Την αγανάκτηση σχηματισμένη στα πρόσωπά τους έχουν οι κάτοικοι του οικισμού της Καλλιθέας Ξάνθης, οι οποίοι καλούνται να πληρώσουν παραπάνω χρήματα για τις κατοικίες τους, από αυτά που αρχικά τους ζητήθηκαν. Συγκεκριμένα, ύστερα από ειδοποίηση του Ο.Ε.Κ. ενημερώθηκαν οι κάτοικοι, ότι μπορούν να προβούν στην αγορά των κατοικιών τους, ζητώντας τους όμως το 60% του κόστους, γεγονός που «εξόργισε» τους κατοίκους. Η πρόεδρος του πολιτιστικού συλλόγου Καλλιθέας Κωνσταντίνα Τσάπαρη ανέφερε, ότι στα αρχικά συμβόλαια των σπιτιών υπήρχε μια εκτίμηση της τιμής τους και τώρα μετά από 13 χρόνια καλούνται να πληρώσουν το 60% είτε εφάπαξ, είτε σε 240 μηνιαίες δόσεις. Επί του θέματος συγκεκριμένα ανέφερε: «Θεωρούμε ότι τα χρήματα είναι πάρα πολλά. Για να έρθουμε να κατοικήσουμε στα σπίτια, «ρίξαμε» πάρα πολλά λεφτά, διότι υπήρχαν κακοκατασκευές, όπως κατεστραμμένα κεραμίδια, ανίσχυροι καυστήρες θέρμανσης και πολλή υγρασία, η οποία παραμένει ακόμα και τώρα».
Κάτοικοι περιοχής: «Όταν ήρθαμε δεν υπήρχε τίποτα»
Σύμφωνα με τους κατοίκους της Καλλιθέας, όταν κλήθηκαν να κατοικήσουν τα σπίτια που τους δόθηκαν, ο οικισμός ήταν σαν παραμελημένος. Δεν υπήρχε τίποτα στην περιοχή, ούτε καν ασφαλτοστρωμένος δρόμος πρόσβασης, ενώ παραδέχτηκαν ότι προέβησαν σε κάποιες ενέργειες για τη βελτίωση των συνθηκών κατοίκησης, όπως κατασκευές εξωτερικού ανελκυστήρα σε κάποιες οικοδομές, κάτι το οποίο δεν προβλέπονταν. Η κ. Τσάπαρη συγκεκριμένα ανέφερε: «Δε θα έπρεπε να τοποθετήσουν ασανσέρ; Στον τρίτο όροφο πώς θα ανέβαινε ο κόσμος. Από τις σκάλες;» και συνέχισε: «Όταν ήρθαμε ήταν «κρανίου τόπος».
Πρόεδρος Πολ. Συλ. Καλλιθέας: «Θέλουμε τουλάχιστον να αναγνωριστούν τα 5 εκ. δραχμές που ξοδέψαμε»
Η αγανάκτηση των κατοίκων της Καλλιθέας ξεχειλίζει από το γεγονός της δαπάνης χρημάτων, για να μπορέσουν να κατοικήσουν στα σπίτια. Σύμφωνα με τους ίδιους, αναγκάστηκαν όλοι να ξοδέψουν πολλά χρήματα, αφού οι αλλαγές που χρειαζόταν ήταν ατελείωτες. Η κ. Τσάπαρη συγκεκριμένα δήλωσε: «Πιστέψτε με. Για να μπούμε στο σπίτι και για να κλείνει η εξώπορτα, έπρεπε να βάλουμε μια άλλη πόρτα. Ήταν νοβοπάν η πόρτα που είχε. Η κλειδαριά δεν έκλεινε. Και αυτό είναι το λιγότερο που λέω. Κουζίνες, πατώματα, μπάνιο, όλα κατεστραμμένα».
Το πρόβλημα των κατοίκων εντοπίζεται και στις τράπεζες, οι οποίες αδυνατούν να δώσουν μια πιστοποίηση για τα χρήματα που έχουν καταβάλλει οι ενδιαφερόμενοι.
Για την επίλυση του προβλήματος, οι κάτοικοι συνέστησαν επιτροπή, δηλώνοντας ότι θα κινηθούν πλέον νομικά, διεκδικώντας το 40% του ποσού, κάτι δηλαδή που υπήρχε, όπως τονίζουν.
Νίκος Βιδάλης