Γενική

«Πολιτικοί καιροσκόποι κάποιοι συνάδελφοι μου στην Ν.Δ»

Ο Αλέκος Κοντός τα είπε έξω από τα δόντια σε συνέντευξη του στον «Αδέσμευτο Τύπο» της Κυριακής

Έωλες» και «αστείες» χαρακτηρίζει ο πρώην υπουργός Αλέκος Κοντός τις κατηγορίες για τις οποίες μπήκε στο «κάδρο» στην υπόθεση «Βατοπεδίου». Ο βουλευτής Ξάνθης, με συνέντευξη του στον «Α.Τ.»., κάνει λόγω για προσωπικές ανησυχίες μερικών συναδέλφων του στη Ν.Δ., που «μπήκαν στη λογική του διαχωρισμού των εντίμων και ανέντιμων με όρους Media», δηλώνει πως δεν έχει τεθεί θέμα από το Μέγαρο Μαξίμου να μην είναι υποψήφιος στις επόμενες εκλογές και τονίζει δηκτικά πως δεν είναι ανεπάγγελτος πολιτικός ούτε παιδί του «κομματικού σωλήνα».

Πού αποδίδετε την πτώση των ποσοστών της Ν.Δ., όπως τουλάχιστον δείχνουν οι δημοσκοπήσεις;
«Οι δημοσκοπήσεις καταγράφουν τη συγκυρία, η οποία είναι δύσκολη λόγω της οικονομικής κρίσης, που δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να αναλάβει πρωτοβουλίες που θα τον κάνουν περισσότερο αρεστό. Αυτό, σε συνδυασμό με το λάθος που κάναμε να απαντήσουμε στη «λασπολογία» και τη «σκανδαλολογία» που προβάλλουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι για να καλύψουν την αδυναμία τους να καταθέσουν μία αξιόπιστη κυβερνητική πρόταση, αντί να επιμείνουμε να προβάλουμε το έργο μας πάνω στα προβλήματα που πραγματικά απασχολούνταν κόσμο, μας έχει κοστίσει επικοινωνιακά.
Κύριε Πανταζή, έχουμε υλοποιήσει όλ αυτά τα χρόνια σημαντικές πρωτοβουλίες, τολμήσαμε να επιλύσουμε θέματα που οι πολιτικοί μας αντίπαλοι δίσταζαν να αγγίξουν, διότι υπολόγιζαν μόνο το πολιτικό κόστος. Υλοποιούμε σχέδιο για την προστασία της οικονομίας από την κρίση, την οποία οι πολιτικοί μας αντίπαλοι άργησαν πολύ να συνειδητοποιήσουν. Εάν επιμείνουμε να προβάλλουμε όλ αυτά, θα βρεθούμε και πάλι μπροστά. Αυτό περιμένει από εμάς η κοινωνία και φαίνεται από τις ποιοτικές αναλύσεις των μετρήσεων».

Τι απαντάτε στις φωνές, ακόμα και μέσα από τη Ν.Δ., που ζητούν να μη συμπεριληφθούν στα ψηφοδέλτια του κόμματος σας στις επόμενες Εθνικές εκλογές, όσοι εμπλέκονται στην υπόθεση του Βατοπεδίου και άλλες υποθέσεις;
«Θεωρώ πως όσοι εγείρουν τέτοιο θέμα γενικά και αόριστα, κάνουν μεγάλο πολιτικό λάθος. Είναι άδικο και αντιδημοκρατικό να κινούνται σε αυτή τη λογική, βάζοντας στην ίδια κατηγορία πρόσωπα που είχαν στον όποιο βαθμό συμμετοχή, ηθικά ή πολιτικά, κατηγορίες έωλες και αστείες. Όλοι γνωρίζουν ότι ουδέποτε είχα σχέση με τη Μονή Βατοπεδίου. Στην Ξάνθη τους πολέμησα διότι επιχείρησαν να γίνουν ιδιοκτήτες σε καταστήματα συμπολιτών μου.
Παρ όλ αυτά οι πολιτικοί αντίπαλοι μου από το ΠΑΣΟΚ με έβαλαν στο στόχαστρο, συμπεριλαμβάνοντας το όνομα μου στη δεύτερη πρόταση για Προανακριτική που κατέθεσαν στη Βουλή, αποκλειστικά και μόνο επειδή εκείνη την περίοδο ήμουν υπουργός κι επειδή είχα αναπτύξει άριστη σχέση με τον αγροτικό κόσμο της χώρας. Από τις ένορκες καταθέσεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής, όσο και από η δικαστική διερεύνηση του θέματος απεδείχθη ότι δεν είχα καμία εμπλοκή στην υπόθεση».

Μπήκαν όμως σε αυτή τη λογική και κάποιοι από το κόμμα σας…
«Πράγματι, σε αυτό το «παιχνίδι» πολιτικού καιροσκοπισμού, μπήκαν και συνάδελφοι μου από τη Νέα Δημοκρατία, ορισμένοι εκ των οποίων μάλιστα ήταν μέλη της συγκεκριμένης Εξεταστικής Επιτροπής και υπέγραψαν το πόρισμα της, στο οποίο δεν γίνεται η παραμικρή αναφορά στο πρόσωπο μου.
Υποκινούμενοι, προφανώς, από προσωπικές τους ανησυχίες μπήκαν στη λογική του διαχωρισμού των εντίμων και ανέντιμων με όρους Media. Αυτή η λογική του να εκτοξεύουν άδικες κατηγορίες εναντίον συναδέλφων τους για 20 δευτερόλεπτα δημοσιότητας στα κεντρικά δελτία των μεγάλων Καναλιών κάνει κακό στην ομοψυχία και την ενότητα της παράταξης. Όταν αυτά χάνονται, τότε χάνεται και η εμπιστοσύνη του κόσμου. Όσοι δεν το καταλαβαίνουν αυτό, αναλαμβάνουν και τις ευθύνες τους».

Επί της ουσίας τέθηκε θέμα να μην είστε υποψήφιος στις επόμενες εκλογές; Έχετε εισπράξει ένα τέτοιο κλίμα από το Μαξίμου;
«Φυσικά και δεν ετέθη. Απεναντίας μάλιστα, όταν ξεκίνησε αυτή η σχετική σεναριολογία διεκδίκησα μία σαφή απάντηση, την οποία έλαβα. Γνωρίζουν ότι ουδέποτε προκάλεσα με τη συμπεριφορά μου και δεν χρησιμοποίησα την πολιτική για να πλουτίσω. Στην κεντρική πολιτική σκηνή μπήκα επειδή μου ζητήθηκε, όχι επειδή το ζήτησα εγώ. Δεν είμαι ανεπάγγελτος πολιτικός, ούτε παιδί του «κομματικού σωλήνα». Είχα μία επιτυχημένη επαγγελματική σταδιοδρομία, την οποία πήρα το ρίσκο να αφήσω όταν ο Κ. Καραμανλής μου ζήτησε να συστρατευτώ σε μία φιλόδοξη προσπάθεια για μεγάλες αλλαγές στον τόπο. Έχω ήσυχη τη συνείδηση μου, γιατί εγώ μόνο προς αυτή την κατεύθυνση εργάστηκα στην παράταξη και τον δύσκολο αγροτικό τομέα, κάνοντας πράξη όλα αυτά τα χρόνια το «σεμνά και ταπεινά»…».

Αισθάνεστε ότι κάποιοι από την παράταξη σας ξέχασαν γρήγορα αυτό το «σεμνά και ταπεινά» και προκάλεσαν ή προκαλούν, με τις συμπεριφορές τους, τους πολίτες;
«Ίσως δεν πίστεψαν όλοι και στον ίδιο βαθμό σε αυτό το στόχο. Όσοι δεν το έκαναν θα κριθούν από τους πολίτες».

Πιστεύετε πως ήταν λάθος να κλείσει με τον τρόπο που τελικά έκλεισε το θέμα του Βατοπεδίου από τον κ. Σανιδά;
«Θέλω να διαλυθούν όλες οι σκιές, που κάποιοι- για δικούς τους λόγους- θέλουν να ρίξουν στο πρόσωπο μου με αφορμή την υπόθεση αυτή.
Γι αυτό και όταν έφτασε η δικογραφία στον κ. Σανιδά επικοινώνησα αμέσως μαζί του και του ζήτησα, στην περίπτωση που προκύπτει το παραμικρό στοιχείο σε βάρος μου, ή ακόμη και αν υπάρχουν «γκρίζα σημεία» γύρω από το πρόσωπο μου, να πάει ο φάκελος στη Βουλή. Εκείνος, όμως, ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει κανένα νέο στοιχείο που να συνηγορεί για την αποστολή του φακέλου στη Βουλή».

Παρά τις όποιες πικρίες σας για τον ανασχηματισμό ή τις συμπεριφορές συναδέλφων σας, πόσο ενεργός θα είναι ο ρόλος σας στις Ευρωεκλογές;
«Σε όλες τις εκλογικές αναμετρήσεις που έδωσε η παράταξη μας τα τελευταία 20 χρόνια, ήμουν, από διαφορετικές θέσεις, στην πρώτη «γραμμή». Θυμίζω, για όσους το ξεχνούν, ότι στις τελευταίες Εθνικές εκλογές ήμουν υποψήφιος στη Ξάνθη, όμως τον περισσότερο χρόνο της προεκλογικής περιόδου τον αφιέρωσα όχι στο «κυνήγι» του σταυρού στην εκλογική μου περιφέρεια, αλλά- μαζί με ελάχιστα κυβερνητικά στελέχη- στην προσπάθεια στήριξης και ανακούφισης των πληγέντων από τις καταστροφικές πυρκαγιές εκείνης της πολύ δύσκολης για τη χώρα περιόδου. Αυτή τη στιγμή θεωρώ ότι η παράταξη μας χρειάζεται περισσότερο από ποτέ. Προσωπικά έχω πλήρη συναίσθηση αυτού του καθήκοντος μου και θα είμαι δυναμικά παρών στη «μάχη» των Ευρωεκλογών, αξιοποιώντας την εμπειρία και τις άριστές σχέσεις που έχω με τον κόσμο της ελληνικής υπαίθρου».

Μέσα από τις επαφές βλέπετε ότι η Νέα Δημοκρατία διατηρεί τη δυναμική της στον αγροτικό κόσμο;
«Μετά από πέντε χρόνια ουσιαστικής προσφοράς και στήριξης στους Έλληνες αγρότες διατηρούμε ισχυρά ερείσματα στον κόσμο αυτό, που θα μετατραπούν σε ψήφο εμπιστοσύνης στις προσεχείς Ευρωεκλογές. Πρόσφατα, προσκεκλημένος από εκπροσώπους συνεταιριστικών οργανώσεων, επισκέφθηκα περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας, όπου διαπίστωσα ότι ο σπόρος που ρίξαμε με την πολιτική μας όλ αυτά τα χρόνια, αποδίδει καρπούς και αυτό αναγνωρίζεται από τον αγροτικό κόσμο. Συνεχίζω να είμαι δίπλα τους και να καλλιεργώ τη σχέση εμπιστοσύνης που αναπτύχθηκε ανάμεσα μας»!

Σχετικά Άρθρα