Γενική

Η οικονομική κρίση «γκρέμισε» τα ακίνητα

«Πεσμένη» η κτηματαγορά της Ξάνθης σύμφωνα με ρεπορτάζ της XanthiNews

Έμεινε από… καύσιμα…από ζεστό χρήμα η ελληνική κτηματαγορά τους τελευταίους μήνες. Στη δίνη της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης έχει να αντιμετωπίσει τον υπ αριθμόν έναν εχθρό: την κακή ψυχολογία των Ελλήνων αγοραστών οι οποίοι απέχουν από κάθε καταναλωτική δραστηριότητα, κυρίως από την απόκτηση κατοικίας. H αγορά ακινήτων δέχεται συνεχώς νέα χτυπήματα, τα οποία έρχονται σε μια δύσκολη χρονική στιγμή, αφού τα πάντα είναι «παγωμένα». Από τη μια τα επιτόκια και από την άλλη ο φόβος που προκαλεί η παγκόσμια αναταραχή στην οικονομία έχει φέρει σε πολύ δύσκολη θέση όλους τους εμπλεκόμενους με την οικοδομή. Βουτιά της οικοδομικής δραστηριότητας, πολλά νεόδμητα σπίτια στα… αζήτητα και η απασχόληση στην οικοδομή σε δυσχερή θέση. Επιπρόσθετα, εκατοντάδες κτηματομεσίτες και κατασκευαστές βρίσκονται στο χείλος του γκρεμού, αδυνατώντας να καλύψουν τα μηνιαία έξοδα και προχωρούν σε κινήσεις απελπισίας.
Νικόλαος Χατζηνικολάου: «Για όλα φταίνε οι τράπεζες»
Αγκάθι στην κίνηση της αγοράς ακινήτων αποτελούν και τα στεγαστικά δάνεια, από τις τράπεζες, τα οποία μειώθηκαν σημαντικά, με αποτέλεσμα να εγκρίνονται πολύ λιγότερα σε σχέση με προηγούμενα χρόνια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία τον προηγούμενο μήνα το ύψος των στεγαστικών δανείων κυμάνθηκε στα 113 εκατ. ευρώ, έναντι των 670 εκατ. ευρώ τον αντίστοιχο μήνα του 2008, σημειώνοντας πτώση 83%. Ο κτηματομεσίτης Νικόλαος Χατζηνικολάου μιλώντας στην «XANTHINEWS» δήλωσε χαρακτηριστικά: « Για όλα αυτά ευθύνονται φυσικά οι τράπεζες, γιατί έχουν σταματήσει να δίνουν δάνεια. Αυτήν τη στιγμή τα 9 στα 10 δάνεια κόβονται. Σε υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα δε δίνουν καθόλου δάνεια. Μόνο δίνουν κάτι λίγα σε δημοσίους υπαλλήλους, με τους οποίους είναι πιο σίγουροι για την επιστροφή των χρημάτων τους».
«Δώστε δάνεια, αλλά με μέτρο»
«Φθηνό» να ναι κι ό,τι να ναι». Αυτό το σύνθημα κυριαρχεί τους τελευταίους μήνες στην αγορά κατοικίας αφού η έλλειψη χρημάτων και το υψηλό κόστος χρήματος αναγκάζει τη συντριπτική πλειονότητα των Ελλήνων να στραφεί σε οικονομικότερες λύσεις. Ο κτηματομεσίτης κ. Χατζηνικολάου τόνισε στην «XANTHINEWS»: «ότι υπάρχει η δυνατότητα να βελτιωθεί η δυσμενής αυτή κατάσταση που προέκυψε στην κτηματαγορά, μόνο εάν οι τράπεζες αρχίσουν να ξαναδίνουν δάνεια, αλλά όχι ασύστολα όπως έδιναν πριν 2- 3 χρόνια». Όσον αφορά στην ερώτηση «πώς διαγράφεται το μέλλον», ο ίδιος εξέφρασε την πεποίθηση, ότι κάποια στιγμή οι τράπεζες θα αρχίσουν και πάλι τη διάθεση των δανείων, πράγμα που θα έχει ως αποτέλεσμα τη βελτίωση της κτηματαγοράς.

Σχετικά Άρθρα