Γενική

188 χρόνια από την Επανάσταση των Ελλήνων εναντίον του βάρβαρου Τούρκου κατακτητή (25 Μαρτίου 1821- 2009)

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης*

Τον σταθμό της Ελληνικής Ιστορίας, την διπλή αυτή γιορτή του Γένους, (του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και του ξεσηκωμού των σκλαβωμένων Ελλήνων εναντίον του βάρβαρου Τούρκου τυράννου) έχουμε υποχρέωση ΟΛΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ να γιορτάσουμε και φέτος.
Πρέπει να εκφράσουμε την ευγνωμοσύνη μας στους γνωστούς αλλά και στους άγνωστους ήρωες της πατρίδος μας, που θυσίασαν την ζωή τους για να ζούμε σήμερα εμείς ελεύθεροι και να απολαμβάνουμε τα αγαθά της Δημοκρατίας.
Καθήκον ιερό να ανάψουμε ένα κεράκι, σαν μνημόσυνο, στους μαχητές που πολέμησαν στο Μεσολόγγι, την Τριπολιτσά, στα Δερβενάκια, στην Γραβιά, στο Φάληρο, στα νησιά μας.
Οι πνευματικοί άνδρες της εποχής εκείνης Αδαμάντιος Κοραής, Ρήγας Φερραίος, Άνθιμος Γαζής, Κοσμάς ο Αιτωλός, οι «Φιλικοί», Νικόλαος Σκουφάς, Εμμανουήλ Ξάνθος και Αθανάσιος Τσακάλωφ, οι πρωτεργάτες Αλέξανδρος Υψηλάντης, Παπαφλέσσας, Παλαιών Πατρών Γερμανός και οι «πολέμαρχοι» Κολοκοτρώνης, Καραϊσκάκης, Μακρυγιάννης μαζί με τους χιλιάδες αρματολούς και κλέφτες από όλες τις γωνιές της ευλογημένης ελληνικής γης με το παράδειγμα τους να μας κάνουν υποκλιθούμε και να αναφωνήσουμε: «Εγώ Ραγιάς δεν γίνομαι Τούρκο δεν προσκυνάω…»
Ο Εθνικός μας ποιητής Διονύσιος Σολωμός (1789- 1857) σε μια στροφή του «Ύμνου εις την ελευθερίαν» γράφει: «Και η διχόνοια που κρατάει ένα σκήπτρο η δολερή καθενός χαμογελάει πάρτο λέγοντας κι εσύ».
Ας έχουμε πάντα υπόψη τα λόγια αυτά του Σολωμού για να μεγαλουργούμε σαν Έθνος, γιατί διαφορετικά πρέπει να γνωρίζουμε ότι η διχόνοια επιφέρει μόνο δυστυχία και εθνικές καταστροφές.
Τελειώνω το άρθρο μου επαναλαμβάνοντας την παρακαταθήκη του ποιητή μας Κωστή Παλαμά: «Αυτό τον λόγο θα σας πω, δεν έχω άλλο κανένα: Μεθύστε με τα αθάνατο κρασί του 21»!!!

*Αντιστράτηγος ε.α.
Επίτιμος Υποδιοικητής Δ ΣΣ

Σχετικά Άρθρα