Γενική

«Το φαινόμενο έχει πάρει επικίνδυνες διαστάσεις»

Ερώτηση Π. Σγουρίδη για την καθυστερημένη καταβολή συντάξεων, μερισμάτων και ΕΦΑΠΑΞ στους αρμόδιους υπουργούς

Στην καθυστερημένη καταβολή συντάξεων, μερισμάτων και ΕΦΑΠΑΞ αναφέρεται ερώτηση του βουλευτή ΠΑΣΟΚ Ξάνθης προς τους Υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών, Εσωτερικών και Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και ζητάει διευκρινίσεις για τους λόγους που ταλαιπωρούνται οι συνταξιούχοι.
Η ερώτηση
«Το τελευταίο διάστημα, όλο και συχνότερα και πιεστικότερα γινόμαστε δέκτες παραπόνων συμπολιτών μας, που συνταξιοδοτήθηκαν. Η δυσφορία τους συνίσταται στις μεγάλες καθυστερήσεις που παρατηρούνται στην καταβολή των συντάξεών τους.
Πράγματι ο χρόνος από την ημερομηνία εξόδου από την εργασία μέχρι την καταβολή της σύνταξης στους δικαιούχους διευρύνθηκε, αντί να μειωθεί, όπως είχε κατ επανάληψη εξαγγελθεί από την σημερινή Κυβέρνηση.
Το φαινόμενο αυτό έχει πάρει καθολικές και επικίνδυνες διαστάσεις, καθότι όλοι οι συνταξιοδοτούμενοι πολίτες και κυρίως οι υπαγόμενοι στα μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας (Δημόσιο, ΙΚΑ, ΟΓΑ, ΟΑΕΕ) είναι αναγκασμένοι να επιβιώνουν για ένα ή δύο και σε πολλές περιπτώσεις για τρία και τέσσερα χρόνια, όπως με διαδοχική ασφάλιση ιδίως του εξωτερικού, χωρίς κανένα εισόδημα.
Το γεγονός αυτό από μόνο του έχει ως αποτέλεσμα να οδηγεί τους απόμαχους της εργασίας, είτε σε επώδυνους δανεισμούς, είτε σε αποκλεισμούς από τις κοινωνικές δραστηριότητες, είτε σε εξαρτήσεις από άλλους συνανθρώπους τους, είτε στην αναζήτηση παράνομης συμπληρωματικής απασχόλησης, είτε ακόμα και σωρευτικά σ όλες τις προαναφερόμενες δυσάρεστες καταστάσεις.
Επειδή η υπερηφάνεια στις ώριμες ηλικίες είναι έντονο συναίσθημα. Επειδή η αναγνώριση από την πολιτεία, της προσφοράς των εξερχόμενων από την εργασία είναι καθήκον της, αλλά και ισχυρό δικαίωμα των πολιτών, η σχέση αυτή σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να διαταραχθεί. Και τέλος επειδή στη σημερινή εποχή της ταχύτητας και της μηχανοργάνωσης είναι αδιανόητες τέτοιου είδους καθυστερήσεις, εκτός και εάν οφείλονται σε εσκεμμένη κωλυσιεργία εξαιτίας οικονομικής δυσπραγίας των ταμείων ή ακόμα στις γραφειοκρατικές δομές του συστήματος.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.- Πού οφείλεται το γεγονός της παρατηρούμενης χρονοβόρας διαδικασίας εκκαθάρισης και καταβολής της δικαιούμενης κατά περίπτωση κύριας σύνταξης καθώς και των μερισμάτων από τα επικουρικά ταμεία και του ΕΦΑΠΑΞ;
2.- Εάν προτίθενται να πάρουν μέτρα ώστε να συντομευτεί ο χρόνος αναμονής για την καταβολή της κύριας σύνταξης, των μερισμάτων από τα επικουρικά ταμεία και του ΕΦΑΠΑΞ στους συνταξιοδοτούμενους όλων των κλάδων ασφάλισης».

Σχετικά Άρθρα