Γενική

«Δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος»

Οι απαντήσεις των αρμόδιων υπουργείων για την καθυστέρηση καταβολής συντάξεων στον βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης Π. Σγουρίδη

Ερώτηση του Ξανθιώτη βουλευτή για την εξαίρεση των πατατοπαραγωγών από την αγροτική ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ

Από το Πολιτικό Γραφείο του Βουλευτή κ. Παναγιώτη Σγουρίδη δίνονται στην δημοσιότητα οι απαντήσεις των Υπουργείων Οικονομίας και Οικονομικών και του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας σε ερώτηση σχετικά με την μεγάλη καθυστέρηση που σημειώνεται στην έναρξη καταβολής των συντάξεων.
«Από τις απαντήσεις φαίνεται ότι δεν έχει σημειωθεί καμία πρόοδος στην διαδικασία παρά τις διαβεβαιώσεις περί του αντιθέτου, από την Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας στα 5 χρόνια που βρίσκεται στην εξουσία», σχολιάζει ο βουλευτής.
ΟΙ ΑΠΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΩΝ ΥΠΟΥΡΓΕΙΩΝ
Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών
«…Η καθυστέρηση που σημειώνεται στις συνταξιοδοτήσεις των δημοσίων υπαλλήλων την χρονική αυτή περίοδο, η οποία όχι μόνο δεν φτάνει τους 7 μήνες, όπως αναφέρεται, αλλά σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τους 4- 5 μήνες, οφείλεται στο μεγάλο αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν μαζικά από την υπηρεσία…
Οι αρμόδιες Δ/νσεις Συντάξεων του Γ.Λ. Κράτους καταβάλλουν και θα εξακολουθήσουν να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ούτως ώστε να ομαλοποιηθεί σε σύντομο χρόνο η δημιουργηθείσα κατάσταση…
Σύμφωνα με την ισχύουσα συνταξιοδοτική νομοθεσία (που ισχύει επί δεκαετίες) δεν προβλέπεται η καταβολή έναντι του τελικού ποσού της δικαιούμενης σύνταξης. Πέραν τούτου η υιοθέτηση ενός τέτοιου μέτρου θα επέφερε μεγαλύτερα προβλήματα στην Υπηρεσία Συντάξεων από εκείνα που υποτίθεται ότι θα εκαλείτο να επιλύσει».
Υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας
«Τέλος σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 15 παρ. 6 του ν.3607/2007, η οποία εφαρμόζεται σε όλους τους Οργανισμούς Κύριας Ασφάλισης αρμοδιότητας του Υπουργείου Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας, δόθηκε η δυνατότητα στους αιτούντες σύνταξη λόγω γήρατος ή θανάτου, χορήγησης προσωρινής σύνταξης, κατόπιν υποβολής Υπεύθυνης Δήλωσης του ν.1599/86 (με το περιεχόμενο που προβλέπεται ειδικά για την χορήγησή της), η οποία συνυποβάλλεται με την αίτηση συνταξιοδότησης. Η προσωρινή σύνταξη καταβάλλεται εντός 15 εργασίμων ημερών από την υποβολή της υπεύθυνης δήλωσης, ενώ το ποσό της ισούται με το 80% της σύνταξης…»
Και καταλήγει ο κ. Παναγιώτης Σγουρίδης: «Από τις απαντήσεις των δύο Υπουργείων γίνεται ολοφάνερο και το γεγονός ότι το σύστημα της προσωρινής σύνταξης είναι βεβαίως εφαρμόσιμο αλλά απαιτεί και πολιτική βούληση για την εφαρμογή του, κάτι που δεν φαίνεται να υπάρχει στο Υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών».
ΕΡΩΤΗΣΗ ΓΙΑ ΠΑΤΑΤΟΠΑΡΑΓΩΓΟΥΣ
Ερώτηση προς τους κ.κ. Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και Οικονομίας και Οικονομικών κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης αναφορικά με την εξαίρεση των πατατοπαραγωγών νομών μεταξύ αυτών και της Ξάνθης από την Κοινή Υπουργική Απόφαση που αφορά στην ενίσχυση των 500 εκατ. ευρώ.
Ειδικότερα αναφέρει στην ερώτηση του ο Ξανθιώτης βουλευτής:
«Βάσει της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (δημοσιεύθηκε στο φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως Αρ. Φύλλου 155, της 2/2/2009) των υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σωτήρη Χατζηγάκη και Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιάννη Παπαθανασίου, θα χορηγηθούν αποζημιώσεις για την καλλιεργητική περίοδο 2008 των ζημιών από ασθένειες και εντομολογικές προσβολές στις καλλιέργειες καλοκαιρινής πατάτας του Δήμου Νευροκοπίου Νομού Δράμας, του Δήμου Εξαπλατάνου Νομού Πέλλας, του Δήμου Γουμένισσας και της Κοινότητας Λιβαδιών Νομού Κιλκίς και των Νομών Φλώρινας και Κοζάνης και σύμφωνα με πρόσφατες υποσχέσεις του κ. Υπουργού και ο Νομός Σερρών, καθώς και για την καλλιεργητική περίοδο 2006 του Δημοτικού Διαμερίσματος Χρυσοβίτσας του Δήμου Εγνατίας του Νομού Ιωαννίνων.
Επειδή από την παρούσα ΚΥΑ οι καλλιεργητές πατάτας του Ν. Ξάνθης, εξαιρούνται από το πακέτο ενίσχυσης των 500 εκατομμυρίων που εξαγγέλθηκε για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου και επειδή οι αποζημιώσεις θα πρέπει να αφορούν όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη γεωγραφική περιοχή που βρίσκεται η εκάστοτε καλλιέργεια.
Ερωτώνται οι κ. κ. Υπουργοί
1. Για ποιο λόγο εξαιρέθηκαν άλλοι νομοί της χώρας μεταξύ των οποίων και ο Ν. Ξάνθης.
2. Είναι στις προθέσεις της Κυβέρνησης να εντάξει τους καλλιεργητές πατάτας του Ν. Ξάνθης στα μέτρα ενίσχυσης και με ποιον τρόπο».

Σχετικά Άρθρα