Γενική

Λύσεις για εργατικές κατοικίες Καλλιθέας και δάνεια τρίτεκνων

Ερωτήσεις Π. Σγουρίδη στην Υπουργό Απασχόλησης αναφορικά με πρωτοβουλίες του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας ζητώντας:

Δύο ερωτήσεις προς την κ. Υπουργό Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας κ. Φάνη Πετραλιά κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Και οι δύο αφορούν στον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας και συγκεκριμένα η πρώτη στις εργατικές κατοικίες της Καλλιθέας και η δεύτερη στα δάνεια που χορηγούνται στους τρίτεκνους.
Ας δούμε αναλυτικά τις ερωτήσεις του Ξανθιώτη βουλευτή:
«Κατά την διανομή των εργατικών κατοικιών το 1994 στον οικισμό Καλλιθέας Ξάνθης, οι κληρωθέντες δικαιούχοι έλαβαν από το Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας προσωρινό παραχωρητήριο, στο οποίο αναγράφονταν οι όροι, το κόστος και ο μεταβατικός τρόπος πληρωμής των δόσεων, μέχρι την οριστική διευθέτηση της συνολικής αποπληρωμής. Το μέσο κόστος τότε ανά τετραγωνικό μέτρο κατοικίας ήταν περίπου 120.000 δρχ. (350 Ευρώ) και η μηνιαία δόση 1 «τοις χιλίοις» επί του συνολικού τιμήματος.
Με βάση την σύμβαση αυτή, για την λήψη οριστικού παραχωρητηρίου, οι δικαιούχοι έπρεπε να καταβάλουν το 60% του ποσού , που απέμενε αφαιρουμένου από το αρχικό χρέος του συνόλου των μηνιαίων δόσεων που είχε καταβληθεί. Σήμερα μετά από παρέλευση 15/ετίας, για λόγους καθαρά εισπρακτικούς, με πρόσχημα την δήθεν αναβάθμιση της περιοχής, επιχειρείται μια υπεραξιολόγηση και συνεπώς και υπερκοστολόγηση των ακινήτων της τάξης του 35% περίπου. Το γεγονός αυτό, όπως είναι φυσικό έχει αναστατώσει τους δικαιούχους, που ήδη έχουν λάβει τα ειδοποιητήρια και καλούνται σε διαβουλεύσεις για την οριστική διευθέτηση του ζητήματός τους.
Με δεδομένο ότι οι εργατικές κατοικίες που διανεμήθηκαν στην περιοχή Πανοράματος Ξάνθης προηγούμενα (από τις ακριβότερες περιοχές της πόλης της Ξάνθης), εξοφλήθηκαν το 1993 με τίμημα που αντιστοιχούσε τότε σε δύο με τρεις μηνιαίους μισθούς εργαζόμενου, ενώ σήμερα κατ αναλογία απαιτούνται αποδοχές 4 ετών εργασίας για την εξόφληση αντίστοιχης κατοικίας στην Καλλιθέα, μπορεί κανείς να αντιληφθεί το μέγεθος της διαφοράς στην ασκούμενη κοινωνική πολιτική. Με δεδομένο επίσης ότι όλοι οι δικαιούχοι εξαναγκάστηκαν να δαπανήσουν υπέρογκα, για τις δυνατότητές τους ποσά, προκειμένου να εξομαλύνουν τις πάμπολλες κακοτεχνίες των κατοικιών τους
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1.- Προτίθεται να λάβει μέτρα ώστε να αποτραπεί η διαφαινόμενη άδικη υπερτιμολόγηση των εργατικών κατοικιών Καλλιθέας Ξάνθης, πριν προκαλέσει κοινωνικές αναταραχές;
2.- Με δεδομένη την κοινωνική αποστολή του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας, η ενδυνάμωση και η διεύρυνση του ρόλου αυτού θα έπρεπε να αποτελεί κύριο στόχο και σκοπό και όχι να λειτουργεί ως κοινός κερδοσκοπικός οργανισμός. Στο πλαίσιο αυτό προτίθεστε να πάρετε πρόσθετα μέτρα και ποια»;
ΔΕΥΤΕΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ
«Μέχρι πριν από ένα χρόνο περίπου οι διαδικασίες χορήγησης στεγαστικών δανείων σε τρίτεκνες οικογένειες, γίνονταν στην Αθήνα στα κεντρικά γραφεία του Οργανισμού Εργατικής Κατοικίας. Οι ενδιαφερόμενοι μετά την υπογραφή των σχετικών συμβολαίων, ελάμβαναν και την επιταγή με το ποσό της δανειοδότησης.
Σήμερα στα πλαίσια της αποκεντρωτικής πολιτικής, οι αρμοδιότητες για την σύναψη και υπογραφή των συμβολαίων αγοράς ή δανειοδότησης, καθώς και όλες οι απαιτούμενες διατυπώσεις, διενεργούνται στις έδρες των ενδιαφερόμενων, δηλαδή στις περιφέρειες διαμονής τους.
Η μόνη διαδικασία που δεν έχει εκχωρηθεί στους κατά τόπους νομούς της χώρας, είναι η εκταμιευτική διαδικασία. Δηλαδή οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πηγαίνουν και πάλι στην έδρα του ΟΕΚ στην Αθήνα, για να λάβουν την επιταγή.
Η διαδικασία αυτή εκτός της ταλαιπωρίας που επιφέρει στους δικαιούχους, ενέχει και τον κίνδυνο μη έγκαιρης ειδοποίησής τους και συνεπώς διευκολύνει φαινόμενα καθυστερήσεων.
Ερωτάται η κ. Υπουργός
Για ποιο λόγο ο Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας, δεν καταθέτει σε λογαριασμό του τρίτεκνου δικαιούχου το ποσό του εγκεκριμένου στεγαστικού του δανείου, ή δεν εκχωρεί την αρμοδιότητα έκδοσης της σχετικής επιταγής στα νομαρχιακά καταστήματά του, προκειμένου έτσι και τον πολίτη να διευκολύνει και τις κεντρικές υπηρεσίες του ΟΕΚ να αποσυμφορήσει, αλλά και την αποκέντρωση να υπηρετήσει»;

Σχετικά Άρθρα