Γενική

Μήνυμα Δημάρχου Ξάνθης για την Γιορτή της Μητέρας

Αγαπητές φίλες, Αγαπητοί Φίλοι
Ήρθε για άλλη μια φορά η ώρα, να αποδώσουμε τον ετήσιο φόρο τιμής στα πιο μυστηριώδη, θαυμάσια και παντοδύναμα πλάσματα, σε σας, τις μητέρες.
Μάνα, μητέρα, μαμά, όπως και να ονομαστεί αποτελεί την γλυκύτερη έκφραση, την προσωποποίηση της αιώνιας δημιουργίας, την τροφό που ανέδειξε και αναδεικνύει την εξέλιξη της ζωής. Γιατί, ο καθένας και η καθεμία από εμάς είχε μια μητέρα. Η μητέρα μας είχε μια μητέρα και η μητέρα της μητέρας μας είχε μια μητέρα.
Ιστορικά, η γιορτή της μητέρας να ξεκινά από την Αρχαία Ελλάδα. Στην Αρχαία Ελλάδα, ήταν γιορτή της άνοιξης όπου λατρευόταν η Γαία, η μητέρα Γη, μητέρα όλων των θεών και ανθρώπων και αργότερα η Ρέα η σύζυγος του Κρόνου, μητέρα του Δία και θεά της γονιμότητας. Το 1600 μ. Χ. συναντάμε την «Κυριακή της Μητέρας» στην Αγγλία, όπου οι ευγενείς είχαν αφιερώσει την τέταρτη Κυριακή της Σαρακοστής προς τιμήν της μητέρας, δίνοντας μια ολόκληρη ημέρα άδεια στους υπηρέτες τους για να επιστρέψουν στα σπίτια και γιορτάσουν με τις μητέρες τους. Καθώς ο χριστιανισμός εξαπλώνεται στην Ευρώπη, η γιορτή μεταβλήθηκε προς τιμή της «Μητέρας Εκκλησίας» αλλά με τον καιρό οι δύο έννοιες έγιναν μια με αποτέλεσμα ο κόσμος να τιμούσε ταυτόχρονα την μητέρα και την εκκλησία. Το 1907 η Άννα Τζάρβις θέλοντας να τιμήσει τη μνήμη της μητέρας της ξεκίνησε στην Αμερική μια παγκόσμια εκστρατεία για να καθιερωθεί επίσημα η γιορτή της μητέρας. Η προσπάθεια της είχε μεγάλη απήχηση και έτσι καταφέρνει να οριστεί ο εορτασμός κάθε δεύτερη Κυριακή του Μάη.
Γιορτάζοντας την μητέρα, τιμούμε το ανθρώπινο γένος. Εκφράζουμε κατά τον καλύτερο τρόπο την ευγνωμοσύνη μας για την ζωή που χαρίζει, τις θυσίες που κάνει και για όλα αυτά που συμβολίζει. Ακόμα και ο ίδιος ο Θεός επισημαίνει την βαθιά εκτίμηση, τον σεβασμό και την βοήθεια που οφείλουμε στους γονείς και ιδιαίτερα στην μητέρα με την Πέμπτη εντολή του:
«Τίμα τον πατέρα σου και την μητέρα σου, για να γίνεις μακροχρόνιος πάνω στη γη, που σου δίνει ο Κύριος ο Θεός σου».
Είναι το παγκόσμιο σύμβολο της ενότητας, της αγάπης, της συμπάθειας και της συγνώμης. Χαρακτηρίζεται από τη δύναμη της αγάπης και την ομορφιά της συγνώμης και αποτελεί την βάση της ανθρώπινης ζωής και ευτυχίας.
Η μητέρα είναι το πολυτιμότερο και ωραιότερο πλάσμα στο οποίο όλοι χρωστάμε την ύπαρξη και την δημιουργική πορεία μας. Η μητέρα είναι εκείνη η ανάσα που αγωνιά και αφουγκράζεται κάθε στιγμή, κάθε ώρα, κάθε λεπτό το σπλάχνο το δικό της και μπορεί να καταλάβει τα παιδιά όλου του κόσμου.
Αρκετά συχνά οι γυναίκες, και φυσικά συμπεριλαμβάνονται και οι μητέρες, αποκαλούμαστε ως το αδύναμο φύλο. Αλλά πέστε μου, ποιος μπορεί να θεραπεύει μόνος του τον εαυτό του και τους άλλους, όπως τόσα χρόνια έκανε η μάνα, ποιος μπορεί να ταΐσει μια οικογένεια έξι ατόμων με μια μπουκιά ψωμί; Είναι αδύνατος αυτός ο άνθρωπος;
