Γενική

Η βία ίσως έχει κάποια αίτια

Το βράδυ της 16 ης Φεβρουαρίου ομάδα νεαρών βιαιοπράγησε στο κέντρο της Ξάνθης, σπάζοντας τις προθήκες πολλών χρηματοπιστωτικών εταιρειών. Την επομένη το βράδυ στην Αθήνα, πάλι ομάδα νεαρών βιαιοπράγησε με πυροβολισμούς κατά του Ραδιοτηλεοπτικού σταθμού Άλτερ. Ευτυχώς προκλήθηκαν υλικές ζημιές και δεν υπήρξαν ανθρώπινα θύματα. Αυτές οι πράξεις χαρακτηρίστηκαν παγκοσμίως πράξεις βίας. Συμπεριφορές που δεν συνάδουν σε πολιτισμένα Έθνη όπως η Ελλάδα, η οποία αποτελεί το βάθρο του πολιτισμού. Οι αρμόδιες εξουσίες προσπάθησαν με ευχολόγια να αποκηρύξουν πράξεις βίας.
Δεν είναι όμως θεμιτό και πρέπον να εκφράζονται ευχολόγια και μόνο τα οποία καταλήγουν στο γνωστό μας σλόγκαν: Οι ενέργειες βίας αποτελούν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Ουδεμία αμφιβολία, ότι παρόμοιες πράξεις αποτελούν πλήγμα κατά της Δημοκρατίας. Αλλά το πρώτο πλήγμα δέχεται η ανθρώπινη Δικαιοσύνη και το Κράτος Δικαίου.
Το εφαρμοζόμενο παγκοσμίως σήμερα πολιτικό- κοινωνικό- οικονομικό σύστημα με τα ελαττώματα και τα τυχόν προτερήματα του. Διαιρεί αναμφίβολα την ανθρώπινη κοινωνία σε τρεις κοινωνικό- οικονομικές κατηγορίες. Εάν τις οικονομικές κατηγορίες αυτές τις ονομάσουμε παραβολικά: Στον ΜΕΝ- Στους ΜΕΣΑΙΟΥΣ- και Στους ΔΕ έχουμε τον εξής πίνακα: 1) Οι ΜΕΝ οι οποίοι χαρακτηρίζονται από πλήρη ένδεια και απολαμβάνουν τα ψίχουλα από μια φέτα ψωμί, 2) Το μεσαίο ανθρώπινο κοινωνικό- οικονομικό σύνολο που απολαμβάνει μία φέτα ψωμί αλειμμένη με βούτυρο, έστω και νοθευμένο, 3) Οι ΔΕ η τρίτη κοινωνικό- οικονομική ανθρώπινη κατηγορία, η οποία απολαμβάνει πολλές φορές ψωμί ίσως και αμέτρητες φέτες ψωμιού αλειμμένες με μεγάλο στρώμα πρώτης ποιότητας καϊμάκι.
Η κατηγορία που ουδόλως πταίει για οποιαδήποτε βιαιοπραγικά φαινόμενα είναι η μεσαία κοινωνική κατηγορία. Η σύγκρουση όμως των δύο άκρων των ΜΕΝ και των ΔΕ είναι αναπόφευκτη. Ισορροπία των δύο άκρων επέρχεται, όταν εφαρμόσουμε απλούς κανόνες της απλής αριθμητικής. Αρκεί να διαθέτουμε τόλμη, αρετή και θέληση. Να φροντίσουμε να πάρουμε μερικές φέτες ψωμί από αυτούς που έχουν πολλές ή αμέτρητες φέτες ψωμί και να τις χορηγήσουμε σ αυτούς που δεν έχουν ουδεμία φέτα ψωμί.
Στις πρόσφατες ειδήσεις όλων των μέσων επικοινωνίας, ορισμένοι φάνηκε να κομπάζουν ότι δόθηκε το επίδομα θέρμανσης 200 ευρώ στους δικαιούχους συνανθρώπους μας οι οποίοι καλούνται με αυτό το ποσό να θερμανθούν όλο το χειμώνα. Όταν ο γράφων και οι κοντινοί του πληρώνουν για θέρμανση 200 ευρώ τον μήνα.
Συμπερισματικά: Δεν είναι δυνατόν να επέλθει κοινωνική ισορροπία, όταν παίρνουμε από αυτόν που έχει μόνο μια φέτα ψωμί και δίνουμε ένα κομμάτι από αυτήν σ αυτόν που δεν έχει ουδεμία φέτα ψωμί.
Κορυφαίος δημοσιογράφος στο δελτίο ειδήσεων των οκτώ στην Αθήνα, σε ερώτηση συναδέλφου του απάντησε: Δεν είναι δυνατόν εν μέσω μιας τεράστιας οικονομικής κρίσης να είμεθα προκλητικοί. Διότι ο πιο κακός σύμβουλος είναι η πείνα.
Θέλω να προσθέσω επιγραμματικά ότι: Στην Ξάνθη και την Κομοτηνή που συχνά πηγαίνω υπάρχουν στους δρόμους πάρα πολλοί άνθρωποι με προβλήματα υγείας ή χωρίς αυτά που ζητούν κάποια ελεημοσύνη.

Σχετικά Άρθρα