Δημοσίευσε άρθρο της Λώρη Κέζα με τίτλο «Με τα νερά των υπουργών»
Μια σφοδρή, άδικη και ανοίκεια επίθεση δέχθηκε ο Ξανθιώτης πρ. Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Αλέκος Κοντός το Σάββατο που μας πέρασε απ την πανελλαδικής κυκλοφορίας εφημερίδα «το βήμα».
Το προκλητικό για την περιοχή μας δημοσίευμα της κας Κέζα Λώρη, διαστρεβλώνει την αλήθεια για το περιβαλλοντικό έργο της άρδευσης του κάμπου της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου και παρουσιάζει μονόπλευρά το θέμα. Φυσικά αφήνει και πολλά υπονοούμενα κατά του Ξανθιώτη βουλευτής με παράλληλη πλήρη υιοθέτηση όλων ισχυρισμών των οικολογικών οργανώσεων που έχουν προσφύγει κατά της υλοποίησης του έργου αυτού.
Δημοσιεύουμε σήμερα ολόκληρο το άρθρο για αν κατανοήσουν όλοι οι συντοπίτες μας πια συμφέροντα παίζονται στο θέμα των νερών και πως από εδώ και πέρα θα δεχθούν πόλεμο τόσο ο κ. Αλέκος Κοντός όσο και πρωτεργάτης του έργου αυτού Νομάρχης Ξάνθης κ. Γιώργος Παυλίδης.
Το δημοσίευμα αναφέρει:
«Αν κάποιος άθεος κάνει πεζοπορία στα στενά του Νέστου, θα πιστέψει ότι υπάρχει Πλάστης- τόσο όμορφο είναι το τοπίο. Μετά θα πάρει τον πλάστη (της μαγειρικής) και θα κυνηγάει τον κ. Αλ.Κοντό, τον πρώην υπουργό Γεωργίας που θέλει, αμέτι μουχαμέτι, να πάρει τα νερά του ποταμού και να τα σκορπίσει στην κοιλάδα της Ξάνθης. Από την πρώτη ημέρα που ανέλαβε ο (πρώην) υπουργός Γεωργίας περισσότερο από οτιδήποτε άλλο ενδιαφερόταν για τον Νέστο (περισσότερο και από τη Βιστωνίδα, αν θέλετε να ξέρετε). Γιατί στον κάμπο δουλεύει κόσμος και ο κόσμος ψηφίζει. Ετσι ο αγρότης που θα πάρει το νερό με το υπό σχεδιασμόν αρδευτικό έργο αποκτά πλεονέκτημα έναντι του αργυροπελεκάνου, ένα πλεονέκτημα που δεν το αναγνωρίζει ούτε ο Θεός ούτε ο Νώε, αλλά είναι πολύ σημαντικό για τον κ. Κοντό που πολιτεύεται στην προστατευμένη αυτή γωνιά της Θράκης.
Οι οικολόγοι μιλούν για «νέο Αχελώο», αλλά οι τοπικοί παράγοντες, πρωτοστατούντος του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, έχουν πάρει το μάθημά τους και προσέχουν το λεξιλόγιο. Δεν αναφέρουν πουθενά τη λέξη «εκτροπή» γιατί ξέρουν ότι σε όλον τον πλανήτη, της Ινδίας εξαιρουμένης, κανείς δεν παίρνει τα νερά από έναν ποταμό για να τα πάει παραδίπλα. Το σχέδιο γίνεται χειρότερο από τον κακό, πρόχειρο σχεδιασμό. Πέραν τούτων δείχνει αχαριστία απέναντι στη φύση. Γιατί αντί να στρέψουν τους γεωργούς σε άλλες καλλιέργειες, επιμένουν σε όσες θέλουν πολλά νερά (ενδεικτικά, το μπαμπάκι αποτελεί το 15% της παραγωγής). Ετσι αναφέρουν το έργο ως «μεταφορά και διανομή νερού από τον ποταμό Νέστο στις πεδιάδες Ξάνθης και Κομοτηνής για την αποκατάσταση των υπόγειων υδροφορέων». Αυτός είναι ένας πολύ κομψός τρόπος για να πουν ότι θα ξεράνουν τον ποταμό, που έτσι κι αλλιώς στεγνώνει από μόνος του.
