Γενική

«Διώκονται οι άνθρωποι του μόχθου»

Δήλωση Τσετίν Μάντατζη σχετικά με τη ρύθμιση για την καταβολή εποχιακού επιδόματος στους εργαζόμενους στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες του εξωτερικού

Σε ένα πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί συμπολίτες μας από την ορεινή κυρίως περιοχή του νομού μας, οι οποίοι εργάζονται στις ναυπηγοεπισκευαστικές ζώνες του εξωτερικού, αναφέρεται ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Τσετίν Μάντατζη. Ειδικότερα προέβη στην ακόλουθη δήλωση:
«Μετά από πέντε χρόνια και αφού έχει σύρει εργαζομένους στα δικαστήρια, η κυβέρνηση αποφάσισε να «διορθώσει» το πρόβλημα που η ίδια δημιούργησε.
Η κυβέρνηση το 2004 και 2005, σε μια ακόμα επίδειξη αναλγησίας, δεν κατέβαλε το εποχιακό επίδομα στους σε εργαζόμενους στον ναυπηγοεπισκευαστικό τομέα, με το δικαιολογητικό ότι εργάζονταν στο εξωτερικό. Οι εργαζόμενοι αυτοί, ωστόσο, παρείχαν την εργασία τους σε ελληνικές επιχειρήσεις, υπάγονταν στην υποχρεωτική ασφάλιση του ΙΚΑ αλλά ήταν υποχρεωμένοι , λόγω της φύσης της δουλειάς τους, να δουλεύουν εκτός Ελλάδας και συγκεκριμένα σε χώρες- μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Παρά τις συνεχείς διαμαρτυρίες και τις εκκλήσεις όλων μας να πάρει πίσω αυτή την άδικη απόφασή της, η κυβέρνηση και οι αρμόδιοι «έκλειναν» τα αυτιά τους. Επισημαίνεται δε, ότι το επίδομα δινόταν επί 16 χρόνια, σύμφωνα με τις προϋποθέσεις που όριζε ο Νόμος του 1836/1989, και ήταν το αποτέλεσμα των αγώνων των εργαζομένων. Η κυβέρνηση, ωστόσο, προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω, μέσω του Διοικητή του ΟΑΕΔ, κινήθηκε δικαστικά ενάντια στους εργαζομένους που κατέθεσαν τα δικαιολογητικά τους για την χορήγηση του επιδόματος. Εκατό εργαζόμενοι θα βρεθούν στις 13 Μαΐου στα δικαστήρια.
Αυτή είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους, στους ανθρώπους του μόχθου.
Αυτή είναι η αντιμετώπιση της κυβέρνησης στους εργαζόμενους, που σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τη μειονότητα, που εγκαταλείπουν τον τόπο τους και τις οικογένειες τους για να εργαστούν ως αμμοβολιστές, βαφείς, καθαριστές, στη Γερμανία και την Ολλανδία.
Έτσι αντιμετωπίζει η δεξιά «μεταρρυθμιστική» διακυβέρνηση τους εργαζομένους:
Με αύξηση των ημερομισθίων που απαιτούνται για την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη,
Με αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης,
Με ελαστικές εργασιακές σχέσεις,
την ίδια στιγμή που «κλείνει το μάτι» στους ισχυρούς, στους επιχειρηματίες, στους ημέτερους.
Με την ρύθμιση που φέρνει η κυβέρνηση, έστω και καθυστερημένα, οι εργαζόμενοι δικαιώνονται. Εκκρεμεί, όμως, μια δίκη, και η κυβέρνηση οφείλει να πράξει τα δέοντα προκειμένου να σταματήσει η δικαστική δίωξη εργαζομένων».

Σχετικά Άρθρα