Στην αποκάλυψη ότι η πρόνοια των «μειωμένων Δημοτικών Τελών για ευπαθείς κοινωνικές ομάδες», έτσι όπως μεθοδεύτηκε από τη Δημοτική Αρχή, δεν είναι παρά μια «φούσκα» κοινωνικής πολιτικής, προέβη ο Δημοτικός Σύμβουλος με τους «Πολίτες για την Αλλαγή» Σάββας Μελισσόπουλος, κατά την ανάπτυξη του σχετικού θέματος προ ημερησίας διάταξης στο Δημοτικό Συμβούλιο της Δευτέρας 23 Μαρτίου.
Στην τοποθέτησή του ο κ. Μελισσόπουλος ανέφερε τα εξής:
«Στις 13 Νοεμβρίου 2008 το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης αποφάσισε ομόφωνα τη μείωση δημοτικών τελών κατά 20% σε απόρους τρίτεκνους, πολύτεκνους, και άτομα με αναπηρίες (ΑΜΕΑ). Η συγκεκριμένη απόφαση ανέφερε ότι τη μείωση των δημοτικών τελών θα δικαιούνταν οι παρακάτω κατηγορίες συμπολιτών μας:
Α. Άτομα με αναπηρία 67% και άνω και ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7000 ευρώ
Β. Άποροι με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 7000 ευρώ
Γ. Τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες, με παιδιά 18 έως 23 ετών, εφόσον σπουδάζουν, με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα 8000 ευρώ για τους τρίτεκνους, 8500 ευρώ για όσους έχουν τέσσερα παιδιά κ.λ.π.
Η παραπάνω απόφαση καταρχήν πάρθηκε με μεγάλη καθυστέρηση, αφού μάταια και πολύ καιρό πριν η παράταξή μας, αλλά και οι υπόλοιπες παρατάξεις, ζητούσαν από τη Δημοτική Αρχή να φέρει το θέμα προς συζήτηση!
Παρόλα αυτά και όταν το θέμα ήρθε για συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο, και πάλι έλειπε από τη σημερινή Δημοτική Αρχή η πρόθεση για γενναίες και ουσιαστικές ελαφρύνσεις σε άτομα με Αναπηρία (ΑΜΕΑ), τρίτεκνους και πολύτεκνους.
Ούτε το 20%, όπως αναφέραμε στη διάρκεια της συζήτησης, ήταν ικανοποιητική μείωση, ούτε βέβαια τα 7000 ευρώ- 8000 ευρώ ετήσιου οικογενειακού εισοδήματος θα επέτρεπε να υπαχθούν σε αυτές τις κατηγορίες πολλοί συνδημότες μας.
Εμείς ζητήσαμε το ποσό αυτό να ήταν πολύ περισσότερο. Για άλλη μια φορά δεν εισακουστήκαμε ! Τι πρωτότυπο αλήθεια…
ΣΗΜΕΡΑ, τέσσερις μήνες μετά από εκείνη την απόφαση και τρεις περίπου μήνες μετά την ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της, αλήθεια τι έχουμε ως Δήμος;
ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΤΙΠΟΤΑ!!!
Σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από την αρμόδια υπάλληλο του Δήμου που χειρίζεται το θέμα, ΜΟΝΟΝ ΕΝΑΣ δημότης μας, έχει υποβάλει αίτηση να υπαχθεί στην παραπάνω κατηγορία και εν τέλει να τύχει της πρόνοιας του Δήμου Ξάνθης να μειωθούν τα δημοτικά του τέλη κατά 20%!!!
Τα ερωτήματα πολλά:
• Έχει γίνει σωστή ενημέρωση του κοινού για το συγκεκριμένο ζήτημα έτσι ώστε όσοι τέλος πάντων πληρούν τις προϋποθέσεις να υποβάλουν αίτηση;
• Υπάρχουν αλήθεια οφέλη από μια τέτοια απόφαση αφού, παρά το γεγονός ότι όπως αναφέρθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο υπάρχουν 3000 πολίτες που πληρούν τις παραπάνω προϋποθέσεις, εμείς ενημερωθήκαμε ότι ο όρος των 7000 ευρώ, για παράδειγμα, οικογενειακό εισόδημα είναι κατ΄ ουσία απαγορευτικός αφού μόνον τα ετήσια επιδόματα των ΑΜΕΑ σε πολλές των περιπτώσεων ξεπερνούν αυτό το ποσό;
• Γιατί κατά τη διάρκεια συζήτησης του θέματος το Νοέμβριο του 2008 δεν ελήφθησαν υπόψη οι δικοί μας προβληματισμοί που αφορούσαν τόσο το πολύ χαμηλό ποσό των 7000 ευρώ- 8000 ευρώ, όσο και το ιδιαίτερα χαμηλό ποσοστό 20% της ελάφρυνσης;
• Ποιος αλήθεια έκανε τον υπολογισμό και την αναφορά ότι οι ωφελούμενοι συνδημότες μας από τη συγκεκριμένη απόφαση ανέρχονται περί τις 3000;
• Γιατί δεν ενημερώθηκε έγκαιρα το Δημοτικό μας Συμβούλιο για τη μη ύπαρξη, μέχρι σήμερα, ενδιαφερομένων προκειμένου να ξανασυζητήσουμε το ζήτημα;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ υπάρχει κατά τη γνώμη μου και είναι μόνο μία:
Δεν υπήρξε στα αλήθεια ποτέ πραγματικό ενδιαφέρον από τη σημερινή Δημοτική Αρχή για όλους αυτούς τους συμπολίτες μας!
Συρόμενη από τις προτάσεις της αντιπολίτευσης για όλα τα κοινωνικά ζητήματα του Δήμου μας, επέλεξε πρόχειρα μία, χωρίς πραγματικά να υπάρχει σχέδιο για την υλοποίησή της και αφού έλαβε και τη ψήφο της αντιπολίτευσης, η οποία υπερψήφισε μόνον ως ένδειξη συμμετοχής σε ένα πρώτο βήμα, προφανώς εγκατέλειψε στην τύχη την παραπέρα υλοποίησή της συγκεκριμένης πρότασης.
Σήμερα, που σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά στατιστικά στοιχεία το 10% περίπου του πληθυσμού συγκαταλέγεται στα άτομα με αναπηρίες, αλλά και ένα επίσης μεγάλο ποσοστό συμπεριλαμβάνεται στις λεγόμενες ευπαθείς κοινωνικά ομάδες, πιστεύω ότι η κοινωνική πρόνοια αποτελεί μια κατ εξοχήν δραστηριότητα η οποία θα έπρεπε να περνάει μέσα από την τοπική αυτοδιοίκηση.
Στόχο κάθε Δημοτικής Αρχής θα έπρεπε να αποτελεί η ενίσχυση και η αναβάθμιση των υπαρχουσών αλλά και η δημιουργία νέων υπηρεσιών πρόνοιας.
Όλα τα παραπάνω δεν αποτελούν θέματα φιλευσπλαχνίας ή ανθρωπισμού, αλλά ζήτημα εξασφάλισης των συνταγματικών δικαιωμάτων αυτού του πληθυσμού.
Οι προτάσεις και τα παραδείγματα από άλλους Δήμους της Ελλάδας αλλά και του Εξωτερικού πολλές!!
ΘΑ ΥΠΑΡΞΕΙ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΓΙΑ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΑΡΧΗ;»
Σ. Μελισσόπουλος: Εύγε Δήμαρχε!
Ένας δημότης μόνο στο μέτρο της έκπτωσης 20% επί των Δημοτικών Τελών