Γενική

Τα «Golden Boys» της Ελληνικής Οικονομίας και η Ύφεση

Γράφει ο Νικόλαος Φωτιάδης*

Ακούω από το ραδιόφωνο, διαβάζω στις εφημερίδες και τα οικονομικά έντυπα και βλέπω στα κανάλια της τηλεοράσεως για την Ελληνική αλλά και Διεθνή «οικονομική κρίση» που οι …Νεοέλληνες ακόμη δεν το συνειδητοποίησαν.
Οικονομολόγοι, Πολιτικοί , εκπρόσωποι Οικονομικών φορέων εκφράζουν τις απόψεις τους για το «τσουνάμι» που έρχεται και προσπαθώ να καταλάβω κι εγώ με το φτωχό μου το μυαλό τι συμβαίνει στον τόπο μας αλλά και στον εξωτερικό και δεν κυκλοφορεί «ρευστό» στην αγορά. (Ο λαουτζίκος λέει: έλλειψη χρημάτων, στάση εμπορίου»).
Άλλοι λένε ότι μας τα άρπαξαν οι τράπεζες άλλοι λένε ότι το χρήμα πήγε σε 5- 10 «τζάκια Νεόπλουτων (τύπου Αλαφούζου, Λάτση, Βαρδινογιάννη, Κόκκαλη και…άλλων Δημοκρατικών Δυνάμεων) άλλοι λένε ότι πληρώνουμε την παγκοσμιοποίηση όπου οι πλούσιοι (τύπου Ρόκφελερ) γίνονται πλουσιότεροι, άλλοι λένε …ότι τους κατεβεί (για να μην χρησιμοποιήσω άλλη έκφραση της αργκό).
Οικονομικές κρίσεις , βέβαια ξαναζήσαμε και στην Ελλάδα και Διεθνώς κατά το παρελθόν (την ονομαζόμενη «ύφεση» «κραχ» φαλιμέντο κ.λ.π) και διαβάζοντας την «Ελευθεροτυπία» της 7 ης Φεβρουαρίου 2009 την άποψη ενός κομμουνιστικού καπνεργάτη γύρω στα 1930 γέλασα. Είπε ο ανθρωπάκος πολύ σωστά: «Οικονομική κρίση είναι ένα μεγάλο παλούκι που έχουν οι καπνέμποροι στον κώλο και θέλουν να το βγάλουν από τον δικό τους κώλο και να τον βάλουν στον δικό μας».
Άκουσα επίσης έναν άνθρωπο απλό, της καθημερινότητας δίχως περγαμηνές και τίτλους οικονομικών σπουδών να λέει: «Η οικονομική κρίση, η έλλειψη δηλαδή ρευστού στην αγορά, μοιάζει μ ένα τραπέζι χαρτοπαικτικής λέσχης όπου μάζεψε όλα τα λεφτά ένας χαρτοκλέφτης τα ξανάδωσε στους συμπαίκτες του δανεικά ώστε να ξαναπαίζουν και να τους τα ξαναπάρει». Οι «σπουδαγμένοι» βέβαια, οι πεφωτισμένοι οι οικονομολόγοι, οι «τραπεζίτες» και οι «επιχειρηματίες», χρησιμοποιούν άλλες εκφράσεις πιο «σικ» πιο «καθώς πρέπει» όπως ο κ. Σταύρος Σταυρίδης επιχειρηματίας της Piscines Ideals: «Είμαστε επάνω στο καράβι και αυτά που θα πετάξουμε πρώτα στην θάλασσα είναι οι σαμπάνιες και τα γλυκά, για να μην αναγκασθούμε να πετάξουμε τους … ανθρώπους μας !!!» (Κέρδος 7- 2- 09). Βέβαια κανείς «φταίχτης», δεν βρέθηκε ούτε στην Ελλάδα αλλά ούτε στο εξωτερικό για να πάει φυλακή κι έτσι το μάρμαρο θα την πληρώσει, όπως πάντα , ο υπερήφανος… λαός, ο «πολίτης» για τον οποίο ο συμπαθέστατος συμπατριώτης μας δημοσιογράφος Γαβριήλ Λαμψίδης έγραψε σε τοπική εφημερίδα: «Για τον πολίτη θα έπρεπε κανονικά να στήσουμε ένα Ηρώο προς τιμήν του, χαράσσοντας στην εξής επιγραφή: «για όσα τράβηξε στην ζωή του από τους αμέτρητους βασανιστές του»».
Ο «αιρετικός», της Νέας Δημοκρατίας Θανάσης Γιαννόπουλος είπε για την τιμωρία: «Την τιμωρία, την οποία ζητεί πάντοτε ο πολίτης, όλοι μας την ζητάμε. Αλλά «τα γενόμενα ουκ απογίγνονται». (Κέρδος 27/2/09).
