Γενική

Η μεγαλύτερη γιορτή των Ρομά αναβίωσε στο Δροσερό

Οι Ρομά καλωσόρισαν την άνοιξη και τίμησαν τον Άγιο Γεώργιο με το «Εντερλέζι»- Παρόντες ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ και ο Εισαγγελέας Εφετών Θράκης

Τη γιορτή «Εντερλέζι» γιόρτασαν οι Ρομά της περιοχής την Τετάρτη το απόγευμα στον οικισμό του Δροσερού, η οποία για πρώτη φορά φέτος ήταν «ανοιχτή» στο ευρύ κοινό. Τη γιορτή, ανέλαβε ο Πολιτιστικός και Μορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Ρομά Δροσερού Ξάνθης «Η Ελπίδα». Από το πρωί της Τετάρτης ξεκίνησε η προετοιμασία, με δεκάδες καζάνια, στα οποία μαγείρευαν ρύζι, ενώ δε έλειπαν και τα αρνιά, τα λεγόμενα «κουρμπάνια». Στη γιορτή παραβρέθηκε η πολιτική ηγεσία του τόπου, με επικεφαλής τον Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Δημήτρη Σταμάτη, ο οποίος συνοδευόταν και από τον κ. Ακριτίδη, Προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Θράκης, πολλούς Νομαρχιακούς και Δημοτικούς Συμβούλους, καθώς και πλήθος κόσμου. Ζωντανή μουσική, πολύχρωμα φορέματα και χορός κυρίως από τις γυναίκες του οικισμού συνέθεταν το σκηνικό του Εντερλέζι, όπως ονομάζεται στη γλώσσα «Ρομανί»: η μεγαλύτερη γιορτή των Ρομά. Το πρόγραμμα της εκδήλωσης ήταν πολύ πλούσιο σε χορό και τραγούδι καθώς νεαρές κοπέλες χόρεψαν παραδοσιακούς χορούς, αναβιώνοντας και πολλά έθιμα.
Σαμπιχά Σουλεϊμάν: «Είναι μια γιορτή των προγόνων μας»
Σύμφωνα με την παράδοση των Ρομά, ο Άγιος Γεώργιος είχε εμφανιστεί όταν ένα μεγάλο φίδι επιτέθηκε σε ένα τσιγγάνικο καραβάνι και το εξολόθρευσε σώζοντας έτσι τους τσιγγάνους. «Είναι μια γιορτή από τους προγόνους μας. Το «Εντερλέζι» γιορτάζεται εδώ και αιώνες. Εμείς οι Ρομά τη γιορτή αυτήν την έχουμε σαν τάμα. Σφάζουμε αρνιά, για το παιδί που έχουν τάξει οι γονείς, το οποίο ήταν άρρωστο και έγινε καλά» ανέφερε η πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου Γυναικών Δροσερού Ξάνθης Σαμπιχά Σουλεϊμάν. Η ίδια δηλώνει επίσης ότι, η γιορτή είναι αφιερωμένη σε κάθε είδους τάμα, όπως για να πάει καλά η χρονιά ή για να γεννηθεί ένα αγόρι σε μια οικογένεια. Συγχρόνως είναι η γιορτή του Αγίου Γεωργίου, η οποία σύμφωνα με το παλιό ημερολόγιο, γιορτάζεται στις 6 Μαΐου. Στην εκδήλωση στο Δροσερό σφαγιάσθηκαν 25 αρνιά, τιμώντας έτσι τον Άγιο, αλλά και πραγματοποιώντας η κάθε οικογένεια τα τάματα που είχε κάνει.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα