fbpx
Γενική

Στο σκοτάδι βυθίστηκαν περιοχές της Ξάνθης για την ΩΡΑ ΓΗΣ

Μηδενική ήταν η συμμετοχή των καταστηματαρχών

Η απαίτηση εκατομμυρίων ανθρώπων για ένα πιο λαμπερό αύριο έλαμψε διά της συσκότισης το βράδυ του Σαββάτου, όταν τα φώτα έσβησαν για μία ώρα σε 4.000 πόλεις και κοινότητες σε όλο τον κόσμο. Παγκόσμια μνημεία, όπως η Ακρόπολη, οι Πυραμίδες της Γκίζας, ο Πύργος του Αϊφελ, το Εμπάιρ Στέιτ Μπίλντινγκ και το Ολυμπιακό Στάδιο του Πεκίνου είναι μερικά από τα μνημεία που σκοτείνιασαν για την Ώρα της Γης στις 20.30. Ήταν μια πρωτοφανής, συμβολική κινητοποίηση κατά της κλιματικής αλλαγής. Στην περιοχή μας υπήρξε σχετικά ικανοποιητική συμμετοχή, με τα φώτα να σβήνουν σε αρκετές περιοχές του νομού τόσο στο δήμο Ξάνθης, όσο και στους υπόλοιπους δήμους. Οι πολίτες, συμμετέχοντας και αυτοί στην εκδήλωση, έμειναν για μία ώρα στο σκοτάδι, έχοντας αναμμένη μόνο την τηλεόραση. Αστικός συνοικισμός, 12 Απόστολοι και Κυψέλη, ήταν οι περιοχές, των οποίων οι κάτοικοι συμμετείχαν μαζικότερα στην πρωτοβουλία.
Εν τω μεταξύ, μηδενική ήταν η συμμετοχή των εμπόρων της Ξάνθης αφού όλες οι βιτρίνες των καταστημάτων ήταν αναμμένες, σα να ήταν ένα απλό Σαββατόβραδο. Το ίδιο συνέβη και στις τράπεζες, αλλά και στις βιτρίνες καταστημάτων μεγάλων αλυσίδων, τα οποία είχαν «λαμπαδοφορία», όπως επίσης συνέβη και στα εστιατόρια.
Τουλάχιστον 369 δήμοι και κοινότητες και περισσότεροι από 32.000 πολίτες είχαν δηλώσει ότι θα κλείσουν τα φώτα για την Ώρα της Γης στην Ελλάδα, η οποία ήταν πρώτη στην παγκόσμια κατάταξη με βάση τα ποσοστά συμμετοχής.
Τα απομακρυσμένα νησιά Τσάταμ στον Ειρηνικό έκαναν την αρχή σβήνοντας τις ηλεκτρογεννήτριες για την «Ώρα της Γης». Ακολούθησαν τα Φίτζι, η Νέα Ζηλανδία και η Αυστραλία, η χώρα που εμπνεύστηκε την πρωτοβουλία πριν από δύο χρόνια. Η «Ώρα της Γης» ξεκίνησε στο Σίδνεϊ το 2007 ως διαμαρτυρία για την περιβαλλοντικά «ανάλγητη» πολιτική της τότε αυστραλιανής κυβέρνησης. Η πρωτοβουλία επεκτάθηκε σε διεθνές επίπεδο το 2008, με τη συμμετοχή περίπου 50 εκατ. ανθρώπων.

Σχετικά Άρθρα