Γενική

«Η σημερινή νεολαία είναι πνιγμένη»

Στην Ξάνθη βρέθηκε ο συγγραφέας Αντώνης Σιμιτζής- Παρουσιάστηκαν 3 σημαντικά βιβλία του

Την Τετάρτη το βράδυ στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης και συγκεκριμένα στην αίθουσα «ΛΙΛΙΑΝ ΒΟΥΔΟΥΡΗ» πραγματοποιήθηκε μία πολύ όμορφη εκδήλωση, με καλεσμένο το συγγραφέα Αντώνη Σιμιτζή, για μια γνωριμία με το κοινό της Ξάνθης. Στην εκδήλωση παρουσιάστηκαν τρία σημαντικά βιβλία του συγγραφέα, τα οποία ήταν: «Ο καπιταλιστής», «Φύλαξέ μου τις παλιές φωτογραφίες» και «Πάπισσα Ιωάννα», το οποίο αποτελεί μεταφορά στη Νεοελληνική γλώσσα. Ο ίδιος ανέφερε, ότι είναι η 3 η φορά που επισκέπτεται την Ξάνθη και δήλωσε ιδιαίτερα χαρούμενος, που του δόθηκε η ευκαιρία να βρεθεί ξανά σε αυτήν.
Εξάλλου, ο γνωστός συγγραφέας δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην απήχηση που έχουν τα βιβλία στη σημερινή νεολαία. Συγκεκριμένα δήλωσε: «Η νεολαία η σημερινή είναι «πνιγμένη» από μαθήματα, φροντιστήρια, ξένες γλώσσες και άλλα. Επίσης υπάρχουν πολλές ευκολίες στη ζωή, που μπορούν να την «τραβήξουν» από το βιβλίο. Το διαδίκτυο, η τηλεόραση, το κινητό τηλέφωνο, ο καφές, η παρέα κτλ. αποσπούν την προσοχή των νέων από το βιβλίο». Στη συνέχεια ανέφερε, ότι για να έχει επιτυχία ένα βιβλίο, παίζει ρόλο και η διαφήμισή του από τον εκδότη, ούτως ώστε να έχει την αναμενόμενη απήχηση και εξέφρασε την άποψη, ότι ο κόσμος διαβάζει βιβλία και θα συνεχίσει να διαβάζει.
Λίγα λόγια για το συγγραφέα
O Αντώνης Σιμιτζής γεννήθηκε το 1936 στην Αμαλιάδα της Ηλείας. Η μητέρα του ήταν Μικρασιατικής καταγωγής, ενώ ο πατέρας του ντόπιος Πελοππονήσιος. Λίγα χρόνια αργότερα μετακόμισαν στην Αθήνα, όπου διαμένει μέχρι σήμερα. Έκανε ανώτατες σπουδές στη Βιομηχανική Σχολή του Πειραιά. Στη συνέχεια πήγε στη Γερμανία όπου έμεινε δεκατρείς μήνες μαθαίνοντας τη γλώσσα και τελειώνοντας μια Σχολή Ηλεκτρονικών Υπολογιστών. Πρωτοεμφανίστηκε στα ελληνικά γράμματα το 1962 με τη νουβέλα του «Ο Γέρος». Από τότε έχει εκδώσει πολλά πεζά διηγήματα, μυθιστορήματα και δοκίμια, ενώ έχει γράψει πολλά θεατρικά έργα από τα οποία 20 περίπου μονόπρακτά του έχουν ανέβει από αθηναϊκές σκηνές. Εμφανίστηκε στην τηλεόραση με 100 επεισόδια σίριαλ και τηλεταινίες όπου έχουν παρουσιαστεί σε διασκευή του ή πρωτότυπα τα εξής μεταξύ άλλων έργα: «Το χρήμα», «Η Μ. Στέφα» του Ξενόπουλου, «Το μπουρίνι» του Καραγάτση, πέντε αυτοτελή έργα στη σειρά Μικρογραφίες, «Προς Οφρύνιο» του Φ. Δρακονταειδή, επεισόδια από τη σειρά «Μικροί Μεγάλοι», «Η λυγερή» του Καρκαβίτσα κ.ά. Τα πεζά του έχουν συμπεριληφθεί σε σημαντικές ανθολογίες ενώ έχει βραβευτεί δύο φορές με Α΄ Βραβείο σε διαγωνισμούς θεατρικών μονόπρακτων και έχει πάρει έπαινο για τρίπρακτο έργο του από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Σχετικά Άρθρα