Ο φιλόλογος- ιστορικός Σαράντος Καργάκος μίλησε για την παιδεία του σήμερα
Μία πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία από το φιλόλογο- ιστορικό Σαράντο Καργάκο, με θέμα την ελληνική παιδεία του σήμερα, πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα το απόγευμα στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, στο «Π» των καπναποθηκών. Η ομιλία του κ. Καργάκου, είχε ως αντικείμενο την ελληνική παιδεία, με τον όχι και τόσο συνηθισμένο χαρακτηρισμό: «Ένας νεκρός με… μέλλον», ο οποίος μάλιστα κυκλοφόρησε και βιβλίο με τον ομώνυμο τίτλο, τον οποίο σχολίασε λέγοντας χαρακτηριστικά: «Αν θαύματα γίνονταν στο παρελθόν, γιατί να μη γίνονται και στο παρόν ή και στο μέλλον». Στην εκδήλωση παραβρέθηκε πλήθος Ξανθιωτών, το ενδιαφέρον του οποίου, παρέμεινε μεγάλο καθ όλη τη διάρκεια της ομιλίας.
Ο ομιλητής αναφέρθηκε στην παιδεία του σήμερα, έθιξε τα «κατορθώματα» του μονοτονικού συστήματος, τα σχολικά εγχειρίδια και το φλέγον θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας, καθώς και το σύστημα της Ελληνικής Παιδείας αλλά και το μέλλον της.
Σαράντος Καργάκος: «Παιδεία είναι ανθρωποπλαστικό ιδανικό»
Ο κ. Καργάκος αναφέρθηκε σε διάφορα θέματα που αφορούν στην παιδεία, καθώς και στις αλλαγές που έγιναν, αλλά και που γίνονται εδώ και πολλά χρόνια, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει και για τα τεράστια ποσά που «σπαταλούνται» για αυτήν, χωρίς στην ουσία κανένα αποτέλεσμα. Μεταξύ άλλων ο κ. Καργάκος ανέφερε: «Παιδεία είναι ανθρωποπλαστικό ιδανικό. Είναι άνθηση αρετής. Η παιδεία «φτιάχνει» ολοκληρωμένους πολίτες, όχι ατίθασούς. Η παιδεία μπορεί να πάρει το παιδί, το οποίο είναι «tabula rasa» και να το διαμορφώσει σε έναν ολοκληρωμένο άνθρωπο».
Στην ομιλία του ο φιλόλογος και ιστορικός διαχώρισε και τους όρους της παιδείας και της εκπαίδευσης, λέγοντας ότι πρόκειται για δύο διαφορετικά πράγματα, η έννοια των οποίων κακώς μπλέκεται, τονίζοντας: «Έργο της παιδείας είναι να δημιουργεί ανθρώπους, ενώ έργο της εκπαίδευσης είναι να καλλιεργεί δεξιότητες όποιας μορφής, στον άνθρωπο που υπόκειται σε εκπαίδευση».
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961- 1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Ο ίδιος, στο ομώνυμο βιβλίο, σημειώνει προκαλώντας αίσθηση: «Κάποτε στο χώρο της παιδείας λυμαίνονταν οι υπερπατριώτες. Σήμερα τον λυμαίνονται οι αντιπατριώτες. Το σύγχρονο ελληνικό σχολείο, Πανεπιστήμιο, προσφέρουν την εικόνα του Woodstock, στην καλύτερη περίπτωση φρενοκομείου. Η ασυδοσία βγήκε νικήτρια στην μάχη της με την ευταξία και την πειθαρχία».
Νίκος Βιδάλης