Γενική

Ο Αμερικανός Πρόξενος στην Ξάνθη

Γράφει ο Κωνσταντίνος Κουτελίδης*

Ο κος Yee Hoyt ο Αμερικανός πρόξενος επισκέφτηκε για ακόμη μια φορά την περιοχή της Ξάνθης , συγκεκριμένα την περιοχή της Σταυρούπολης και τον ορεινό καταρράκτη στο Λειβαδίτη, κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας που του παρείχε σε ανεπίσημη επίσκεψη το ελληνικό κράτος. θα σας παραθέσω περιληπτικά ποιος είναι ο κος Yee.
Ο ίδιος ο κ. Yee αποκαλείται «διαμελιστής κρατών» καθώς υπερτονίζεται ο ρόλος του στην απόσχιση του Μαυροβουνίου από την πρώην Γιουγκοσλαβία αλλά και στις προηγηθείσες πολεμικές ταραχές με κορύφωση τους Νατοϊκούς βομβαρδισμούς το 1999.
Σπούδασε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια, στο Μπέρκλεϊ και στο Σαν Ντιέγκο, ενώ δίδαξε διπλωματία στο Πανεπιστήμιο του Τζορτζτάουν. Ως διπλωμάτης άρχισε τη καριέρα του στο Πορτ- ο- Πρένς της Αϊτής, ως ακόλουθος και υποπρόξενος, το 1989. Από το 1991 έως το 1993 υπηρέτησε στην αμερικανική Πρεσβεία στο Παρίσι.
Αμέσως μετά, από το 1993 έως το 1994 διορίστηκε ειδικός βοηθός του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στην πρώην Γιουγκοσλαβία και στη συνέχεια, μέχρι το 1996, στο Γραφείο Ευρωπαϊκών και Καναδικών Υποθέσεων για θέματα ΝΑΤΟ του αμερικανικού ΥΠΕΞ, το 1996 διορίστηκε υποδιευθυντής του προσωπικού γραφείου του γ.γ. του ΝΑΤΟ Χαβιέ Σολάνα στις Βρυξέλλες.
Παρέμεινε εκεί μέχρι το 1999, οπότε επέστρεψε στην Ουάσιγκτον για να υπηρετήσει ως διευθυντής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων στο Εθνικό Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Πολιτειών.
Το 1999 πήρε εντολή να ξαναφύγει από την πατρίδα του και να μεταβεί στην Ποντγκόριτσα του Μαυροβουνίου. Εκεί, ως γενικός Πρόξενος επέβλεψε την τελευταία απόσχιση από την πρώην Γιουγκοσλαβία σε συνεργασία με τον «αυτονομιστή» πρωθυπουργό Τζουγάνοβιτς.
Στις 2 Αυγούστου του 2006, ο κ. Yee κατέφθασε στη Θεσσαλονίκη, όπου ανέλαβε γενικός πρόξενος των ΗΠΑ. Γρήγορα εντυπωσίασε, αφού ύστερα από πέντε μήνες στην Ελλάδα μίλαγε άπταιστα ελληνικά και δήλωνε παντού: «Στην Θεσσαλονίκη νιώθω σαν στο σπίτι μου». Συμμετέχει ως ποδηλάτης σε γύρους της πόλης και παραβρίσκεται σε όλες τις κοινωνικές εκδηλώσεις.
Ο 40χρονος γενικός πρόξενος που είναι απόφοιτος του πανεπιστημίου Berclay, θεωρείται «πετυχημένος» διπλωμάτης καριέρας με εξειδίκευση τον διαμελισμό και την διάλυση κρατών.
Ο κ. Yee εξυφαίνει Αμερικανικό σχέδιο αναταραχής στην Β. Ελλάδα με ενθάρρυνση μειονοτικών οργανώσεων εκ μέρους των ΗΠΑ.
Ο πρόξενος κ. Yee φέρεται να έχει παρέμβει προς την κυβέρνηση των Σκοπίων ώστε να σταλεί αντιπροσωπεία σε σεμινάριο διασυνοριακής συνεργασίας που πραγματοποιήθηκε την 15 η Μαΐου 2008 στην Φλώρινα.
Ο υποπρόξενος στην Θεσσαλονίκη κ. Robert King, συνομίλησε στην Φλώρινα με τον γραμματέα της μειονοτικής οργάνωσης «ΟΥΡΑΝΙΟ ΤΟΞΟ» κ. Παύλο Βοσκόπουλο. Ο κ. King φέρει τον τίτλο Deputy Principal Officer και ανέλαβε καθήκοντα στην Θεσσαλονίκη τον Ιούλιο 2007. Η άμεση απέλαση τέτοιων διπλωματών που είναι επικίνδυνοι και σκοπό έχουν να διαταράξουν τις σχέσεις δυο φίλιων κρατών όπως είναι οι ΗΠΑ και η Ελλάδα είναι στις προτεραιότητες της δημοκρατικής αναγέννησης.

*Πολιτευτής Δημοκρατικής Αναγέννησης

Σχετικά Άρθρα