Γενική

Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για τακτοποίηση εργαζομένων;

Ερώτηση Π. Σγουρίδη στην Υπουργό Απασχόλησης για τις απολύσεις στην GROUPAL- Καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο την εργοδοσία

Για τις απολύσεις στο εργοστάσιο GROUPAL κατέθεσε ερώτηση στην Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Εξάλλου θέτει και το θέμα συνολικά των εργαζομένων επιχειρήσεων που έχουν κλείσει. Ειδικότερα στην ερώτηση τονίζει ο βουλευτής:
«Όπως καταγγέλθηκε από το Σωματείο Εργαζομένων στην βιομηχανία Αλουμινίου Groupal ΑΒΕΕ που εδρεύει στον Ν. Ξάνθης διαπιστώθηκε ότι ενώ υπήρχε συμφωνία μεταξύ εργαζομένων και εργοδοσίας για εφαρμογή προγράμματος κυλιόμενης διαθεσιμότητας των εργαζομένων, προκειμένου να αποφευχθούν ομαδικές απολύσεις, η εταιρεία προέβη σε απολύσεις εργαζομένων και συγκεκριμένα τέσσερεις εργαζόμενους τον Ιανουάριο, τέσσερεις τον Φεβρουάριο και τρεις τον Μάρτιο του 2009.
Επειδή από την παραπάνω συμπεριφορά της εταιρείας έχει δημιουργηθεί σοβαρή ανασφάλεια μεταξύ των εργαζομένων για την συνέχιση λειτουργίας του εργοστασίου και το φάσμα της ανεργίας στην περιοχή έχει διευρυνθεί υπερβολικά και επικίνδυνα.
Επειδή από ορισμένους εργοδότες με πρόσχημα την οικονομική κρίση σημειώνονται σοβαρές παρεκκλίσεις από την κείμενη εργατική νομοθεσία.
Ερωτάται η κ. Υπουργός
1. Με ποιο τρόπο προτίθεται να ελεγχθεί η παράνομη συμπεριφορά ορισμένων εργοδοτών, πού τείνει να πάρει εκρηκτικές διαστάσεις, οι οποίοι με πρόσχημα την οικονομική κρίση καταπατούν ασύστολα τα κεκτημένα του εργατικού κινήματος;
2. Με ποιες νομικές διατάξεις η Επιθεώρηση Εργασίας Ξάνθης, θα επιβάλει πρόστιμο στην εταιρεία για την παράνομη ενέργειά της και ποιο είναι το ύψος του προστίμου;
3. Υπάρχει πρόθεση της κυβέρνησης για την τακτοποίηση των εργαζομένων στην Groupal ABEE κατά τα πρότυπα των λύσεων που δόθηκαν στους πρώην εργαζόμενους των εταιρειών Συνεταιριστική Λιπασμάτων Α.Ε.- ΣΕΒΑΘ ΑΕ- ΣΕΠΕΚ ΑΕ- Κλωστήρια Πρεβέζης- Κρεατοβιομηχανία ΘΡΑΚΗΣ Α.Ε. κ.α».
Καταδικάζει το Εργατικό Κέντρο την εργοδοσία του GROUPAL
Από την πλευρά του το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ξάνθης καταδικάζει την απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας του εργοστασίου «GROUPAL» που εδρεύει στο νομό, όπως αναφέρει σε επιστολή του και εξηγεί:
«Η διοίκηση του εν λόγω εργοστασίου δεν τήρησε τη συμφωνία που είχε κάνει με τους εργαζόμενους ότι δεν θα προβεί σε απολύσεις σε περίοδο που οι εργαζόμενοι είναι σε διαθεσιμότητα».
Το Εργατικό Κέντρο καλεί την εργοδοσία «να επανεξετάσει και να ακυρώσει τις απολύσεις γιατί εάν δεν κρατήσει την αρχική συμφωνία θα μας βρει μπροστά της διότι σκοπός μας είναι η προάσπιση τον συμφερόντων του εργατικού κόσμου».
Για τον λόγο αυτό το Εργατικό Κέντρο έχει ξεκινήσει επαφές με το Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας για να ορίσει άμεσα συνεδρίαση τριμερούς επιτροπής ώστε να παρέμβει στη διοίκηση του εργοστασίου για να ανακαλέσει τις απολύσεις προς τους συναδέλφους.

Σχετικά Άρθρα