Το επιχείρημα υπέρ της «μεταφοράς» είναι ότι τα νερά του Νέστου πάνε πεταμένα στη θάλασσα. Με αυτή τη λογική πεταμένη είναι και η θάλασσα που φτάνει στα όρια του νομού, πεταμένο και το αεράκι που φυσά τα ζαχαροκάλαμα. Οπότε ας γίνει αξιοποίηση. Τουτέστιν, σύμφωνα με τα σχέδια, ας σκαφτούν 200 χιλιόμετρα αγωγών, που θα έχουν διάμετρο ως και 2 μέτρα. Ας γίνουν δεξαμε νές (30 τον αριθμό), ας γίνουν αντλιοστάσια (22) και, για ολική καταστροφή, ας ανοίξουν νέοι δρόμοι. Ολα αυτά μπορούν να ακούγονται σαν οικολογικές υστερίες, αρκεί όμως μια βόλτα στο ποτάμι, το φυσικό σύνορο Καβάλας και Ξάνθης, για να πάρει κανείς το μέρος των οργανώσεων που κατέφυγαν στο Συμβούλιο της Επικρατείας για να εμποδίσουν το έργο. Η απόφαση αναμένεται τον Μάιο. Οι οργανώσεις είναι τρεις: Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού (ΕΕΠΠ) και Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία (ΕΟΕ).
ζ κ. Αλ. Κοντός και οι άλλοι προύχοντες έκαναν όλα τα σχέδια χωρίς να ζητήσουν μια γνώμη από τον γείτονα. Οι Βούλγαροι τι λένε για το αρδευτικό έργο; Υπάρχει συμφωνία, έχει ζητηθεί μια γνώμη ή κάποια διαβεβαίωση; Και βέβαια όχι. Η Ξάνθη, διά του πρώην υπουργού Γεωργίας, προχωρεί ντουγρού. Αμα ξεραθεί ο τόπος, βλέπουμε… Η μελέτη που έχει εκπονηθεί για να προχωρήσει όλο αυτό το ανακάτεμα της περιοχής (είπαμε, 200 χιλιόμετρα αγωγών) βασίζεται σε παλιά δεδομένα, ενώ πολλά σημεία καταπίπτουν εύκολα από την επιχειρηματολογία των οικολόγων.
Δεν χρειάζονται πολλές κουβέντες, πρόκειται για βίαιη παρέμβαση μεγάλης έκτασης, χωρίς σοβαρό λόγο. Μονολεκτικά: ύβρις. Για το νερό, που τόσα λέγονται και μάλιστα υπό το καθεστώς φόβου επειδή χάνονται οι πολύτιμοι πόροι, υπάρχουν παγκόσμιες πρακτικές. Κανείς δεν κάνει εκτροπές, κανείς δεν κάνει μεταφορές νερού. Η αγωνία είναι να το διατηρούν όσο πιο καθαρό γίνεται. Η «διανομή» την οποία υποσχέθηκε ο κ. Κοντός σημαίνει περισσότερες καλλιέργειες, περισσότερα φυτοφάρμακα σε μια περιοχή που προστατεύεται από διάφορα οικολογικά προγράμματα. Με λίγη φαντασία μπορεί να γίνει πόλος έλξης για αναρίθμητους τουρίστες: υπάρχουν στη Βρετανία περισσότεροι από 1 εκατομμύριο bird watchers, αυτοί οι τρελαμένοι που παίρνουν τα κιάλια τους και παρατηρούν ολημερίς τα πετούμενα. Για όσους επιμένουν στη γεωργία υπάρχουν λύσεις: ροδιές για το Ισραήλ, σπαράγγια για τη Γερμανία (τα οποία έχουν ήδη γίνει χρυσοφόρα για ορισμένους στην περιοχή). Για τον κ. Κοντό θα βρεθεί μια λύση. Ας ψηφίσουν και τα δέντρα, από το δάσος του Κοτζά Ορμάν».
Προηγούμενο άρθρο
Επόμενο άρθρο
Σταύρος Καρυπίδης
Εκδότης - Δημοσιογράφος μέλος της Έ.Ι.Η.Ε.Ε. Lead Digital Strategist - Διαμορφωτής κοινής γνώμης και βιντεογράφος με πιστοποίηση από την Google και το Υπουργείο Τουρισμού στο Digital Marketing "Grow Greek Tourism". Owner & Operator στην Drone Areo View εταιρίας αερο-βιντεοσκοπήσεων και αερο-φωτογραφήσεων (αδειούχος χειριστής ΣμηΕΑ UAS Pilot A & UAS Pilot B). Ceo & Founder της εταιρίας "Φυσικό Αέριο Ξάνθης".