Η ζωή μας είναι γεμάτη από δυσκολίες, εμπόδια, αποτυχίες, ατυχήματα αλλά και καλές στιγμές. Σε κάθε μια από αυτές, χωρίς να το θέλουμε αυτή η λέξη έρχεται στο στόμα μας. Αυτή στις καλές στιγμές μας αυτή και στις δύσκολες. Αυτή στις χαρές αυτή και στις λύπες. Είναι λοιπόν αλήθεια αυτό που υποστηρίζει μια εβραϊκή παροιμία αναφέροντας πως ο θεός δεν μπορούσε να βρίσκεται παντού για αυτό δημιούργησε τις μητέρες. Πόση στοργή, πόση αγάπη διακρίνουμε στο πρόσωπο της; Πως είναι λοιπόν δυνατόν να μην είναι αγιασμένο το όνομα της; Αν έχουμε κάτι ιερό και ωραίο στην ζωή μας είναι η μάνα. Όλα τα στάδια της ζωής μας έχουν μέσα το όνομα της μάνας, σαν φυλακτό. Αρκεί μονάχα να σκεφτούμε ποια είναι η πρώτη λέξη που ψιθυρίζουμε. Και όταν γεράσουμε πάλι την μάνα ζητάμε σαν να είμαστε μικρά παιδιά. Η λέξη μάνα είναι η πρώτη και η τελευταία που βγαίνει από τα χείλη μας. Μ αυτή γεννιόμαστε, μ’ αυτή θα πεθάνουμε. Κι είμαστε δικαιολογημένοι γιατί ποιον άλλο αισθανθήκαμε τόσο κοντά στη ζωή από την μάνα;
Στην σημερινή εποχή μπορούμε να παρατηρήσουμε πως η μητέρα είναι ισότιμη σε κάθε επίπεδο με τον πατέρα, είναι μορφωμένη, εργαζόμενη και ελεύθερη για τις επιλογές της μέσα αλλά και έξω από την οικογένεια. Αγωνίζεται για να επιλύσει ακόμα περισσότερα προβλήματα πέρα από την γέννηση και την διαπαιδαγώγηση των παιδιών όπως θέματα διαβίωσης, κοινωνική συμπεριφορά, αξίες και άλλα ανάλογα με τη χώρα που κατοικεί. Παρόλα αυτά, υπάρχουν στιγμές που στέκεται αβοήθητη ανάμεσα σε οικογένεια, σύζυγο, παιδιά, την φροντίδα των γονιών και των πεθερικών της, την καριέρα της, χωρίς ουσιαστικά κανείς να μπορεί να την βοηθήσει…
Γιορτή της μητέρας, λοιπόν, σήμερα! Γιορτή της παντοτινής και αγνής αγάπης, της αφοσίωσης, της στοργής και της θυσίας. Είναι η ημέρα που συνηθίζαμε ή συνηθίζουμε να δείχνουμε την αγάπη μας. Όμως, καλό είναι να εκφράζουμε την ευγνωμοσύνη και την αγάπη μας οποιαδήποτε στιγμή και όχι μόνο μια φόρα το χρόνο γιατί εσείς μας ντύσατε με όλα αυτά τα όμορφα συναισθήματα, εσείς μας δείξατε πότε μπορούμε να χαιρόμαστε, να λυπόμαστε, να αισθανόμαστε υπερηφάνεια, να είμαστε ευσυνείδητοι, αληθινοί και ανθρώπινοι. Είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε για να αναγνωρίσουμε όσα έχετε προσφέρει νοιώθοντας ευγνωμοσύνη για την ύπαρξη σας. Γιατί αν δεν υπήρχατε, δεν θα υπήρχαμε. Είμαστε εδώ γιατί είχατε ως ιερό σκοπό να προετοιμάσετε τον ερχομό μας, να φωτίσετε τον δρόμο και να συντελέσετε στην σωστή πορεία μας. Αναμφισβήτητα λοιπόν, αποτελείτε την αλυσίδα της ανθρωπότητας και την γέφυρα της ζωής.
Έτσι το λιγότερο που μπορώ να κάνω είναι να σας ευχηθώ, χρόνια πολλά και όμορφα με υγεία και πολύ δύναμη ώστε να συνεχίσετε τη τόσο σημαντική και ζωογόνο αποστολή σας και να σας προσφέρω λίγα λουλούδια, τα οποία, ενώ αποτελούν ένα υπέροχο δημιούργημα της φύσης συγχρόνως, απευθύνονται στη μητέρα που είναι η προσωποποίηση της φύσης και της γονιμότητας.
Χρόνια Πολλά σε όλες τις μανούλες!
Να είσαστε πάντα καλά!

Σχετικά Άρθρα