Γενική

«Αντιβατοπεδινοί όλων των τάσεων ξαναενωθείτε»

Ο Θανάσης Ξυνίδης καλεί σε επιστράτευση μετά τις τελευταίες εξελίξεις στην πολύκροτη υπόθεση Βατοπαιδίου- Συνέντευξη του στην XanthiNews

Ο κ. Ξυνίδης εκτιμά ότι οι πρόωρες εθνικές εκλογές είναι προ των πυλών

«Αντιβατοπεδινοί όλων των τάσεων ξαναενωθείτε» με αυτό το σύνθημα στο status του στο Facebook ο δικηγόρος κ. Θανάσης Ξυνίδης κάλεσε σε επιστράτευση καθώς την διαβίβαση της δικογραφίας της υπόθεσης Βατοπαιδίου στη Βουλή, για τη διερεύνηση τυχόν εμπλοκής πολιτικών προσώπων, ζήτησαν οι εισαγγελείς που χειρίζονται την υπόθεση, όμως ο εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιώργος Σανιδάς «πάγωσε» την αποστολή και επέστρεψε τη δικογραφία στην Εισαγγελία Εφετών.
Ο κ. Ξυνίδης σε συνέντευξη του στην XanthiNews αναφέρει ότι έως το τέλος του Ιουνίου θα εκδικαστεί η υπόθεση και σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του θα οδεύσουμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές.
Για την ιστορία αξίζει να σημειωθεί ότι οι εισαγγελείς Ευσταθία Σπυροπούλου και Παντελής Στραγάλης ζήτησαν την αποστολή της δικογραφίας στη Βουλή καθώς προσέκρουσαν σε ευθύνη πολιτικών προσώπων. Υπενθυμίζεται πως στο ίδιο συμπέρασμα είχαν καταλήξει και οι προηγούμενοι εισαγγελείς (Ελένη Σωτηροπούλου και Ηλίας Κολιούσης) που διερευνούσαν την υπόθεση και οι οποίοι παραιτήθηκαν όταν ο κ. Σανιδάς αρνήθηκε να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή.
Την Τετάρτη, ο κ. Σανιδάς ενημερώθηκε από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών Κυριάκο Καρούτσο για τη θέση των δύο εισαγγελέων. Η άρνηση, ωστόσο, του κ. Σανιδά να διαβιβάσει τη δικογραφία στη Βουλή, επικαλούμενος την εγκύκλιο του προκατόχου του, του κ. Δ. Λινού, που αναφέρει ότι οι δικογραφίες διαβιβάζονται έπειτα από έλεγχο, προκάλεσε- σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες- σφοδρή σύγκρουση με τον κ. Καρούτσο. Η σύμφωνη γνώμη του κ. Καρούτσου με εκείνη των δύο εισαγγελέων εξόργισε φαίνεται τον κ. Σανιδά και επί τόπου, επέστρεψε τη δικογραφία στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Εφετών, κρίνοντας ότι δεν συντρέχει λόγος να διαβιβαστεί στη Βουλή. Του υπέδειξε μάλιστα να προβεί στα περαιτέρω, δηλαδή στην άσκηση ποινικών διώξεων και την ανάθεση της υπόθεσης σε ανακριτή, χωρίς ποτέ να διερευνηθεί το σκέλος τυχόν ποινικών ευθυνών των υπουργών και υφυπουργών. Δικαστικοί κύκλοι δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να διαβιβάσει ο ίδιος ο κ. Καρούτσος τη δικογραφία στη Βουλή, εκτιμώντας ότι αυτό υπαγορεύει το καθήκον του.
XanthiNews: Είχαμε εξελίξεις πάλι στην υπόθεση Βατοπαιδίου και μάλιστα από την πλευρά σας καλείτε σε επιστράτευση.
Θανάσης Ξυνίδης: Αυτό ήταν ένα σχόλιο με την έννοια ότι πάντα για εμάς τους Ξανθιώτες υπάρχει ανάγκη αυτό το πρόβλημα να το παρακολουθούμε από κοντά. Είναι ένα θέμα το οποίο από τη νομική του και την πολιτική του αντιμετώπιση κάποτε θα ξαναγυρίσει στην Ξάνθη και εμείς εδώ θα κληθούμε να διαχειριστούμε πάλι μετά από κάποια χρόνια (δεν ξέρουμε πόσα) μια κατάσταση που θα λέει ότι η Μονή Βατοπαιδίου μπορεί να έρθει και να ξαναζητήσει κάποιες εκτάσεις που κάποιοι παράνομα τους υποσχέθηκαν και τους παραδώσανε.
Έχει μεγάλη σημασία για εμάς να μην μείνουμε έξω από το παιχνίδι, να παρακολουθούμε πάντα τις καταστάσεις, τα δικαστήρια και να είμαστε κοντά στην υπόθεση για να μπορέσουμε να προασπίσουμε τα τοπικά μας δικαιώματα.
Όσον αφορά στον κεντρικό χειρισμό θα έλεγα ότι απλά η ιστορία επαναλαμβάνεται με την έννοια ότι οι Εισαγγελείς πάλι κρίνουν που χειρίζονται την υπόθεση, (μιλάμε για δύο άλλους Εισαγγελείς όχι εκείνους που είχαν παραιτηθεί τότε), κρίνουν ότι πρέπει να ξαναπάει στη Βουλή διότι προέκυψαν με τις πρόσφατες καταθέσεις ενώπιον τους νέες ευθύνες για τουλάχιστον δύο Υπουργούς τους κυρίους Μπασιάκο και Δούκα και πάλι υπάρχει μια διαδικασία μεθόδευσης από ότι φαίνεται από την ανώτερη δικαιοσύνη να μην καταλήξει στη Βουλή για να μην έχει πολιτική εξέλιξη.
Νομίζω ότι είναι μια κατάσταση από μόνη της η οποία κάνει πλέον ζημιά ακόμη και σε αυτούς που νομίζουν ότι προασπίζουν κάποιους Υπουργούς ή το πολιτικό τους κόμμα διότι αυτή η κατάσταση θίγει όλους και το κυριότερο θίγει και το κύρος της δικαιοσύνης και αυτό είναι τραγικό γιατί καθημερινά ο κόσμος θα χάνει την εμπιστοσύνη του προς την δικαιοσύνη και αυτό είναι πολύ άσχημο. Εμένα τουλάχιστον ως νομικό με ενοχλεί πάρα πολύ.
XanthiNews: Θα έχουμε σύντομα εξελίξεις;
Θ. Ξ.: Εκτιμώ ότι καταρχάς θα έχουμε εξελίξεις ούτως ή άλλως γιατί ο φάκελος αν δεν πάει στην Βουλή θα πρέπει να πάει στον ανακριτή και να στοχοποιεί συγκεκριμένα τους κατηγορούμενους και να καλεί σε συγκεκριμένη απολογία. Άρα θα έχουμε μια εξέλιξη.
Έχουμε επίσης μια εξέλιξη με την έννοια ότι πλησιάζει η εκδίκαση της πρώτης υπόθεσης- πλέον δεν βρίσκω κανέναν άλλο λόγο αναβολής- στις 4 Μαΐου για παράβαση καθήκοντος της δικαστού και των δύο μοναχών και αρχίζει ο χορός των δικών.
Το δικαστήριο δείχνει με τις πολύ σύντομες αναβολές του ότι θέλει να την εκδικάσει πριν τον Ιούνιο. Είναι κάποιες καταληκτικές ημερομηνίες αν κάποιοι θέλουν να επικαλεστούν παραγραφές νομίζω ότι δεν θα ξαναδώσει αναβολές.
XanthiNews: Πιστεύετε ότι στενεύει το περιθώριο και ίσως να πάμε σε πρόωρες εθνικές εκλογές;
Θ.Ξ.: Είναι τόσο αλλεπάλληλα πλέον τα κτυπήματα που μόνο κάποιοι άνθρωποι οι οποίοι δεν λογαριάζουν την ζημιά που κάνουν στη χώρα και έχουν γαντζωθεί σε μια θέση μόνο και μόνο για να μείνουν σε αυτήν θα αρνούνταν να πάνε σε εκλογές. Εκτιμώ όμως ότι και αυτό κάποτε θα τελειώσει και οι εκλογές είναι προ των πυλών.

Κωνσταντινιά Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα