Ερώτηση Τσετίν Μάντατζη στους Υπουργούς Εσωτερικών, Εξωτερικών και Παιδείας
Στην διαχείριση των βακουφικών περιουσιών αναφέρεται ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη σε ερώτηση του προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εξωτερικών.
Ειδικότερα αναφέρει:
«Η ρύθμιση της διοίκησης και διαχείρισης των βακουφικών περιουσιών είναι ένα ζήτημα που παραμένει σε εκκρεμότητα εδώ και πολλά χρόνια. Το αποτέλεσμα είναι, να διαιωνίζεται ένα αδιαφανές σύστημα διαχείρισης, που λειτουργεί εις βάρος των βακουφικών περιουσιών κατά συνέπεια και εις βάρος των μελών της μειονότητας με οικονομικές και κοινωνικές διαστάσεις.
Το ζήτημα της εκλογής αιρετών διοικήσεων των βακουφικών περιουσιών εκκρεμεί από το 1967, όταν το δικτατορικό καθεστώς, σε αντίθεση με ό, τι συνέβαινε μέχρι τότε, και ουσιαστικά καταργώντας τις διατάξεις του Νόμου 2345, επέβαλε διορισμένες διοικήσεις, κάτι που ισχύει μέχρι σήμερα.
Δυστυχώς, οι όποιες νομοθετικές πρωτοβουλίες πάρθηκαν έκτοτε για την επίλυση του προβλήματος, έπεσαν στο κενό.
Τόσο ο Νόμος 1091/1990 όσο και ο πρόσφατος Νόμος 3647/2008- Νόμοι και οι δύο των κυβερνήσεων της Νέας Δημοκρατίας- χαρακτηρίζονταν από ασάφειες, παραβλέψεις, αποσπασματικότητα και σκοπιμότητες.
Στις επισημάνσεις, αντιρρήσεις και επιφυλάξεις επί συγκεκριμένων διατάξεων του Νόμου 3647 που εκφράστηκαν στην αρμόδια επιτροπή και την Ολομέλεια της Βουλής, η κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός κώφευσαν. Οι τεκμηριωμένες προτάσεις που έγιναν για τη βελτίωση του Νόμου, έτσι ώστε να μην μείνει ανενεργός, όπως ο προηγούμενος, απορρίφθηκαν.
Είχε επισημανθεί και εκ μέρους μου, στην ομιλία μου στην Ολομέλεια (6 και 7 Φεβρουαρίου 2008) κατά την συζήτηση του Νομοσχέδιου, ότι ειδικά οι διατάξεις του Άρθρου 10, Παράγραφος 2 και του Άρθρου 19, Παράγραφος 1, ουσιαστικά αντίκεινται στο δικαίωμα αυτοδιοίκησης και αυτοδιαχείρισης των βακουφίων και οδηγούν στον κατακερματισμό τους: η πρώτη γιατί δίνει τη δυνατότητα στον Γενικό Γραμματέα της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας- Θράκης να ορίζει ειδικές διαχειριστικές επιτροπές για τους Δήμους Ξάνθης, Κομοτηνής και Διδυμοτείχου. Αντίστοιχα, η δεύτερη διάταξη ορίζει, ότι ο έλεγχος και η διαχείριση των σχολικών βακουφίων ασκείται από την αρμόδια σχολική εφορία, αντίθετα με ό, τι έχει καθιερωθεί από την παράδοση εδώ και αιώνες.
Η κυβερνητική πλειοψηφία ψήφισε τον Νόμο 3647, παρά την καθολική αντίδραση που υπήρξε από τη μειονότητα αλλά και από τα υπόλοιπα κόμματα της αντιπολίτευσης.
Ωστόσο, το Άρθρο 24, Παράγραφος 1, του Νόμου 3647, προβλέπει ότι η ισχύς του Νόμου αρχίζει από την λήξη της θητείας των υφιστάμενων διαχειριστικών επιτροπών. Σύμφωνα με το ΠΔ 2/2007 (ΦΕΚ Α, 2.1.2007) η θητεία των διορισμένων επιτροπών που έληγε την 30η Νοεμβρίου 2006, παρατείνεται για άλλα δύο έτη, δηλαδή μέχρι και την 30η Νοεμβρίου 2008. Συνεπώς, η θητεία των διορισμένων διαχειριστικών επιτροπών έχει λήξει εδώ και μήνες.
Επειδή, είναι κοινό μυστικό ότι υπήρξε και συνεχίζει να υπάρχει αδιαφάνεια και κακοδιαχείριση από την πλευρά των διορισμένων διαχειριστικών επιτροπών.
Επειδή, ακούγονται περιπτώσεις για ανταλλαγές οικοπέδων, για οικόπεδα που δόθηκαν σε αντιπαροχή, για εκμισθώσεις ακινήτων, και όλα αυτά υπό καθεστώς πλήρους αδιαφάνειας.
Επειδή, κανείς δεν γνωρίζει ποια είναι τα περιουσιακά στοιχεία των διαχειριστικών επιτροπών και τις μεταβολές που έγιναν σε αυτά από το 1967 μέχρι και σήμερα.
Επειδή, η ευνομούμενη και συντεταγμένη Πολιτεία δεν μπορεί να ανέχεται την αδιαφάνεια και την κατάχρηση εξουσίας, όπου και αν αυτή ασκείται.
Επειδή, κάποιες διατάξεις αντίκεινται στον Ιερό Ισλαμικό Νόμο και την παράδοση, όπως παραδείγματος χάριν η εκποίηση ακίνητων βακουφικών περιουσιών.
Επειδή, τέλος, κάποιες διατάξεις υπονομεύουν το δικαίωμα αυτοδιαχείρισης και αυτοδιοίκησης των βακουφικών περιουσιών από αυτούς στους οποίους ανήκουν, όπως ορίζει η Συνθήκη της Λωζάνης.
Ερωτάσθε:
1. Προτίθεστε να προχωρήσετε σε νομοθετικές ρυθμίσεις ώστε να επιλυθεί και ουσιαστικά το θέμα;
2. Υπάρχουν αποφάσεις για την παράταση της θητείας των υφιστάμενων διαχειριστικών επιτροπών, των οποίων η θητεία έχει λήξει;
3. Έγινε καταγραφή των περιουσιακών στοιχείων της διαχειριστικής επιτροπής του Δήμου Ξάνθης»;