Ο Μιχάλης Μητσός, γράφει στην σελ. 55 των ΝΕΩΝ (5- 3- 09): «Αν υπήρχε στοιχειώδης δικαιοσύνη στον κόσμο, οι τραπεζίτες που ευθύνονται για την οικονομική κρίση, θα έπρεπε να βρίσκονται στην φυλακή. Εκεί θα ήταν ασφαλείς και από το λιντσάρισμα».
Αυτά σχετικά με την «οικονομική κρίση» και τους ηθικούς αυτουργούς οι οποίοι όπως λέει μια Κινέζικη παροιμία: «Μολονότι κάνουν τις αισχρότερες πράξεις, βρίσκουν πάντα τα λογικότερα επιχειρήματα για να σκεπάσουν».
«Golden Boys» (νέα έκφραση που μπήκε στο καθημερινό μας λεξιλόγιο. Είναι κάποια καλόπαιδα του Κολωνακίου, των Βρυξελών, της Οξφόρδης και του Μπρούκλιν, που σπούδασαν δήθεν «Οικονομικάς επιστήμας» και ακολούθως έκαναν το διδακτορικό τους στα χρηματοπιστωτικά και τη «διοίκηση επιχειρήσεων» (τρίχες κατσαρές δηλαδή) και καμώνονται ότι τα ξέρουν όλα, μπορούν να «μανατζάρουν» επιχειρήσεις και οργανισμούς, με το αζημίωτο, των οποίων τα οικονομικά στο τέλος παρουσιάζουν τεράστιες ζημιές και αυτοί (τα golden boys) μας πρήζουν στη θεωρία και στο μπλα μπλα «αναπαράγοντας το τίποτα και πολλαπλασιάζοντας το μηδέν»!!
Στην Ελλάδα αυτά τα «golden boys», οι ανόητοι του ΠΑΣΟΚ τα αποκαλούν «golden boys» και οι λαπάδες της Νέας Δημοκρατίας «green boys» για να διώξουν από πάνω τους την ευθύνη, ενώ είναι σ όλους γνωστό ότι τα «καλόπαιδα» αυτά, ούτε ιδεολογία έχουν, ούτε χρώμα και ταμπέλα κομματική έχουν, αλλά πιστεύουν μόνο στο χρήμα και στο Μαμωνά.
«Διευθύνοντες σύμβουλοι» λοιπόν, «πρόεδροι», «μάνατζερς» και λοιποί κομψενόμενοι μάγοι της μπίζνας, εκτός από τις τράπεζες, τις ασφάλειες, τις βιομηχανίες, υπάρχουν και στο ελληνικό δημόσιο. (Η εφημερίδα «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» 1 Μαρτίου του 2009 γράφει χαρακτηριστικά «για στελέχη της διοίκησης ή επικεφαλής οργανισμών που… δεν υπάρχουν) και αναφέρει ονόματα: ΑΕΜΥ (Ανώνυμη Εταιρεία Μονάδων Υγείας) με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ν. Παπανικολάου που αμείβεται πάνω από το πλαφόν των 6.000 ευρώ που έθεσε ο κ. Καραμανλής. ΕΤΕΝΑΛ (Εταιρεία Ανάπτυξης Αλιείας) με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Γ. Καλλιφείρα, ο οποίος αμείβεται με 6.000 ευρώ. Ελληνικές Αλυκές με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Π. Καρακατσούλη, ο οποίος αμείβεται με 5.700 ευρώ. Ψηφιακές ενισχύσεις με διευθύνοντα σύμβουλο τον κ. Ν. Χριστοδούλου, ο οποίος αμείβεται με 6.400 ευρώ. Επίσης η ίδια η εφημερίδα αναφέρει ονόματα «σπουδαίων» μάνατζερς, όπως τον κ. Κ. Γκράτσιου (14.436 ευρώ), τον κ. Τ. Φιλιππάκου (13.194), τον κ. Γ. Γιαννούση (9.496), τον κ. Η. Καβαλιεράκη, τον κ. Α. Γούναρη (9.946), τον κ. Γ. Στέργιου (9.496), τον κ. Π. Κανελλόπουλου (8.996) και άλλων.
