνιστικό και ότι τα οικονομικά αποτελέσματά της παρουσιάζουν συνεχή κερδοφορία.
Όμως, παρότι η εταιρία παρουσιάζει μία πολύ καλή επιχειρηματική εικόνα, εν τούτοις δεν είναι γνωστή όσο θα έπρεπε στην αγορά.
Το ίδιο συμβαίνει και με το σύνολο σχεδόν των Συνεταιριστικών Οργανώσεων και συλλογικών Δράσεων των αγροτών στη χώρα μας, οι οποίες- αν και παρουσιάζουν σε πάρα πολλές περιπτώσεις εξαιρετικά αποτελέσματα- όχι μόνο αυτά δεν είναι γνωστά, αλλά αντίθετα η εικόνα που έχει καλλιεργηθεί για τον χώρο αυτό εμφανίζεται εντελώς διαφορετική , έως και μειωτική σε πολλές περιπτώσεις.
Οργανώσεις όπως η Συνεταιριστική Ασφαλιστική, η ΣΕΚΕ, η Παγκρήτια Τράπεζα, οι Ενώσεις Πιερίας, Βόλου, Λάρισας, Ρεθύμνου, Χίου , Καλαμάτας, η ΣΚΟΣ, αλλά και Ομάδες Παραγωγών σε όλη τη χώρα, παράγουν εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα και προσφέρουν εξαιρετικές υπηρεσίες στηρίζοντας ουσιαστικά και δυναμικά το εισόδημα των αγροτών, χωρίς όμως οι ίδιες να στηρίζονται όσο θα έπρεπε από την Πολιτεία, να αξιοποιούν στο βαθμό που θα έπρεπε τις ενισχύσεις από την Ε.Ε. και χωρίς να προβάλουν τη δράση τους, όπως θα έπρεπε, στην Ελλάδα και το εξωτερικό.
Επί πέντε χρόνια στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ακολουθήθηκε μία πολιτική που είχε κεντρική κατεύθυνση τη στήριξη, την ενθάρρυνση και την προβολή όλων των συλλογικών δράσεων στον αγροτικό τομέα.
Διότι, αποτελούσε και αποτελεί πεποίθησή μας ότι μόνο μέσα από υγιείς συλλογικές δράσεις μπορεί να ανοίξει ο δρόμος της ανάπτυξης και της ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής γεωργίας.
Κινούμενοι προς αυτή την κατεύθυνση αναλάβαμε ουσιαστικές πρωτοβουλίες για τη στήριξή τους, ξεκινώντας από έναν πολύ σημαντικό παράγοντα για το παρόν και το μέλλον τους.
Δώσαμε έμφαση στην αλλαγή της ψυχολογίας στον χώρο, με στόχο να ενθαρρύνουμε και να κινητοποιήσουμε όσο το δυνατό περισσότερους αγρότες και ιδιαίτερα νέους ανθρώπους να οργανωθούν μέσα από συλλογικές δράσεις και παράλληλα να νιώσουν ότι η Πολιτεία είναι δίπλα τους, τους δείχνει το δρόμο, φροντίζει για την προβολή των δράσεών τους και εξαντλεί όλα τα περιθώρια που υπάρχουν για την οικονομική στήριξή τους.
Δεν αναλάβαμε τυχαία την πρωτοβουλία να ζητήσουμε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την αφιέρωση της καθιερωμένης γιορτής για την αποκατάσταση της Δημοκρατίας στους νέους αγρότες, αλλά και τις συλλογικές δράσεις των αγροτών.
Πρόταση που απεδέχθη ο κ. Παπούλιας και για πρώτη φορά οι κήποι του Προεδρικού Μεγάρου κατακλύστηκαν από τους εκπροσώπους τους.
Δεν ήταν τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός της χώρας επισκέφθηκε αρκετές περιπτώσεις δυναμικών συλλογικών δράσεων σε όλη τη χώρα, τις έκανε γνωστές ανά το πανελλήνιο και ενθάρρυνε τους εκπροσώπους τους να ενισχύσουν τις προσπάθειές τους.
Δεν ήταν τυχαίο ότι επί πέντε χρόνια οι εκπρόσωποι των Συνεταιρισμών και των Ομάδων είχαν μία πόρτα ανοιχτή στο ΥΠΑΑ Τ και αντιμετωπίστηκαν ως προνομιούχοι συνομιλητές στη χάραξη της πολιτικής μας.
Οφείλω, δε, να επισημάνω ότι για σημαντικές επιτυχίες που είχαμε στην Ε.Ε. ήταν καθοριστικές οι πολιτικές που , σε αρκετές περιπτώσεις, συνδιαμορφώσαμε.
Όπως επίσης και ότι τα προηγούμενα χρόνια λάβαμε πάνω από 30 σημαντικά μέτρα, που οδήγησαν στην εξυγίανση αρκετών Συνεταιριστικών Οργανώσεων.
Οδήγησαν στην απορρόφηση σημαντικών κονδυλίων από την Ε.Ε. για την προβολή τους, αλλά και την πραγματοποίηση επενδύσεων, καθώς επίσης και τη λήψη μέτρων για τη φορολογική ελάφρυνση τους και τη ρύθμιση των χρεών τους, που αποδεικνύουν το μεγάλο ενδιαφέρον μας για το χώρο αυτό.
Έγιναν πολλά τα προηγούμενα χρόνια, όμως είναι γεγονός ότι η προσπάθεια πρέπει να συνεχιστεί προς την ίδια κατεύθυνση και με εξίσου έντονο ρυθμό για να πετύχουμε περισσότερα.
Αυτή είναι η μεγάλη πρόκληση του αύριο στην οποία πρέπει να ανταποκριθούμε, όπως με επιτυχία κάνουν αγρότες συνεταιριστές σε άλλες χώρες της Ε.Ε., κάνοντας δυναμικές κινήσεις με μεγάλη αναγνώριση.
Αποφασίσαμε, λοιπόν, χωρίς να διεκδικήσουμε ζωτικό χώρο από κανέναν, χωρίς να αμφισβητήσουμε κανέναν και χωρίς να έχουμε άλλες- πέραν των στόχων που προανέφερα- επιδιώξεις, να διαμορφώσουμε ένα νέο πλαίσιο προβληματισμού, έκφρασης, δημοσίου διαλόγου και διεκδίκησης για την αναβάθμιση και την πρόοδο των οργανωμένων δράσεων των αγροτών σε όλα τα επίπεδα (Συνεταιρισμοί, Ομάδες Παραγωγών, πολυμετοχικές εταιρείες των αγροτών).
Σύντομα υλοποιούμε μία πολύ σημαντική πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση, στην οποία συμφώνησαν, ήδη, να μετέχουν ικανά στελέχη που ασχολούνται με τις οργανωμένες δράσεις των αγροτών και τη χάραξη στρατηγικής για τον αγροτικό τομέα.
Κλείνοντας, θέλω να συγχαρώ τον πρόεδρο, το Δ.Σ., τον Γενικό Διευθυντή και τα στελέχη της Συνεταιριστικής Ασφαλιστικής, διότι τιμούν με την προσπάθειά τους το έργο, που ο Αλέξανδρος Μπαλτατζής οραματίστηκε και δημιούργησε για το Συνεταιριστικό Κίνημα, το οποίο «ανδρώθηκε» από έναν επίσης μεγάλο Συνεταιριστή , τον Δημήτρη Πεταλωτή.
Σας ευχαριστώ».

Σχετικά Άρθρα