Γενική

Επάγγελμα: καημένος

Γράφει ο Αθανάσιος Τσακνάκης

Υπήρχαν εποχές, σε τούτο τον εξαθλιωμένο τόπο, κατά τις οποίες οι χαρακτηρισμοί «καημένος», «κακομοίρης», «τεμπέλης», «φτωχός» αποτελούσαν βαρύτατες προσβολές για τους ανθρώπους τού λαού μας. Καμία Ελληνίδα και κανένας Έλληνας δεν ανεχόταν εις βάρος του τους ανωτέρω χαρακτηρισμούς, επειδή τους θεωρούσε υποτιμητικούς, προσβλητικούς και ασύμβατους με την αξιοπρέπειά του. Ο καημένος έκανε το παν για να κρύψει τον καημό του και να κατανικήσει τις αιτίες του. Ο κακομοίρης πάσχιζε να αλλάξει την μοίρα του, με κόπο και θυσίες.
Ο τεμπέλης καταδικαζόταν από την ελληνική κοινωνία και συχνά υποχρεωνόταν να βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμης αλλαγής κατοικίας. Ο φτωχός αρνιόταν την ελεημοσύνη και πάλευε με νύχια και με δόντια ώστε να ξεφύγει από την φτώχια του. Όσοι λιποτακτούσαν από τον αγώνα τής ζωής, αποφεύγοντας την σκληρή εργασία, την καταπόνηση και τις θυσίες, στιγματίζονταν δια βίου και θεωρούνταν ανάξιοι τής ελληνικής κοινωνίας, η οποία, καίτοι ποτέ δεν διακρινόταν για τον πλούτο και τις ανέσεις της, ξεχώριζε πάντοτε για την αδιαπραγμάτευτη αξιοπρέπειά της.
Οι καιροί έχουν πλέον αλλάξει. Κάποτε, στα ελληνικά χωριά, ο εμφανώς τεμπέλης ή καημένος ήταν ένας και ταυτιζόταν με τον τρελό τού χωριού. Σήμερα, σε πόλεις και χωριά, εξαίρεση αποτελούν οι εργατικοί και αξιοπρεπείς άνθρωποι, ενώ οι τεμπέληδες και οι καημένοι έχουν αυξηθεί σε τέτοιο βαθμό, ώστε η εξευτελιστική ιδιότητά τους να αποτελεί επάγγελμα, και μάλιστα ιδιαίτερα καρποφόρο.
Πόσες φορές έχετε ακούσει εκφράσεις όπως οι ακόλουθες; (1) Ο καημένος, πεινούσε και γι’ αυτό λήστεψε! (2) Ο φουκαράς, είχε πιει πολύ και γι αυτό τράκαρε! (3) Το κακόμοιρο το παιδί, αγανάκτησε και γι αυτό έσπασε το ξένο μαγαζί! (4) Ο ταλαίπωρος, ήταν φτωχός και γι αυτό σκότωσε! Και πόσες άλλες φορές έχετε ακούσει ηλίθιες απόψεις σαν αυτές; (1) Επιστήμονας άνθρωπος και να δουλέψει στο χωράφι! (2) Αφού δεν είναι για πουθενά, γιατί δεν τον βάζουν στο Δημόσιο; (3) Δεν είναι καλά στα μυαλά του και γι αυτό δεν τον απολύουν! (4) Από μικρός ήταν τεμπέλης, αλλά να μην πάρει κι αυτός έναν μισθό!
Όσοι οργανωμένα και προγραμματισμένα επιχειρούν να καταντήσουν τον λαό μας αντιδημιουργικό και αντιπαραγωγικό, με σκοπό να τον ελέγχουν ευκολότερα, κατάφεραν να πείσουν τον εργαζόμενο (άρα και αντιστεκόμενο) Έλληνα να λυπάται και να συμπονά τα κάθε είδους παράσιτα τής κοινωνίας μας. Η συνέχεια ήταν πολύ απλή: όσοι παρατηρούσαν ότι η ιδιότητα τού καημένου ήταν επωφελέστερη τής ιδιότητας τού εργαζόμενου (αφού οι καημένοι τού τόπου μας βρίσκονται πλέον μέσα σε γυάλα προστασίας), αποφάσισαν να ξεχάσουν την αξιοπρέπειά τους και να ενταχθούν στην μεγάλη ομάδα των καημένων, ώστε να την περνούν καλά. Με αυτόν τον τρόπο, λοιπόν, η άλλοτε αξιοπρεπής Πατρίδα μας γέμισε από κατ’ επάγγελμα καημένους. Δήθεν ψυχικά κλονισμένοι, δήθεν αναξιοπαθούντες, δήθεν άτυχοι, δήθεν καταπιεσμένοι, δήθεν κατατρεγμένοι, αστράτευτοι, ζητιάνοι, ραχατλήδες, ευκαιριατζήδες, λαμόγια, εγκληματίες και άλλοι πονηροί λυμαίνονται εφ’ όρου ζωής το Δημόσιο Ταμείο, καλυμμένοι πίσω από την μάσκα τού καημένου και τού κακόμοιρου, εκμεταλλευόμενοι την μέχρι βλακείας φιλανθρωπία και ευπιστία των εργατικών ανθρώπων. Αλλά οπωσδήποτε δεν φταίνε αυτοί…
Ο ανεπάγγελτος δεν είχε καμία θέση και κανένα δικαίωμα μέσα στις πόλεις-κράτη τής Αρχαίας Ελλάδας. Οι πρώτοι χριστιανοί, υπακούοντας στον λόγο τού Ευαγγελίου, αρνούνταν την είσοδο άεργου ανθρώπου στις κοινότητές τους. Ελληνική είναι και η ακόλουθη παροιμία: «Είδες άνθρωπο καημένο; Δώσε του μια κλωτσιά να πάει παρακάτω». Η ευθύνη, λοιπόν, για την επικράτηση αυτής της καημενολογίας, είναι εξολοκλήρου των εργαζόμενων Ελλήνων. Η δική τους επιβλαβής επιείκεια, η δική τους νοσηρή συναισθηματικότητα, η δική τους παθητική στάση επιτρέπει την αλματώδη αύξηση των παρασίτων μέσα στην κοινωνία μας. Αργά ή γρήγορα, η Πατρίδα μας θα κατοικείται από δύο ειδών ανθρώπους: τους κατ επάγγελμα καημένους (πονηρούς αετονύχηδες) και τους κατ ουσία καημένους (εργαζόμενους), από τους οποίους οι δεύτεροι θα κάνουν τριπλοβάρδιες προκειμένου να ταΐσουν τους πρώτους… Θα πιάσει, άραγε, το κόλπο;

Σχετικά Άρθρα