Γενική

«Χρησιμοποιείται απεμπλουτισμένο ουράνιο στο πεδίο βολής Ξάνθης»;

Ερώτηση Π. Σγουρίδη στον Υπουργό Άμυνας για ένα θέμα που είχε αναδείξει η εφημερίδα μας

Ερώτηση προς τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, για το πεδίο βολής του ΔΣΣ στην Ξάνθη κατέθεσε ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Σγουρίδης. Ειδικότερα αναφέρει πληροφορίες τις οποίες έχει δημοσιεύσει και η εφημερίδα μας κατά το παρελθόν:
Η ερώτηση:
«Στο βορειοδυτικό τμήμα του Νομού Ξάνθης και σε απόσταση 8 χλμ. περίπου από την πόλη της Ξάνθης, υπάρχει και λειτουργεί το μεγαλύτερο πεδίο βολής τεθωρακισμένων αρμάτων του Ελληνικού Στρατού. Το πεδίο βρίσκεται σε περιοχή ελεγχόμενη από το Δ Σ.Σ.
Επειδή ο Νομός Ξάνθης είναι αρκετά επιβαρημένος με ραδιενεργά ισότοπα, που οφείλονται αφενός στο ότι αποδεδειγμένα έχει δεχθεί την μεγαλύτερη ραδιενεργό μόλυνση από το ατύχημα του Τσερνομπίλ και αφετέρου λόγω της ύπαρξης κοιτασμάτων ουρανίου στην ορεινή περιοχή του Νομού, που επιβαρύνουν τον υδροφόρο και όχι μόνο ορίζοντα της περιοχής.
Τελευταία όμως έντονη είναι η φημολογία, ότι στις κεφαλές των βλημάτων των αρμάτων υπάρχει το ραδιενεργό υλικό του απεμπλουτισμένου ουρανίου. Το γεγονός αυτό είναι ανησυχητικό για τους κατοίκους, οι οποίοι δικαιολογημένα απαιτούν διευκρινήσεις
Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
Στις βολές των αρμάτων μάχης, ο Ελληνικός Στρατός χρησιμοποιεί ή δεν χρησιμοποιεί βλήματα με κεφαλές που εμπεριέχουν το ραδιενεργό υλικό του απεμπλουτισμένου ουρανίου»;

Σχετικά Άρθρα