Γενική

Με κάθε επισημότητα και λαμπρότητα γιορτάστηκε η Λαμπρή

Με λαμπρότητα και κατάνυξη γιορτάστηκε σε όλη τη χώρα η Ανάσταση του Θεανθρώπου. Το «Χριστός Ανέστη» ακούστηκε σε όλη τη χώρα με τους πιστούς να κρατούν το Άγιο Φως, που για μια ακόμα φορά άναψε στον Πανάγιο Τάφο ο Πατριάρχης Ιεροσολύμων Θεόφιλος. Με τιμές αρχηγού κράτους έγινε η τελετή υποδοχής για το Άγιο Φως στο αεροδρόμιο της Αθήνας και στη συνέχεια εστάλη σε κάθε πόλη και χωριό της επικράτειας.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στην Ξάνθη
Ο εορτασμός ξεκίνησε τη Μεγάλη Δευτέρα με τις καθημερινές λειτουργίες και κορυφώθηκε το Μεγάλο Σάββατο το βράδυ με την ανάσταση του Θεανθρώπου.
Τη Μεγάλη Παρασκευή πραγματοποιήθηκε η περιφορά του επιταφίου, αρχής γενομένης από τα νεκροταφεία της πόλης, όπου παραβρέθηκε πλήθος κόσμου, ίσως περισσότερος από κάθε άλλη χρονιά. Το βράδυ της ίδιας μέρας οι επιτάφιοι από τις ενορίες της πόλης συγκεντρώθηκαν στην πλατεία ελευθερίας αυτήν τη φορά, λόγω των έργων στην κεντρική πλατεία, όπου χιλιάδες πιστοί τους ακολούθησαν με ευλάβεια, αλλά και συγκίνηση.
Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου όλοι οι Ξανθιώτες, με το «χτύπημα» της καμπάνας στις 23:00 η ώρα, ξεκίνησαν για την τελετή της αναστάσιμης ακολουθίας και μόλις οι δείκτες του ρολογιού έδειξαν 00:00 έψαλαν όλοι μαζί με χαρά και συγκίνηση το «Χριστός ανέστη εκ νεκρών».
Με κάθε μεγαλοπρέπεια τελέσθηκε η αναστάσιμη ακολουθία σε κάθε ενορία της πόλης. Ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου χοροστάτησε στην αναστάσιμη λειτουργία στον ιερό καθεδρικό ναό της του Θεού Σοφίας.
Μετά την ανάσταση του Θεανθρώπου ακολούθησε η παραδοσιακή μαγειρίτσα, την οποία οι περισσότεροι περίμεναν «πως και πως», ιδίως αυτοί που κράτησαν τη νηστεία.
Η Κυριακή του Πάσχα στο νομό
Με σύμμαχο τον καλό καιρό, κάτι το οποίο είχε επισημανθεί από την εφημερίδα μας, γιόρτασαν οι Ξανθιώτες το Άγιο Πάσχα.
Όσοι Ξανθιώτες παρέμειναν στην πόλη, αλλά και επισκέπτες ξεχύθηκαν στην ύπαιθρο και στα χωριά του νομού από τα ξημερώματα της Κυριακής, για την προετοιμασία του παραδοσιακού οβελία.
Εκμεταλλευόμενοι τον αίθριο και ζεστό καιρό, οι κάτοικοι «γέμισαν» κάθε γωνιά του νομού, απ όπου αναδυόταν η χαρακτηριστική μυρωδιά της σούβλας.
Και του χρόνου με υγεία.

Σχετικά Άρθρα