Γενική

«Ξεκάθαρη απάντηση από τον Δήμαρχο»

Οι Πολίτες για την Αλλαγή ζητούν απαντήσεις για την διοίκηση της ΔΕΥΑΞ και ζητούν να αξιοποιηθούν χώροι για περιπάτους σχολείων

Επιμένουν οι Πολίτες για την Αλλαγή στα δημόσια ερωτήματα που έθεσαν στο Δήμαρχο Ξάνθης για την διοίκηση της ΔΕΥΑΞ. Εξάλλου η δημοτική παράταξη αναφέρεται σε ένα θέμα που ανέδειξε η εφημερίδα μας και συγκεκριμένα για την επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1 ου Γυμνασίου Ξάνθης για την αξιοποίηση του Λιμνίου, αλλά η αντιπολίτευση του Δήμου προχωράει και ένα βήμα παραπέρα, ζητώντας να επεκταθεί η ιδέα σε όλο τον Δήμο. Να δούμε όμως διεξοδικά τα ζητήματα που θέτει η παράταξη με επικεφαλής τον κ. Χρίστο Πούλιο:
ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΣΤΑ ΕΡΩΤΗΜΑΤΑ
«Θέσαμε δημόσια ερωτήματα προς το Δήμαρχο Ξάνθης για γεγονότα και πρακτικές που αφορούν θεσμούς του Δήμου. Ουδέποτε ήταν στις προθέσεις μας η σπίλωση προσώπων και η διαστρέβλωση γεγονότων, όπως κάποιοι επεχείρησαν να μας προσάψουν. Εξάλλου αυτό που κάνουμε, ως εκ του θεσμικού μας ρόλου ορμώμενοι, είναι να εκφράζουμε όσα και οι συμπολίτες μας διερωτώνται.
Επιμένουμε, λοιπόν, στα δημόσια ερωτήματά μας παραθέτοντας και στοιχεία:
1) Οι ετήσιες απολαβές του τότε Προέδρου και Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΞ ήταν συνολικά 14.500 ευρώ για το έτος 2006. Οι ετήσιες απολαβές του νυν Προέδρου κι Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΞ υπερβαίνουν συνολικά τις 30.000 ευρώ.
Την ίδια χρονική περίοδο επεβλήθη έκτακτη εισφορά στους πολίτες 20 ευρώ ανά υδρόμετρο προκειμένου να καλυφθεί η ίδια συμμετοχή της ΔΕΥΑΞ στα έργα που πρέπει να γίνουν.
2) Το έτος 2008 προμηθευτής της ΔΕΥΑΞ σε υδραυλικά είδη, μετά από πρόχειρο διαγωνισμό, ήταν επιχείρηση που ανήκει σε συγγενείς πρώτου βαθμού του νυν Αντιπροέδρου της ΔΕΥΑΞ.
Ας μας απαντήσει ο Δήμαρχος. Τα επικροτεί όλα αυτά;
Συμφωνεί με συμπεριφορές και πρακτικές που, ηθικά τουλάχιστον, θίγουν το κοινό περί δικαίου αίσθημα;
Τόσο εμείς όσο και οι συμπολίτες μας περιμένουμε μια ξεκάθαρη απάντηση και σ αυτά και στ άλλα ερωτήματα για το «ΕΛΙΣΣΩ», που προ μιας εβδομάδας θέσαμε».
«Οι πολίτες ζητούν: ΝΑ ΑΞΙΟΠΟΙΗΘΕΙ ΤΟ ΛΙΜΝΙΟ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ
Εμείς λέμε: να επεκταθεί η ιδέα σ όλο το Δήμο»
«Όταν οι πολίτες, οργανωμένοι σε συλλογικότητες, εκφέρουν δημόσιο λόγο διατυπώνοντας πρόταση με άποψη για διόλου αφηρημένα ζητήματα που αφορούν την ποιότητα της καθημερινότητας όλων μας, τότε χρέος της Πολιτείας είναι να τους ακούσει. Πόσω δε μάλλον όταν η πρότασή τους έχει να κάνει με την κοινωνικοποίηση και την ψυχαγωγία των παιδιών μας που συγκροτούν τις μαθητικές κοινότητες του Δήμου. Αυτό το χαρακτήρα έχει και η από 30/03/09 επιστολή του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Α Γυμνασίου Ξάνθης προς το Δήμαρχο (που κοινοποιήθηκε και στον επικεφαλής των «Πολιτών για την Αλλαγή»), στην οποία αφού περιγράφεται το γνωστό πρόβλημα των ημερήσιων σχολικών περιπάτων ζητείται να δοθεί συγκεκριμένη λύση δια της αναβάθμισης κι αξιοποίησης του χώρου του Λιμνίου.
Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» συμφωνούμε κι επαυξάνουμε. Θα λέγαμε, μάλιστα, πως ο Δήμος οφείλει όχι απλά να υιοθετήσει την (απλή και ορθή) πρόταση ως αίτημα προς ικανοποίηση αλλά κυρίως να εγκολπωθεί το σοβαρό προβληματισμό που διατυπώνεται στην επιστολή, ακριβώς επειδή αυτός προέρχεται από μία ενεργό κοινωνική συλλογικότητα κι αντικατοπτρίζει μία πραγματική κι οξεία ανάγκη για τους μαθητές της πόλης μας.
Αυτό, με απλά λόγια, σημαίνει ότι δίδεται μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στο Δήμο ν αποδείξει ότι αφουγκράζεται την κοινωνία, κοιτάει το δάσος κι όχι το δέντρο… Πώς;;; Αποτυπώνοντας καταρχήν τους χώρους στα όρια του Δήμου Ξάνθης που προσφέρονται για «κοινωνικοποιητικού, ψυχαγωγικού, παιδαγωγικού κι εκπαιδευτικού» χαρακτήρα σχολικούς περιπάτους κι αναμορφώνοντάς τους όλους με τρόπο που να εξυπηρετούν τον παραπάνω σκοπό. Ιδέες και προτάσεις μπορεί κάλλιστα ν αντλήσει συνδιαλεγόμενος με τις ίδιες τις σχολικές κοινότητες (εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς) που γνωρίζουν καλύτερα απ όλους τους υπόλοιπους τα «θέλω» και τα «πρέπει» της διαδικασίας υγιούς ανάπτυξης των παιδιών.
Από τη δική μας πλευρά είμαστε πάντοτε έτοιμοι να συμβάλουμε σε μια τέτοια διαδικασία, όπως άλλωστε έχουμε κάνει πλείστες όσες φορές έως τα τώρα, τιμώντας το θεσμικό μας ρόλο. Ας μη λησμονούμε πως το δικαίωμα στη «συνδιαμόρφωση» του παρόντος και του μέλλοντος της ζωής μας στην πόλη, το διατηρούμε όλοι οι πολίτες στο ακέραιο καθ όλη τη διάρκεια του χρόνου που μεσολαβεί μεταξύ δύο εκλογικών αναμετρήσεων, ασχέτως αν αυτό έχει δείξει πως δυσκολεύεται να το αντιληφθεί η παρούσα πολιτική διοίκηση του Δήμου».

Σχετικά Άρθρα