Γενική

Η νοοτροπία του Κοτζάμπαση

Γράφει ο Αθανάσιος Τσακνάκης

Έχουν παρέλθει περισσότερες από τέσσερις εβδομάδες από την ημέρα που αυτή η εφημερίδα δημοσίευσε ένα άρθρο σχετικό με τους μεγάλους κινδύνους που παρουσιάζει για όλους μας η ανεξέλεγκτη δράση των αδέσποτων σκύλων μέσα στην πόλη μας. Σε εκείνο το άρθρο ζητούσαμε από τους νομικούς συμβούλους τού Δήμου μας να μας γνωστοποιήσουν τα ακόλουθα:
(1) Πώς ορίζεται και ποιο είναι το φυσικό περιβάλλον των κατοίκων τής Ξάνθης; (2) Πώς ορίζεται και ποιο είναι το φυσικό περιβάλλον των αδέσποτων σκύλων; (3) Ποιος είναι και γιατί δεν έχει ακόμη τιμωρηθεί παραδειγματικά ο υπεύθυνος για την απομάκρυνση των αδέσποτων σκύλων από την πόλη μας;
Μέχρι την στιγμή που γράφεται το παρόν άρθρο, καμία απάντηση δεν έφτασε στην εφημερίδα, οπότε δικαιούμαστε να αναρωτηθούμε τα ακόλουθα:
(1) Οι δημοτικές αρχές τής Ξάνθης δεν διαβάζουν την παρούσα εφημερίδα; (2) Εάν την διαβάζουν, περιορίζονται μόνον σε όσα αφορούν την προσωπική προβολή τους; (3) Μήπως διάβασαν το σχετικό άρθρο, αλλά μας αγνόησαν επιδεικτικά (κοινώς «μάς έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια»); (4) Μήπως αδυνατούν να απαντήσουν στα ερωτήματα που τέθηκαν; (5) Μήπως φοβούνται ή διστάζουν ή ντρέπονται να απαντήσουν;
Επειδή θεωρούμε βέβαιο ότι, εάν εκείνο το άρθρο ήταν δηκτικότερο και εάν παρουσίαζε τα πράγματα έτσι όπως καθημερινά τα σχολιάζει η τοπική κοινωνία, τότε οι αρχές τού τόπου θα έσπευδαν να κινηθούν νομικά εναντίον μας (λόγω ευθιξίας και άλλων ευτράπελων), γι αυτόν τον λόγο εκτιμούμε ότι δεν ασχολήθηκαν με το φλέγον ζήτημα των αδέσποτων σκύλων και δεν έδωσαν καμία σημασία στην δημόσια καταγγελία του, επειδή έκριναν ότι δεν προσβάλλει κανέναν άρχοντα τού τόπου. Εάν τα πράγματα είναι έτσι, τότε οφείλουμε να υπενθυμίσουμε στους δημοτικούς άρχοντες ότι καθήκον των νομικών υπηρεσιών τους δεν είναι μόνον να φροντίζουν να μην προσβληθεί το πρόσωπό τους, αλλά και να απαντούν άμεσα σε όσα ερωτήματα τούς θέτει ενυπόγραφα ο τοπικός τύπος, ο οποίος εκφράζει τις ανησυχίες και τις αγωνίες των ανθρώπων που φορολογούνται και (τους) ψηφίζουν. Κάπως έτσι λειτουργούν όλες οι ευρωπαϊκές δημοκρατίες και κάπως έτσι οφείλει να λειτουργήσει και η δική μας, είτε αυτό αρέσει σε κάποιους είτε όχι, είτε τους χαλά το ραχάτι είτε όχι.
Η παρούσα εφημερίδα έχει αναφερθεί επανειλημμένα στο πρόβλημα των αδέσποτων σκύλων, και το δημοσιογραφικό επιτελείο της έχει προβάλει αρκετές περιπτώσεις συνανθρώπων μας που έπεσαν θύματα τής δράσης των πεινασμένων και εξαγριωμένων ζώων. Μέσω αυτού τού άρθρου, δεύτερου κατά σειρά, ζητούμε επειγόντως την άμεση απάντηση των ανωτέρω ερωτημάτων, καθώς και την άμεση και οριστική επίλυση τού προβλήματος εκ μέρους τού Δήμου. Η εποχή των Κοτζαμπάσηδων, που λογοδοτούσαν μόνον στον Αγά και δεν έδιναν λογαριασμό σε κανέναν άλλον, έχει παρέλθει. Αν κάποιοι την νοσταλγούν, ας βρουν καταφύγιο σε παλιά μυθιστορήματα ή ας μεταναστεύσουν σε άλλα μέρη τού πλανήτη. Η Ξάνθη ανήκει στην Ευρώπη!

Σχετικά Άρθρα