Γενική

Γιατί δεν έχουμε μίνι λεωφορεία στην πόλη μας;

Θεμιτό και ευεργετικό είναι να αντιγραφεί κάποιος οποιαδήποτε πετυχημένη δραστηριότητα και ιδίως στον κοινωφελή τομέα. Είναι γνωστό ότι: οι περισσότεροι Δήμοι στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό έχουν καθιερώσει και έχουν οργανώσει την αστική συγκοινωνία στη Δημοτική τους περιοχή με πολλά πλεονεκτήματα προς όφελος των Δημοτών:
α) Την αποσυμφόρηση του κέντρου των πόλεων από τα τροχοφόρα οχήματα β) Την προσφορά στους πολίτες του αγαθού της ασφαλούς- ταχείας και δωρεάν συγκοινωνίας γ)την περιβαλλοντική καθαριότητα, η οποία επιτυγχάνεται με τον περιορισμό των ΙΧ αυτοκινήτων στο κέντρο της πόλεων δ) Την περιφρούρηση της Εθνικής οικονομίας.
Αν εξετάσουμε την οργάνωση των Δήμων στην προαναφερόμενη δραστηριότητα θα παρατηρήσουμε ότι όλοι οι Δήμοι έχουν επιλέξει μικρά λεωφορεία, τα ονομάζουμε MINI BUS . Τα οποία είναι οικονομικά και ευέλικτα. Δεν επιβαρύνουν, με ρύπους το περιβάλλον ούτε και τον Δημοτικό προϋπολογισμό. Οι οδηγοί και επιβάτες δεν ταλαιπωρούνται με τους ελιγμούς, όπως συμβαίνει σήμερα στη Ξάνθη.
Η απορία είναι: Πως μέχρι σήμερα δεν έχουν διαμαρτυρηθεί οι παροικούντες την μικρή αλλά ωραία πλατεία της Δημοτικής αγοράς της Ξάνθης; Όταν τις περισσότερες ώρες του 24ώρου έχουν τους, την εικόνα ενός τραίνου.
Διότι, εικόνα τραίνου παρουσιάζουν τα σταθμευμένα στην προαναφερόμενη πλατεία τα υπερμεγέθη αστικά λεωφορεία της πόλεως μας.

Μενέλαος Καρυωτάκης

Σχόλιο εφημερίδας: Επειδή το κείμενο απευθύνεται στον εκδότη της εφημερίδας μας να σημειώσουμε ότι σε σχετική ερώτηση της δημοσιογράφου μας Κωνσταντινιάς Νάκου προς τον Δήμαρχο Ξάνθης σχετικά με το θέμα των μικρών λεωφορείων στη συνέντευξη τύπου για την ενοποίηση των πλατειών ο κ. Στυλιανίδης σχολίασε ότι αυτό το μέτρο απέτυχε στην Κομοτηνή καθώς είναι άδεια τα λεωφορεία.
Η ιστορία θα δείξει βέβαια κατά πόσο οι Ξανθιώτες θα μπορέσουν να συμβιβαστούν με την κατάσταση μη πρόσβασης στο κέντρο τα προσεχή έτη. Γιατί όπως σχολίασε η κ. Νάκου εύκολο είναι να λέμε «κατεβείτε όλοι στο κέντρο πεζοί» αλλά το θέμα είναι ότι πρέπει να δείξει καλή πρόθεση η δημοτική αρχή και να παροτρύνει με κάποιο τρόπο τον πολίτη που μέχρι στιγμής έχει συνηθίσει να αφήνει το αυτοκίνητο του μπροστά στο περίπτερο για να αγοράσει κάτι με αναμμένα τα αλάρμ ή οπουδήποτε και αν πηγαίνει.
Όπως φαίνεται η δημοσιογράφος μας μετέφερε τον προβληματισμό πολλών συμπολιτών μας.

Σχετικά Άρθρα