Έξι θέματα απασχόλησαν το Δ.Σ. του ΕΒΕ Ξάνθης- Συζητήθηκε και ο νόμος για τα πνευματικά δικαιώματα
Τη «μερίδα του λέοντος» κατέλαβε το θέμα για τη διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, καθώς και το θέμα που αφορούσε στο νόμο 2121/1993 για τα πνευματικά δικαιώματ, στην τακτική συνεδρίαση των μελών του διοικητικού συμβουλίου του επιμελητηρίου, την Τετάρτη το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του ΕΒΕ Ξάνθης. Συνολικά τη συνεδρίαση απασχόλησαν έξι θέματα από την ημερήσια διάταξη, τα οποία αφορούσαν στον απολογισμό χρήσης 2008 του επιμελητηρίου, την κατανομή ποσοστού 3% επί των εσόδων, από συνδρομές του επιμελητηρίου σε τοπικούς φορείς, οικονομικές ενισχύσεις, καθώς και ανακοινώσεις.
Η συνεδρίαση ξεκίνησε με τη συζήτηση για το οικολογικό έργο της μεταφοράς νερού από το Νέστο στην πεδιάδα της Ξάνθης, το οποίο καταπολεμάει την υφαλμύρωση, η οποία λαμβάνει χώρα σε μεγάλο τμήμα της πεδινής Ξάνθης. Σύμφωνα με στοιχεία, η μισή πεδινή περιοχή του νομού, υπέστη ερημοποίηση, λόγω της άντλησης των υδάτων από τις χιλιάδες γεωτρήσεις, οι οποίες έχουν ως αποτέλεσμα την υφαλμύρωση. Το έργο «κολλάει», λόγω των παρεμβάσεων από τρεις οικολογικές οργανώσεις, οι οποίες μιλούν για καταστροφή του περιβάλλοντος, σε περίπτωση που αυτό υλοποιηθεί.
Ο πρόεδρος του επιμελητηρίου Ξάνθης Παναγιώτης Ανδρικόπουλος δήλωσε: «Αυτά που υποστηρίζουν οι οικολογικές οργανώσεις δεν έχουν καμία βάση. Οι μελέτες έχουν ήδη εκπονηθεί και αναφέρουν ότι δε συντρέχει κανένας λόγος ανησυχίας, αφού το νερό του Νέστου είναι πολύ περισσότερο από αυτό που χρειάζεται ο κάμπος», απαντώντας με αυτόν τον τρόπο στις οικολογικές οργανώσεις.
Όλα τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου συμφώνησαν να αποστείλουν ψήφισμα στο συμβούλιο της επικρατείας, με το οποίο θα συναινούν στην κατασκευή του έργου.
Το άλλο θέμα που συζητήθηκε εκτενώς στο συμβούλιο αφορούσε στην καταβολή χρημάτων από τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος για τα πνευματικά δικαιώματα. Τα καταστήματα που «παίζουν» μουσική, υποχρεούνται να πληρώνουν κάθε χρόνο στον οργανισμό πνευματικής ιδιοκτησίας ένα ποσό, το οποίο μάλιστα προπληρώνεται για όλο το έτος.
Ο πρόεδρος του σωματείου καταστημάτων υγειονομικού ενδιαφέροντος Ξάνθης Δημήτρης Πασσαλής ανέφερε χαρακτηριστικά: «Εδώ και πολλά χρόνια, τα καταστήματα που «παίζουν» δημόσια μουσική, δέχονται έναν απροκάλυπτο εκβιασμό από μια εταιρεία πνευματικών δικαιωμάτων, η οποία επικαλείται νόμο του 1993, ο οποίος τέθηκε σε εφαρμογή με κινηματογραφικές διαδικασίες».
Τα καταστήματα αυτά πληρώνουν ποσά περίπου 3000 ευρώ, για να τους επιτραπεί να μεταδίδουν μουσική, προπληρώνοντας μάλιστα όλο το χρόνο.
Στέλιος Μωραΐτης: «Δε θα πληρώνει κανένας εφ άπαξ το ποσό»
Ο νομαρχιακός σύμβουλος Στέλιος Μωραΐτης, γνώστης του αντικειμένου μίλησε για τον τρόπο που λειτουργεί η εταιρεία των πνευματικών δικαιωμάτων, λέγοντας ότι παρανομεί, για τον απλό λόγο της απαίτησης του ποσού κάθε αρχή του εκάστοτε έτους, κάτι το οποίο είναι αδιανόητο. Συγκεκριμένα ανέφερε: «Δε θα πληρώνει κανένας εφ άπαξ το ποσό. Αυτό δε συμβαίνει στις κρατικές εταιρείες. Πώς είναι δυνατό να συμβαίνει σε μία ιδιωτική;». Επίσης στη συζήτηση αναφέρθηκε ότι κάποιος, ο οποίος μεταδίδει ραδιόφωνο ή τηλεόραση δεν πρέπει να πληρώνει, αφού τα πνευματικά δικαιώματα πληρώνονται ήδη από το σταθμό, που μεταδίδουν τα τραγούδια.
Νίκος Βιδάλης