fbpx
Γενική

Λαοθάλασσα στην βραδιά γευσιγνωσίας, στα πλαίσια των ΘΛΕ με την παρουσία Δημάρχου Ξάνθης, Προέδρου ΔΕΑΞ και Λαογραφικών Συλλόγων

Ισχυρό το δέσιμο της πολυπολυτισμικής μας κοινωνίας

Εδέσματα από όλες της γωνιές της πατρίδας μας όπως: φέτα, χοιρινό, σαλιγκάρια, τάκος, σεφταλιές, ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, κοτομπουκιές, γίγαντες, τζιγεροσαρμά, ταραμά χτυπητό, βραστή πατάτα και κολοκυθοκεφτέδες, ψητό αρνί στην σούβλα είχαν την τιμητική τους στην βραδιά γευσιγνωσίας των λαογραφικών συλλόγων, στην αίθουσα γνωστού ξενοδοχείου. Το πρόγραμμα περιελάμβανε επίσης χορό και μουσική με την συνδρομή του «ΝΟΣΤΟΣ» που στο ρεπερτόριό τους συμπεριλαμβάνονται τραγούδια Θρακιώτικα, Μικρασιάτικά και Ποντιακά. Δυστυχώς, όπως ανέφερε ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης και ο πρόεδρος της ΔΕΑΞ η αίθουσα τελικά αποδείχτηκε πολύ μικρή για τον πολύ κόσμο που συγκεντρώθηκε για να διασκεδάσει. Μάλιστα ο κ. Στυλιανίδης δεν απέκρυψε το γεγονός ότι του χρόνου για την ίδια εκδήλωση μάλλον θα επιλέξει το Κλειστό γήπεδο του Αμοιρίδη.
Ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης εμφανώς ικανοποιημένος για το αποτέλεσμα δήλωσε: «Όχι μόνο απόψε, αλλά τα τελευταία χρόνια την τσικνοπέμπτη με την οργάνωση της Δημοτικής Επιχείρησης Ανάπτυξης, και εν πάση περιπτώσει του Δήμου, γίνεται αυτή η εκδήλωση γευσιγνωσίας των πολιτιστικών μας συλλόγων.

Δίνουμε λοιπόν την δυνατότητα στους Συλλόγους μας να παρουσιάσουν τα εδέσματα της καταγωγής του κάθε συλλόγου που είναι μέρος ηθών και εθίμων όπως καταλαβαίνετε, παραδοσιακά φαγητά που εμείς τουλάχιστον τα ζήσαμε και τα αγαπήσαμε, για να μαθαίνουν, επομένως οι νεότεροι και να θυμούνται οι παλαιότεροι. Φέτος ειδικότερα την εκδήλωση την κάνουμε εδώ στο Ελισσώ για να έχουμε έναν πολύ μεγαλύτερο χώρο και μάλιστα διαπιστώνω και εγώ ότι ο χώρος δεν φτάνει και μάλιστα πρέπει να σκεφτούμε κάποια στιγμή την λύση του κλειστού Αθλητικού Κέντρου διότι πραγματικά παρ ότι ο καιρός δεν μας βοηθάει, βρέχει καταρρακτωδώς, υπάρχει όπως βλέπετε το αδιαχώρητο. Πρέπει να συγχαρώ την ΔΕΑΞ και τους εργαζομένους σε αυτήν, τον Μανώλη Φανουράκη αλλά και τα μέλη των Πολιτιστικών Συλλόγων, τις κυρίες που έκαναν αυτά τα καταπληκτικά εδέσματα και δίνουμε έτσι την χαρά και την ευκαιρία στον κόσμο της Ξάνθης και στους επισκέπτες μας να περάσουν μία πολύ όμορφη και ιδιαίτερη Τσικνοπέμπτη.
Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ Μανόλης Φανουράκης δήλωσε: «Σήμερα έχουμε την βραδιά γευσιγνωσίας, μια ξεχωριστή βραδιά. Όλοι οι σύλλογοι δίνουν τις δικές τους γεύσεις, γεύσεις από τους τόπους τους. Είναι ένα πάντρεμα μοναδικό για μια ακόμη φορά, είναι κάτι ξεχωριστό που το βλέπουμε στις Θρακικές Λαογραφικές γιορτές. Φέτος κάναμε μια άλλη επιλογή μία κατά πολύ μεγαλύτερη αίθουσα από τον Αρίωνα, αλλά από ότι βλέπετε και αυτή η αίθουσα έχει γεμίσει. Πιστεύω ότι του χρόνου μετά την τόσο μεγάλη προσέλευση ίσως μπορέσουμε να δούμε για το «Αμοιρίδιο» να γίνει εκεί η βραδιά γευσιγνωσίας. Η αίθουσα είναι καταπληκτική, αλλά ο κόσμος είναι πάρα πολύς. Οι περισσότεροι, κάθονται με ένα πιάτο στο χέρι γιατί δεν έχουν που να καθίσουν. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη ικανοποίηση για μας. Είναι βέβαια πολλή μεγάλη κίνηση και για τους Συλλόγους και για την οργανωτική επιτροπή αλλά αξίζει ο κόπος».
Η XanthiNews συνομίλησε μαζί με τους εκπροσώπους των Λαογραφικών Συλλόγων και σας μεταφέρει το κλίμα: Η κυρία Αντιγόνη Γούλα υπεύθυνη στο Διοικητικό και στο τμήμα Παραστάσεων ανέφερε: «Βρισκόμαστε σε αυτήν την εκδήλωση με παραδοσιακά φαγητά για να περάσει καλά όλος ο κόσμος της πόλης με άφθονο κρασί και να γευτούν μία υπέροχη βραδιά όλοι στην πόλη μας».
Η κυρία Μαίρη Παπούδη από τον Σύλλογο Μικρασιατών ανέφερε: «Όπως κάθε χρόνο παίρνουμε μέρος στις εκδηλώσεις λαογραφίας για τις αποκριές. Είναι η μέρα της γευσιγνωσίας με φαγητά. Όλοι οι Μικρασιάτες κάνουμε ότι φαγητά κάναμε στην Πατρίδα μας μαγειρεμένα στο χέρι από τα μέλη του συλλόγου και περιμένουμε τον κόσμο να μας τιμήσει».
Παρών όπως ήταν φυσικό ο Σύλλογος Κυπρίων με μπροστάρισσα την αεικίνητη πρόεδρο κυρία Ελένη Χατζηγεωργίου η οποία είπε: «Εμείς σήμερα κάνουμε σεφταλιές, βέβαια εμείς την τσικνοπέμπτη στην Κύπρο κάνουμε και μπουρέκια. «Πιτεύκουμε» που λέμε στην Κύπρο.
Με «αναρή» γλυκιά ή με χαλούμι, ή με κρέμα γλυκιά. Ανοίγουμε φύλλο λεπτό, βάζουμε μέσα την γέμιση και το πατάς στις άκριες για να κλείσει. Την λέμε Τσικνοπέμπτη γιατί συνήθως την Πέμπτη σφάζαν τον χοίρο και τσικνίζονταν από το χοιρινό και ετοίμαζαν τα «παστά» τους».
Από τον Σύλλογο Κιμμερίων ο Αμφέραος η κυρία Μπουγιουκλή Δέσποινα ανέφερε: «Κάθε Τσικνοπέμπτη κάνουμε αυτά τα παραδοσιακά εδέσματα και τα πουλάμε με κρασί δωρεάν. Όλες οι κυρίες, μαζευτήκαμε στον Σύλλογο και ετοιμάσαμε όλα αυτά που βλέπετε. Ντολμαδάκια με αμπελόφυλλο, ντολμάδες, κοτομπουκιές, γίγαντες, τζιγεροσαρμά, ταραμά χτυπητό, βραστή πατάτα και κολοκυθοκεφτέδες καθώς επίσης, όπως βλέπετε έχουμε και τσίπουρο που κάναμε την παραγωγή του εμείς στο σύλλογο».
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Σαρακατσαναίων κ. Γιάννης Χατζόπουλος ανέφερε: «Γιορτάζουμε μαζί με όλους τους πολιτιστικούς συλλόγους την Τσικνοπέμπτη. Προσφέρουμε στον κόσμο ψητό αρνί και τυρί που είναι η βασική τροφή των Σαρακατσάνων. Ο κόσμος είναι πάρα πολύ μας τιμάει ο κόσμος παρ όλο που ο καιρός είναι χάλια, ο κόσμος ανταποκρίθηκε και πήγαμε πάρα πολύ καλά».

Ο Πρόεδρος της Κρητικής αδελφότητας μας εξηγεί ότι ο τάκος είναι παξιμάδι κρητικό, με τυρί ντομάτα και λάδι, γραβιέρα κρητικιά με μέλι και φάβα. Είναι αυτό που λέγεται μεσογειακή διατροφή, μας λέει ο κ. Νικόλαος Κατσαράκης πρόεδρος της Κρητικής αδελφότητας Ξάνθης που συμπλήρωσε επίσης: «Όπως όλοι οι σύλλογοι, έτσι και ο δικός μας συμμετέχει σήμερα στην «γευσιγνωσία», προσφέρουμε τα παραδοσιακά εδέσματα με τσικουδιά. Αυτή η Μεσογειακή διατροφή είναι που μας μεγάλωσε. Είμαστε ένα κομμάτι της Ξάνθης το λέμε και το εννοούμε».

Σχετικά Άρθρα