Γενική

Μετά βίας επιβιώνουμε και στην Ξάνθη…

Η έρευνα της «XANTHINEWS» συνεχίζεται- Εμφανή τα αποτελέσματα της οικονομικής κρίσης στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς

Η ελληνική κοινωνία αρχίζει πλέον να αισθάνεται έντονα στην καθημερινότητά της τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης, που έχει γίνει πραγματικός εφιάλτης για κάθε οικογένεια. Τα ζευγάρια βλέπουν μήνα με το μήνα τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό να συρρικνώνεται και οι αγορές να περιορίζονται μόνο στα απαραίτητα. Η εφημερίδα μας συνεχίζει τη μεγάλη έρευνα που ξεκίνησε και αφορά στην οικονομική κρίση σε διάφορες κοινωνικές ομάδες. Στο σημερινό μας φύλλο, φιλοξενείται μια 4μελής οικογένεια. Ο Κωνσταντίνος Πετρόπουλος και η σύζυγός του Αναστασία Χατζοπούλου, μιλούν στην «XANTHINEWS» για τον οικογενειακό τους προϋπολογισμό.
Πώς επιβιώνετε εν μέσω οικονομικής κρίσης;
Οικογένεια Πετροπούλου: Για μια 4μελής οικογένεια όπως εμείς, είναι πάρα πολύ δύσκολα. Οι αγορές έχουν μειωθεί κατά πολύ και περιορίζονται πλέον μόνο στις προμήθειες των απαραίτητων αγαθών. Οι τιμές των προϊόντων έχουν αυξηθεί κατά πολύ, ενώ οι μισθοί παραμένουν «παγωμένοι», αφού οι αυξήσεις που δίνονται δεν ανταποκρίνονται στη φρενήρη άνοδο των τιμών.
Δώστε μας ένα παράδειγμα περιορισμού εξόδων σας.
Οικογένεια Πετροπούλου: Ένα παράδειγμα. Μάλιστα. Έχουμε σταματήσει διάφορα «μη απαραίτητα» έξοδα, όπως ας πούμε οι έξοδοι με σκοπό τη διασκέδαση των παιδιών, δηλαδή τις επισκέψεις στους παιδότοπους. Βέβαια τα πάντα χρειάζονται και για τα παιδιά δεν είναι τίποτα περιττό. Ακόμα και σε τροφές, επιλέγουμε τις πιο οικονομικές, δηλαδή ανώνυμα προϊόντα, τα οποία είναι πιο οικονομικά. Τώρα αναγκαστικά σκέφτεσαι μέχρι και το ευρώ. Δυστυχώς προέχουν τα πάγια έξοδα, όπως π.χ. το δάνειο του σπιτιού, η δόση του οποίου είναι πολύ υψηλή και αν το επιτόκιο είναι κυμαινόμενο, τότε «άστα να πάνε».
Πώς βλέπετε την αγορά εργασίας;
Οικογένεια Πετροπούλου: «Μουδιασμένη». Δηλαδή τι εννοούμε. Δεν υπάρχει πλέον η ανάλογη προσφορά εργασίας, όπως παλιότερα. Στις μέρες μας ακόμη και οι εργοδότες αναγκάζονται, πολλές φορές, να δουλεύουν οι ίδιοι, γιατί δεν μπορούν να προσλάβουν προσωπικό. Όλα αυτά είναι αλυσίδα. Ξέρετε. Εγώ συγκεκριμένα (η σύζυγος) είμαι 4 μήνες άνεργη. Ελπίζουμε να αλλάξει σύντομα αυτή η κατάσταση.
Το μέλλον πώς το βλέπετε;
Οικογένεια Πετροπούλου: Θα πούμε μια λέξη, η οποία τα λέει όλα. Αβέβαιο.
Ποιος πιστεύετε ότι ευθύνεται για αυτήν την κατάσταση;
Οικογένεια Πετροπούλου: Τι να πούμε. Δεν είμαστε ειδικοί και γνώστες των «παιχνιδιών» που παίζονται παγκοσμίως. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι, μάλλον συμβάλλουν και τα ΜΜΕ, τα οποία πολλές φορές μεγαλοποιούν τόσο τα πράγματα, κάνοντας την «τρίχα τριχιά».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα