Γενική

Ανέλυσε το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα στη χώρα μας

Σε εκδήλωση στο Εργατικό Κέντρο μίλησε ο επιστημονικός συνεργάτης του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ Γιώργος Ρωμανιάς

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο τέως συνδικαλιστής και νυν επιστημονικός συνεργάτης του Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ κ. Γεώργιος Ρωμανιάς. Σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ, ανέλυσε με σαφήνεια το ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημα της Ελλάδος. Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στα ταμεία της χώρας και στην ενοποίηση αυτών, εξηγώντας στους παραβρισκόμενους τι σημαίνει αυτό για τους ασφαλισμένους.
Γιώργος Ρωμανιάς: «Το ασφαλιστικό σύστημα δεν επιβιώνει με αυτόν τον τρόπο»
Ο επιστημονικός συνεργάτης της ΓΣΕΕ ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση που του έγινε από το εργατικό κέντρο Ξάνθης και τη δέχτηκε με μεγάλη χαρά, τιμώντας έτσι την πόλη μας. Ο κ. Ρωμανιάς αναφέρθηκε στο υπάρχον ασφαλιστικό σύστημα, λέγοντας: «Έτσι όπως είναι διαμορφωμένο, δυστυχώς δεν είναι δυνατόν να επιβιώσει, διότι δεν μπορεί να γίνει η είσπραξη όλων των ασφαλιστικών εισφορών» και τόνισε ότι: «Τα ταμεία λεηλατούνται σε βάρος των ασφαλισμένων». Ο ίδιος ανέπτυξε τη δική του άποψη, η οποία αναφέρει ότι το ασφαλιστικό σύστημα πολύ σύντομα θα αλλάξει, αφού όπως λειτουργεί τώρα, δε θα επιβιώσει για πολλά χρόνια ακόμα.
Το πρώτιστο πρόβλημα συνέχισε, είναι η ανεπάρκεια της χρηματοδότησης του συστήματος που, όμως, συντρέχει, παραλλήλως και παραδόξως, με υψηλές ασφαλιστικές εισφορές και χαμηλές παροχές. Η ελλιπής χρηματοδότηση οφείλεται, πρώτον στην ύπαρξη ανεπαρκέστατου αποθεματικού λόγω της κατασπατάλησης πόρων του συστήματος και της διάθεσής τους σε άλλους τομείς της ελληνικής οικονομίας, δεύτερον στην πολύ κακή επενδυτική αξιοποίηση των κατά καιρούς αποθεματικών του συστήματος, τρίτον στη μη εκπλήρωση των υποχρεώσεων του κράτους έναντι του συστήματος και τέταρτον, στην απαράδεκτα εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, στην οποία συμβάλλουν και δημόσιες υπηρεσίες και δημόσιοι οργανισμοί.
Γιώργος Γιαχαντούδης: «Ο κ. Ρωμανιάς είναι ο πλέον γνώστης του αντικειμένου»
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε σε μια κατάμεστη αίθουσα από εργαζομένους, οι οποίοι παρακολούθησαν την ομιλία με πολύ μεγάλο ενδιαφέρον. Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο του εργατικού κέντρου Ξάνθης Γιώργο Γιαχαντούδη, ήταν η μεγαλύτερη σε πλήθος παραβρισκόμενων που έγινε ποτέ. Οι ερωτήσεις από τους παραβρισκόμενους που έγιναν στον κ. Ρωμανιά αφορούσαν τα συνεταιριστικά εργοστάσια του νομού, η κατάσταση των οποίων είναι γνωστή σε όλους.
Σε δήλωσή του για το ΙΚΑ ο κ. Ρωμανιάς ανέφερε πως: «Το ΙΚΑ είναι κοινωνική παροχή, εγγυημένη από το κράτος».

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα