Γενική

Ανταποδίδουμε την πολύ καλή φιλοξενία τους

Στην Ξάνθη βρίσκεται η αντιπροσωπεία ξένων δασκάλων και μαθητών, στα πλαίσια του «Comenius»- Σε πλήρη εξέλιξη το πρόγραμμα
Στην περιοχή μας είναι από την Τετάρτη το πρωί, η ομάδα των δασκάλων και μαθητών από δημοτικά σχολεία της Ευρώπης, οι οποίοι φιλοξενούνται σε σπίτια, τα οποία έχουν παιδιά στο δημοτικό. Η φιλοξενία παρέχεται από οικογένειες του Πετεινού του δήμου Βιστωνίδας, αφού το σχολείο που επισκέφθηκε η αντιπροσωπεία είναι το δημοτικό σχολείο του οικισμού. Πρόκειται για έντεκα εκπαιδευτικούς και τέσσερα παιδιά από τη Λεττονία, τη Τουρκία, τη Βουλγαρία, τη Σουηδία και την Ισπανία. Αντίστοιχη επίσκεψη, πραγματοποίησε και το σχολείο του Πετεινού στις προαναφερθείσες χώρες. Την Τετάρτη το πρωί πραγματοποιήθηκε εκδήλωση στο πολιτιστικό κέντρο του δήμου Βιστονίδας στη Γενισέα, όπου το δημοτικό σχολείο Πετεινού, παρουσίασε παραδοσιακούς χορούς, θέλοντας έτσι να δείξουν παραδοσιακά δρώμενα της Ελλάδας.
Το πρόγραμμα «COMENIUS» στηρίζεται σε συμπράξεις σχολείων από χώρες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα Σωκράτης. Υπάρχουν τρεις κατηγορίες σχεδίων. Τα σχολικά σχέδια, τα γλωσσικά σχέδια και τα σχέδια σχολικής ανάπτυξης. Τα σχολικά σχέδια και τα σχέδια σχολικής ανάπτυξης βασίζονται σε συμπράξεις τριών τουλάχιστον σχολείων από τρεις διαφορετικές χώρες και μπορούν να χρηματοδοτηθούν για διάστημα τριών ετών ενώ τα γλωσσικά σχέδια χρηματοδοτούνται για ένα χρόνο και σ αυτά συμμετέχουν δύο σχολεία από διαφορετικές χώρες. Τα σχολικά σχέδια προάγουν την ευρωπαϊκή συνεργασία μεταξύ μαθητών και εκπαιδευτικών από διάφορες χώρες. Η συνεργασία προσφέρει στους συμμετέχοντες την ευκαιρία να γνωρίσουν ο ένας τη χώρα του άλλου, να διερευνήσουν τις διάφορες πολιτισμικές παραμέτρους, αλλά και τον τρόπο σκέψης και ζωής, και να κατανοήσουν και να εκτιμήσουν τη διαφορετικότητα. Η υπεύθυνη του προγράμματος Κυριακή Τσιφτσίδου ανέφερε: «Ένα από τα βασικά στοιχεία του προγράμματος, είναι η γνωριμία με τη χώρα που επισκέπτεται η αντιπροσωπεία. Θα επισκεφθούμε αρκετά από τα σημεία ενδιαφέροντος του νομού όπως, την παλιά πόλη, τη λίμνη Βιστονίδα, τα στενά του Νέστου και τα Άβδηρα. Όταν είχαμε επισκεφθεί εμείς τις ξένες χώρες, τύχαμε πολύ καλής φιλοξενίας. Τώρα θα τους το ανταποδώσουμε».
Τα σχέδιο «COMENIUS», μεταξύ άλλων, προάγει τη διαπολιτισμική συνειδητοποίηση. Μαθητές και εκπαιδευτικοί έρχονται σε επαφή με άλλους πολιτισμούς και τρόπους ζωής. Η συνεργασία με άλλα σχολεία της Ευρώπης ενισχύει την Ευρωπαϊκή διάσταση στην Εκπαίδευση μέσα από το καθημερινό πρόγραμμα του σχολείου. Δίνει τη δυνατότητα στους πολίτες και ειδικότερα στους νέους να βρουν την ταυτότητα τους και να εκτιμήσουν τις ιδιαιτερότητές τους μέσα στην πολυπολιτισμική Ευρώπη.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα