Γενική

«Ελληνική Παιδεία: Ένας νεκρός με μέλλον»

Ο ιστορικός Σαράντος Καργάκος ομιλητής στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Την Δευτέρα 27 Απριλίου, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης, φιλοξενεί τον φιλόλογο- ιστορικό κ. Σαράντο Καργάκο στην ενδιαφέρουσα ομιλία του με θέμα: «Ελληνική Παιδεία. Ένας νεκρός με μέλλον»
Ο Σαράντος Καργάκος μιλά για την παιδεία του σήμερα, θίγει τα «κατορθώματα» του μονοτονικού συστήματος, τα σχολικά εγχειρίδια και τη φλέγον θέμα της διδασκαλίας της ιστορίας, το σύστημα της Ελληνικής Παιδείας αλλά και το μέλλον της.
Ο ίδιος, στο ομώνυμο βιβλίο, σημειώνει: «Κάποτε στο χώρο της παιδείας λυμαίνονταν οι υπερπατριώτες. Σήμερα τον λυμαίνονται οι αντιπατριώτες. Το σύγχρονο ελληνικό σχολείο, Πανεπιστήμιο, προσφέρουν την εικόνα του Woodstock, στην καλύτερη περίπτωση φρενοκομείου. Η ασυδοσία βγήκε νικήτρια στην μάχη της με την ευταξία, την πειθαρχία…».
Ο Σαράντος Ι. Καργάκος γεννήθηκε στο Γύθειο το 1937. Στη διάρκεια του Εμφυλίου εγκαθίσταται στην Αθήνα. Σπούδασε κλασική φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Πρωταγωνίστησε στο αμφισβητικό κίνημα των ετών 1961- 1967 και υπήρξε ο εισηγητής του 15% για την παιδεία. Εργάσθηκε επί τριάντα πέντε έτη στα μεγαλύτερα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια των Αθηνών και στους μεγαλύτερους φροντιστηριακούς οργανισμούς, στους οποίους πάντα υπήρξε ιδρυτικό μέλος. Συνεργάσθηκε με τα περιοδικά Οικονομικός Ταχυδρόμος, Κοινωνικές Τομές, Ιχνευτής. Ελλοπία, Άρδην, Ευθύνη και 4 Τροχοί. Επί τετραετία (1997- 2001) ήταν αρθρογράφος, επιφυλλιδογράφος και κριτικός των εφημερίδων Ελεύθερος Τύπος και Τύπος της Κυριακής. Έχει γράψει πενήντα έξι βιβλία. Από αυτά ξεχωρίζουν οι γλωσσικές μελέτες «Αλαλία» και «Αλεξία», η ιστορική μελέτη «Από το μακεδονικό ζήτημα στην εμπλοκή των Σκοπίων», οι συλλογές δοκιμίων «Προβληματισμοί: Ένας διάλογος με τους νέους» (6 τόμοι) και «Κινούμενη άμμος», το δίτομο ιστορικό έργο «Ιστορία του ελληνικού κόσμου και του μείζονος χώρου», η επίσης ιστορική μελέτη «Αλβανοί- Αρβανίτες- Έλληνες», η ογκώδης μονογραφία «Αλεξανδρούπολη, μια νέα πόλη με παλιά ιστορία», η πολιτική μελέτη: «Παγκοσμιοποίηση: Προς ένα παγκόσμιο ολοκληρωτικό σύστημα εξουσίας».
Η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευγενική υποστήριξη του βιβλιοπωλείου εκδόσεις «Σπανίδη», στην αίθουσα εκδηλώσεων «Π» στην οδό Καπνεργατών 9, στην Ξάνθη.

Σχετικά Άρθρα