Και καταλήγει τονίζοντας ότι: «Πολλοί μάνατζερ του δημοσίου λαμβάνουν με τρικ αμοιβές ακόμη και τριπλάσιες από τον πρόεδρο του Αρείου Πάγου» και παραθέτει ονόματα οργανισμών και αμοιβές, που διαβάζοντάς τα κανείς τρελαίνεται. (Όλα με αρχικά πχ ΔΕΠΑΝΟΜ, ΑΕΜΥ, ΙΦΕΤ, ΕΑΒ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ, ΕΚΕΒΥΛ, ΟΔΔΥ… και πάει λέγοντας).
Ο πρωθυπουργός εξήγγειλε μέτρα για τον περιορισμό της σπατάλης των υπουργείων και των άλλων οργανισμών. (Άρα γνώριζε πριν ότι γίνονται σπατάλες)!
Ο κ. Παπανδρέου επιμένει ότι: «Η κυβέρνηση δεν έχει σχέδιο για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης», ο κ. Χρυσοχοϊδης του ΠΑΣΟΚ επανέλαβε την εκτίμησή του ότι: «Η κυβέρνηση θα οδηγηθεί αλυσοδεμένη σε εκλογές άμεσα», ο κ. Ρόβλιας του πολιτικού συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι από τις 7- 3- 2004 έως τις 31- 12- 2008 η ΝΔ «φούσκωσε» το δημόσιο με 735.616 εγκρίσεις προσλήψεων προσωπικού διαφόρων κατηγοριών» και η κ. Παπαρήγα διά της εφημερίδας της «Ριζοσπάστης», μιλάει για «πολιτική υπηρέτησης των μονοπωλίων». (Σελίδα 13).
Τι να περιμένει κανείς από αυτό το κράτος, το σπάταλο, το διαλυμένο, το ανάλγητο;
Οι συνταξιούχοι θα πάρουν για το 2009 2% αύξηση και τα κόμματα 10% περισσότερα από τις άλλες χρονιές. Το φώναζε στην τηλεόραση προ ημερών ο κ. Αυτιάς, κανείς όμως δεν κοκκινίζει!
Παραγωγικότητα, οικοδομικές δραστηριότητες, εξαγωγές, τουρισμός, χρηματιστήριο, ναυτιλία πάνε κατά διαόλου στην Ελλάδα και οι θεωρίες περί «ανάκαμψης- αναστρέψιμης κατάστασης», περί «βελτιώσεως των χρηματοοικονομικών», περί «καλύτερων ημερών για τον Έλληνα» σε σύντομο χρονικό ορίζοντα, εγώ τ ακούω βερεσέ.
Πώς θα πάμε μπροστά όταν απεργούν οι αγρότες και κλείνουν τους δρόμους για να μην μπορούν να περάσουν τα φορτηγά με τα προϊόντα, απεργούν οι απλήρωτοι γιατροί και δημιουργούνται «εμφράγματα» στα νοσοκομεία, απεργούν οι φορτηγατζήδες και κλείνουν τους δρόμους για να μην μπορούν να περάσουν οι αγρότες με τα τρακτέρ, απεργούν οι πανεπιστημιακοί δάσκαλοι και πάνε κατά διαόλου οι σπουδές, απεργούν οι εργαζόμενοι στην Ολυμπιακή Αεροπορία και ματαιώνονται τα δρομολόγια των πτήσεων, απεργούν οι εργαζόμενοι στην ΔΕΗ και «κατεβάζουν» τους διακόπτες δίχως να σκέφτονται τις συνέπειες;
Το βράδυ της Πέμπτης 5- 3- 2009 ο πρωθυπουργός, μετά τη συνάντηση, με τους αρχηγούς των κομμάτων, από τους οποίους ζήτησε «συναίνεση» χωρίς αποτέλεσμα σε διάγγελμα προς τον ελληνικό λαό, μίλησε «για απρόβλεπτες εξελίξεις στην οικονομική κρίση» που μαστίζει την Ελλάδα.
Ο κόσμος καίγεται και οι αρχηγοί των κομμάτων ψάχνουν να βρουν τι σημαίνει «συναίνεση»!
Ένας Θεός ξέρει τι μας περιμένει. «Η χώρα διέρχεται δύσκολας στιγμάς» για μια ακόμη φορά και τα golden boys σφυρίζουν κλέφτικα.
Διαβάζω στις εφημερίδες:
– Βουλιάζει η αγορά του αυτοκινήτου
– Το χρηματιστήριο βυθίζεται κάτω από τις 1500 μονάδες
– Άλλα 9 δις ευρώ χρειάζονται οι ελληνικές τράπεζες
– Κατέρρευσε το ταμείο της Γενικής
– Ένας Ομπάμα θα μας σώσει!!!

*Αντιστράτηγος Ε. Α.

Σχετικά Άρθρα