Γενική

Έτοιμη η μελέτη για την Διαχείριση απορριμμάτων της Περιφέρειας ΑΜΘ

Το ΚΔΑΥ της Καβάλας σε στασιμότητα..!

Ολοκληρώθηκε για την Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων ΔΙ.Α.Α.ΜΑ.Θ. Α.Α.Ε., η εκπόνηση μελέτης από την Οικολογική Εταιρεία Ανακύκλωσης- Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία που αφορά την «Ολοκληρωμένη διαχείριση των βιοαποδομήσιμων υλικών στις πόλεις Ξάνθης, Κομοτηνής, Δράμας, Αλεξανδρούπολης και Καβάλας», και πιο συγκεκριμένα: τη βιωσιμότηα της οικιακής κομποστοποίησης, τη διαχείριση πράσινων υλικών και οργανικού κλάσματος στις πέντε πρωτεύουσες της Περιφέρειας.
Το σενάριο της συνδυασμένης κομποστοποίησης με δύο μονάδες Κομποστοποίησης στο Δήμο Καβάλας και στο Δήμο Αλεξανδρούπολης με ταυτόχρονη χρήση των σταθμών μεταφόρτωσης αποτελεί την πλέον βέλτιστη μέθοδο διαχείρισης των οργανικών υλικών των 5 μεγάλων ΟΤΑ και του συνόλου της Περιφέρειας. Το ΚΔΑΥ της Καβάλας όμως σύμφωνα με δήλωση του δημάρχου Κωστή Σιμιτσή στην εφημερίδα Εβδόμη «βρίσκεται σε ύπνωση». Όπως δήλωσε ο δήμαρχος «περιμένουμε την Περιφέρεια, να διορθώσει τη μελέτη που είπε το Νομαρχιακό Συμβούλιο ότι είναι ελλιπής ή να επιλέξει άλλο τρόπο» και συμπλήρωσε πως «το λυπηρό ήταν ότι όλοι απέναντι σε υποτιθέμενες κινητοποιήσεις διστάζουν».
Σύμφωνα με τη μελέτη, ο συνδυασμός προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης και διαλογής στην πηγή των ζυμώσιμων οργανικών οικιακών αποβλήτων αποτελεί ορθή επιλογή κρίνοντας τη με περιβαλλοντικά και οικονομοτεχνικά κριτήρια.
Τα βασικά συμπεράσματα της μελέτης είναι:
Ο συνδυασμός προγραμμάτων οικιακής κομποστοποίησης και διαλογής στην πηγή των οργανικών αποτελεί μία ελκυστική οικονομικά επιλογή διαχείρισης των οργανικών υλικών των απορριμμάτων και δε δημιουργεί μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα επιπλέον κόστος στη διαχείριση, αντίθετα, μετά τα πρώτα χρόνια είναι οικονομικότερη επιλογή από τη διαχείριση των οργανικών μαζί με τα σύμμεικτα απορρίμματα.
Όσο περισσότερο συμμετέχει η οικιακή κομποστοποίηση στη διαχείριση των οργανικών τόσο μειώνεται το διαχρονικό κόστος διαχείρισης των οικιακών οργανικών.
Υπάρχουν σημαντικές προϋποθέσεις, ώστε σε λίγα έτη από την έναρξη της συνδυασμένης κομποστοποίησης, η διαλογή στην πηγή των οργανικών να ξεπεράσει το 27- 29% του συνόλου των οργανικών στους 5 μεγάλους ΟΤΑ της Περιφέρειας.
Τα προγράμματα διαλογής στην πηγή προτείνεται να ξεκινήσουν από μεγάλους παραγωγούς οργανικών αποβλήτων όπως ξενοδοχεία, εστιατόρια, νοσοκομεία κλπ και στη συνέχεια να επεκταθούν στα οικιακά απορρίμματα.

Σχετικά Άρθρα