fbpx
Γενική

Στην Ξάνθη λειτουργούν με ζέση στο θέμα πρόληψης

Επιμόρφωση καθηγητών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ευρύτερης περιοχής από το ΚΕΘΕΑ με πρωτοβουλία της Χ. Δημούδη

Για τέταρτη συνεχή χρονιά, με πρωτοβουλία της κ. Χρύσας Δημούδη η οποία για μία ακόμη χρονιά εμπράκτως δείχνει την ευαισθησία της, οργανώθηκε από την ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ σε συνεργασία με το Κέντρο Θεραπείας Εξαρτημένων Ατόμων (ΚΕΘΕΑ) η επιμόρφωση καθηγητών από την Κομοτηνή, Κιλκίς, Καβάλα και Ξάνθη σε θέματα που αφορούν στην πρόληψη και την θεραπεία της εξάρτησης από τα ναρκωτικά των νέων μαθητών.
Η κυρία Μαρία Αγγέλου Σύμβουλος τοξικοεξάρτησης μέλος του ΚΕΘΕΑ ανέφερε: «Είμαι στέλεχος του Κέντρου Θεραπείας εξαρτημένων ανθρώπων που στόχο έχει και την θεραπεία των εξαρτημένων αλλά και συγχρόνως την εκπαίδευση επαγγελματιών πάνω στο χώρο της απεξάρτησης και προετοιμασία εκπαιδευτικών στον χώρο της πρόληψης, για την προετοιμασία καθηγητών ή μαθητών στην αντιμετώπιση αυτού του πεδίου».
Αναφερόμενη στους στόχους και τις προσπάθειες σχετικά με την πρόληψη της χρήσης των ναρκωτικών είπε: «Ο τομέας πρόληψης ΚΕΘΕΑ που είναι η μονάδα που δουλεύει περισσότερο με τα σχολεία, δηλαδή Γυμνάσια και λύκεια και είναι η τέταρτη χρονιά που γίνεται στην Ξάνθη η επιμόρφωση των καθηγητών, με στόχο η προετοιμασία εκπαιδευτικών για να γνωρίσουν καλύτερα τις γενεσιουργές αιτίες που προκαλούν την χρήση ουσιών για να μπορούν να υποστηρίζουν περιστατικά μαθητών που είτε φλερτάρουν με την χρήση ουσιών είτε έχουν παραβατικές συμπεριφορές με έναν καλύτερο τρόπο πιο βοηθητικό από το να απομακρυνθεί ο μαθητής από το σχολείο αλλά και να προετοιμάσουν το σχολείο να δημιουργήσει δράσεις πρόληψης και να συνεργαστεί με άλλους φορείς. Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτό το σχολείο ( ΕΠΑ.Σ) έπαιρνε τις πρωτοβουλίες όλα αυτά τα χρόνια. Δεν το κάνουν όλα με αυτή την ζέση».
Επιθυμία του ΚΕΘΕΑ είναι να υπάρξει μία συστηματική εκπαίδευση στο σχολείο και σε δραστηριότητες που αναπτύσσονται με μεγαλύτερη συμμετοχή μαθητών αλλά και καθηγητών. Ειδικότερα η Διευθύντρια επεσήμανε: «Υπάρχει συνεργασία με τους καθηγητές κατά πλειοψηφία από τους καθηγητές της Ξάνθης αλλά και από το ΟΑΕΔ Καβάλας, Κιλκίς και Κομοτηνής. Εμείς σαν φορέας θεωρούμε προϋπόθεση το σχολείο μετά το τέλος της εκπαίδευσης να λειτουργήσει και να υλοποιήσει κάποιες δράσεις ώστε την επόμενη χρονιά να έρθουμε συμπληρωματικά και να αναπτύξουμε νέα δεδομένα. Οπότε αυτό ήταν προϋπόθεση και μέχρι σήμερα λειτούργησε αρκετά καλά. Συνεργάστηκα και με τα ΚΕΣΠΕΜ, με την εκπαίδευση μουσουλμανοπαίδων όπως και με άλλους φορείς.
Από τις δράσεις πέρυσι στην Ξάνθη δούλεψε το θέμα της αιμοδοσίας, και δημιουργήθηκαν κάποιες δράσεις στις γιορτές νεολαίας».
Τέλος, η κυρία Αγγέλου αναφέρθηκε στην δομή, οργάνωση και λειτουργία του ΚΕΘΕΑ καθώς και το θεσμικό του πλαίσιο.

Σχετικά Άρθρα