Γενική

94 χρόνια πέρασαν από τη σφαγή

Εκδήλωση για την Αρμενική γενοκτονία από τους Τούρκους

Εκδήλωση για την 94 η επέτειο της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους έλαβε χώρα στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης την Κυριακή το πρωί 26 Απριλίου. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε από την αρμενική εθνική επιτροπή Ελλάδας σε συνεργασία με την Αρμενική Κοινότητα Ξάνθης. Ομιλητής στην εκδήλωση ήταν ο καθηγητής Νικόλαος Λυγερός, ενώ παρών ήταν και ο επιτετραμμένος της Αρμενικής Πρεσβείας στην Αθήνα Σερόπ Μπεντζιανιάν.
Στην εκδήλωση, εκτός από την ομιλία με θέμα: «Η συμβολή της αρμενοσύνης στην ανθρωπότητα», παρουσιάστηκε και θεατρική παράσταση του έργου του Νίκου Λυγερού «Πέντε κινήσεις για μια σιωπή».
Στο δημοτικό αμφιθέατρο Ξάνθης παραβρέθηκε η πολιτική και θρησκευτική ηγεσία του νομού.
Νικόλαος Λυγερός: «Κάποια στιγμή η Τουρκία θα ζητήσει συγγνώμη»
Ως γενοκτονία των Αρμενίων αναφέρονται τα γεγονότα εξόντωσης Αρμενίων πολιτών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας κατά τη διάρκεια του Α Παγκοσμίου Πολέμου. Εντολές για εκκαθαρίσεις Αρμενίων είχαν δοθεί νωρίτερα από το Σουλτάνο Αμπντούλ Χαμίτ (1894- 96), ωστόσο η κύρια ευθύνη για τις πλέον εκτεταμένες σφαγές τους αποδίδεται στο κίνημα των Νεότουρκων (1908- 18). Ως έναρξη της Αρμενικής Γενοκτονίας συμβολικά θεωρείται η 24 η Απριλίου του 1915, όταν η ηγεσία της Αρμενικής κοινότητας της Κωνσταντινούπολης φυλακίστηκε και εκατοντάδες Αρμένιοι της Πόλης απαγχονίστηκαν. Τουρκικές πηγές αναφέρουν ότι ο αριθμός των νεκρών Αρμενίων ήταν από 600.000 ως 800.000, ενώ Δυτικές και αρμενικές πηγές ανεβάζουν τον αριθμό των σφαγιασθέντων στο 1.500.000.
Ωστόσο σύμφωνα με τον ομιλητή της εκδήλωσης Νικόλαο Λυγερό, ανέφερε ότι, ήδη κάποιοι κύκλοι στην Τουρκία αρχίζουν να μιλούν για γενοκτονία. Ο κ. Λυγερός, συγκεκριμένα απάντησε σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου: «Υπάρχουν ήδη φωνές δημοκρατικές στην Τουρκία που το θέλουν αυτό. Κάποια στιγμή η Τουρκία θα ζητήσει συγγνώμη. Είναι η διαφορά του «πρέπει» και του «πρέπον». Αυτό είναι το «πρέπον». Ο τουρκικός λαός το θέλει. Το θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική σκοπιμότητα».
Τακβόρ Καραογλανιάν: «Εμείς δεν ενοχοποιούμε τους Τούρκους. Ενοχοποιούμε το κράτος της Τουρκίας»
Η πεισματική άρνηση των τουρκικών κυβερνήσεων να αναγνωρίσει την Αρμενική γενοκτονία είναι συνεχής. Η Τουρκία αρνείται την ύπαρξη «γενοκτονίας» και ισχυρίζεται ότι πραγματοποιήθηκε ένας βίαιος εκτοπισμός του Αρμενικού πληθυσμού. Μέχρι και σήμερα, 21 κράτη έχουν αναγνωρίσει επισήμως τα γεγονότα ως γενοκτονία των Αρμενίων, όπως και η Διεθνής Ένωση Μελετητών για τη Γενοκτονία. Ο πρόεδρος της αρμενικής Κοινότητας Ξάνθης Τακβόρ Καραογλανιάν, μιλώντας στα τοπικά μέσα μαζικής ενημέρωσης δήλωσε: «Εμείς δεν ενοχοποιούμε τους Τούρκους. Αυτήν τη στιγμή ενοχοποιούμε το κράτος της Τουρκίας, το οποίο αρνείται πεισματικά να αναγνωρίσει αυτό το γεγονός».
Σερόπ Μπεντζιανιάν: «Σύσσωμος ο αρμενικός λαός πρέπει να προοδεύσει»
«Πολλά έχουν ειπωθεί και γραφεί για τα αίτια και την προϊστορία της γενοκτονίας. Πολυάριθμες νέες μαρτυρίες και αποδεικτικά στοιχεία αναμένεται ακόμη να δημοσιευθούν. Ωστόσο, ένα είναι βέβαιο. Ένα τέτοιο έγκλημα κατέστη δυνατό να διαπραχθεί, υπό συνθήκες ανυπαρξίας αρμενικής κρατικής οντότητας.
Τώρα λοιπόν, εμείς, οφείλουμε με ιδιαίτερη υπευθυνότητα να συνειδητοποιήσουμε τη σημασία της αρμενικής οντότητας. Σύσσωμος ο αρμενικός λαός πρέπει να προοδεύσει και να δυναμώσει αγκαλιάζοντας το κράτος μας, καθώς μόνη εγγύηση και εχέγγυο ασφάλειας του διάσπαρτου στον κόσμο αρμενικού λαού, είναι η ανεξάρτητη πατρίδα μας. Η Δημοκρατία της Αρμενίας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο επιτετραμμένος της Αρμενικής πρεσβείας στην Αθήνα Σερόπ Μπεντζιανιάν, απευθυνόμενος στους συμπατριώτες του.

Νίκος Βιδάλης

Σχετικά Άρθρα