Γενική

«Ομολογία κακοδιαχείρισης με άρωμα αλαζονείας»

Οι Πολίτες για την Αλλαγή για το Δημοτικό Ραδιόφωνο Ξάνθης

Σε απάντηση της επιστολής «διαμαρτυρίας» που έστειλε ο Αντιπρόεδρος του ΔΣ της «Όμορφης Πόλης» Μιχάλης Πουσπουρίκας στο Διοικητικό Συμβούλιο της Δημοτικής Επιχείρησης με αφορμή την τροποποίηση του «Προϋπολογισμού 2009» καθ υπόδειξη του Δημοτικού Συμβουλίου Ξάνθης, (ενέργεια που δικαιώνει εν πολύς την στάση του προέδρου του Σωματείου των εργαζομένων του Δήμου κ. Δημήτρη Γαλανόπουλου σε σχέση με τις «κατηγορίες» που είχε προσάψει στην προηγούμενη διοίκήση), οι «Πολίτες για την Αλλαγή», δηλώνουν τα παρακάτω:
«Η κακοδιαχείριση του Δημοτικού Ραδιοφώνου κυρίως σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους μέχρι τη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων της παρούσας Διοίκησης, υπήρξε εξωφρενική και αποτελέσματα αυτής έφεραν στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα των σχέσεων εργασίας, αλλά κυρίως μαζικές αγωγές τις οποίες καλείται η παρούσα Διοίκηση να διαχειριστεί, με κίνδυνο οι υπάλληλοι να στραφούν ενδίκως και προσωπικά στα μέλη του ΔΣ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους η αν δεν πληρωθούν οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις… Τα τελευταία δύο χρόνια τα μέλη του ΔΣ του Δημοτικού Ραδιοφώνου διαχειρίστηκαν μεγάλη επιτυχία έναν φορέα που βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης».
Και συνεχίζει η δημοτική παράταξη: «Το παραπάνω απόσπασμα ΔΕΝ προέρχεται από κάποια τοποθέτηση της Αντιπολίτευσης αλλά από την επιστολή του Αντιπροέδρου της «Όμορφης Πόλης» Μιχάλη Πουσπουρίκα προς τον Πρόεδρο και το ΔΣ της Δημοτικής Επιχείρησης, εν όψει της συνεδρίασης η οποία επρόκειτο να αποφασίσει τη «διόρθωση» του «Προϋπολογισμού 2009» που αναπέμφθηκε από το Δημοτικό Συμβούλιο στις 19/01/09).
Όταν ο συμπολιτευόμενος, νυν Αντιπρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης- Θεάματος και Επικοινωνίας «Όμορφη Πόλη» ΚΑΤΑΓΓΕΛΛΕΙ με τέτοιους χαρακτηρισμούς την προηγούμενη (!!) Διοίκηση του Δημοτικού Ραδιοφώνου, τότε η Αντιπολίτευση, δυστυχώς για όλους τους φορολογούμενους Ξανθιώτες, ΔΙΚΑΙΩΝΕΤΑΙ…
Κρίσιμη λεπτομέρεια; Η εν λόγω Δημοτική Επιχείρηση διοικείται από 11μελές ΔΣ στο οποίο τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο έχει, ανελλιπώς από το 1994, η Δημοτική Αρχή και ο Δήμαρχος Ξάνθης- για όσους το έχουν ξεχάσει είναι ο κ. Στυλιανίδης τα τελευταία δέκα χρόνια…
Υπενθυμίζουμε, επομένως, στον αξιότιμο Αντιπρόεδρο της «Όμορφης Πόλης» ότι η «προηγούμενη» Διοίκηση (Πρόεδρος ήταν η κ. Σ. Καραγιαννίδου) την οποία καταγγέλλει, υπήρξε πολιτική επιλογή της ίδιας Δημοτικής Αρχής και του ίδιου Δημάρχου που τοποθέτησε και τη σημερινή Διοίκηση στην οποία συμμετέχει»!
Τέλος οι Πολίτες για την Αλλαγή επισημαίνουν: «Γι αυτό και δεν του επιτρέπεται να εγκαλεί καμιά Δημοτική Αντιπολίτευση για «καπρίτσια» και «αντιπολιτευτικές γραμμές με βραχυπρόθεσμα οφέλη». Οι «Πολίτες για την Αλλαγή» ασκούν το θεσμικό τους ρόλο όπως έχουν χρέος να κάνουν. Αν στο πλαίσιο αυτής της λειτουργίας αποκαλύπτονται σοβαρά ζητήματα ευθύνης της συμπολίτευσης τα οποία αδυνατεί και ο επικεφαλής της ακόμη, Δήμαρχος Ξάνθης, να «καλύψει», την ευθύνη φέρουν στο ακέραιο αυτοί που έχουν δημιουργήσει τα προβλήματα και όχι αυτοί που τα αναδεικνύουν.
Η αναπομπή του «Προϋπολογισμού 2009» έγινε ομόφωνα από το Δημοτικό Συμβούλιο και κατόπιν αιτιολογημένης τοποθέτησης των «Πολιτών για την Αλλαγή» την οποία, και να θελε, δε μπορούσε να αμφισβητήσει ούτε ο Δήμαρχος: προφανώς όχι επειδή «συμπαρασύρθηκε από την αντιπολίτευση» αλλά επειδή τα εξόφθαλμα «παρατράγουδα» στον προϋπολογισμό ήταν πέραν των δυνατοτήτων του να τα δικαιολογήσει!
Με την κατάφορα προσβλητική για το Δημοτικό Συμβούλιο επιστολή του ο κ. Πουσπουρίκας ΕΝΑ πράγμα κατορθώνει: να ΟΜΟΛΟΓΗΣΕΙ πως η παρέμβαση των «Πολιτών για την Αλλαγή» η οποία οδήγησε σε ομόφωνη απόφαση το Δημοτικό Συμβούλιο, «έσπασε» την πολιτικά αμαρτωλή παράδοση της εκ προοιμίου κακώς εννοούμενης «προστασίας» των συμπολιτευόμενων Διοικήσεων και των όποιων επιλογών τους στα Νομικά Πρόσωπα του Δήμου από τη Δημοτική Αρχή».
Παραθέτουμε αυτούσιο το περιεχόμενο της επιστολής Πουσπουρίκα που φέρει ημερομηνία 06/02/09 κι εστάλη στον Πρόεδρο του Δημοτικού Ραδιοφώνου με κοινοποίηση στα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου:
«Αγαπητέ κ. Πρόεδρε,
Είμαι στη δυσάρεστη θέση ν απέχω από τη σημερινή συνεδρίαση του ΔΣ του Δημοτικού Ραδιοφώνου, προκειμένου ν αναμορφώσουμε δίχως ουσία τον εγκεκριμένο και ρεαλιστικό προϋπολογισμό της επιχείρησης.
Στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Δευτέρας 19/01/09 αποφασίστηκε η απόρριψη του Προϋπολογισμού του Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης για το έτος 2009, μετά από παρέμβαση της Δημοτικής Συμβούλου κας Πατσίδου Μπέτυς.
Αποτελεί μεγίστη προσβολή για τα περισσότερα μέλη του ΔΣ του Δημοτικού Ραδιοφώνου η απόφαση αυτή του Δημοτικού Συμβουλίου και κυρίως όταν η παρέμβαση γίνεται από μέλος του ΔΣ του Ραδιοφώνου όπως η κα Πατσίδου, η οποία σημειωτέον απουσίαζε από τη συζήτηση του προϋπολογισμού όπως σε πολλά ΔΣ του Ραδιοφώνου.
Οι ισχυρισμοί περί πλασματικού προϋπολογισμού μόνον ως αστειότητες και προσπάθεια εντυπωσιασμού στην παρθενική της εμφάνιση στο Δημοτικό Συμβούλιο εκ μέρους της κας Πατσίδου μπορούν να ληφθούν, με τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση του Δήμου στηρίζει την αντιπολιτευτική της γραμμή επενδύοντας σε βραχυπρόθεσμα οφέλη, και από τις οποίες προφανώς η συμπολίτευση συμπαρασυρόμενη, διαφαίνεται να μην μπορεί να προστατεύσει τα Νομικά Πρόσωπα τα οποία έχει ιδρύσει ο Δήμος Ξάνθης.
Παραθέτω έννοιες προς ενημέρωση στο Διοικητικό Συμβούλιο- Προϋπολογισμός σημαίνει εκτίμηση μεγεθών, λογιστική απεικόνιση σημαίνει αποτύπωση μεγεθών με βάση λογιστικούς κανόνες και ταμειακή κατάσταση σημαίνει υπάρχουσα χρηματοδοτική ικανότητα.
Όποιος θέλει ν ασχολείται με οικονομικούς όρους οφείλει να τα γνωρίζει.
Όποιος με μεγάλη ευκολία απέρριψε αυτόν τον προϋπολογισμό, του δηλώνουμε ότι η εκτίμηση μεγεθών και κυρίως εξόδων έγινε με φειδώ και ότι η πραγματικότητα δυστυχώς θα μας εκπλήξει όλους αρνητικά, δεδομένω ότι δεν μπορούν να εκτιμηθούν επακριβώς οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις.
Η κακοδιαχείριση του Δημοτικού Ραδιοφώνου κυρίως σε σχέση με τους ανθρώπινους πόρους μέχρι τη στιγμή της ανάληψης καθηκόντων της παρούσας Διοίκησης, υπήρξε εξωφρενική και αποτελέσματα αυτής έφεραν στο προσκήνιο το μεγάλο πρόβλημα των σχέσεων εργασίας, αλλά κυρίως μαζικές αγωγές τις οποίες καλείται η παρούσα διοίκηση να διαχειριστεί, με κίνδυνο οι υπάλληλοι να στραφούν ενδίκως και προσωπικά στα μέλη του ΔΣ αν δεν ικανοποιηθούν τα αιτήματά τους ή αν δεν πληρωθούν οι επιδικασθείσες αποζημιώσεις.
Κύριε Πρόεδρε,
Τα τελευταία δύο χρόνια τα μέλη του ΔΣ του Δημοτικού Ραδιοφώνου διαχειρίστηκαν με μεγάλη επιτυχία έναν φορέα που βρέθηκε στα όρια της κατάρρευσης με αποκλειστική ευθύνη της προηγούμενης διοίκησης.
1) Πετύχαμε να διαχειριστούμε άψογα τις νομικές υποθέσεις και τις αγωγές τις οποίες παραλάβαμε από την προηγούμενη διοίκηση.
2) Επιφέραμε την ηρεμία στο Δημοτικό Ραδιόφωνο ανάμεσα στα στελέχη, τους υπαλλήλους και τη Διοίκηση.
3) Μειώσαμε αναίμακτα το προσωπικό κατά 50% προτείνοντας τη λύση της μεταφοράς των υπολοίπων σε υπηρεσίες του Δήμου Ξάνθης.
4) Αυξήσαμε τα έσοδα κατά 42%.
5) Διοργανώσαμε φιλανθρωπικές εκδηλώσεις.
6) Αναδιοργανώνουμε με στρατηγικό σχέδιο το Ραδιόφωνο ώστε να γίνει φορέας πολιτισμού όπως του αρμόζει αφού σε ποσοστά ακροαματικότητας ήδη κατακτήσαμε την πρώτη θέση στο Νομό Ξάνθης.
Για όλα αυτά και για να μη γίνεται το Δημοτικό Ραδιόφωνο όχημα της αξιωματικής αντιπολίτευσης για εύκολη κριτική, αλλά και για να ταρακουνηθεί η συμπολίτευση προστατεύοντας τα μέλη ενός φορέα που άμισθα προσφέρουν από το χρόνο και τις δυνάμεις τους για την εξέλιξη ενός Νομικού Προσώπου του Δήμου Ξάνθης, και για την αναγνώριση των προσπαθειών των περισσοτέρων- όχι όλων των μελών του ΔΣ του Ραδιοφώνου- σχετικά με τις μεγάλες μπόρες που αντιμετώπισε.
Απέχω από μια συνεδρίαση που θα ικανοποιεί τα καπρίτσια της αξιωματικής αντιπολίτευσης του Δήμου και όχι τις πραγματικές ανάγκες του.
Θα ήθελα να σας παρακαλέσω να διαβαστεί η επιστολή μου στο ΔΣ και να κατατεθεί στα πρακτικά».
Με τιμή
Μιχάλης Πουσπουρίκας
Αντιπρόεδρος Δημοτικού Ραδιοφώνου Ξάνθης

Σχετικά Άρθρα