Γενική

«Η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα»

Ενδιαφέρουσα ομιλία του Χρήστου Γιανναρά στην Ξάνθη στις 23 Φεβρουαρίου

Την Δευτέρα 23 Φεβρουαρίου, στις 20:00, το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης φιλοξενεί, τον ομότιμο Καθηγητή Φιλοσοφίας και Πολιτιστικής Διπλωματίας του Παντείου Πανεπιστημίου και συγγραφέα κ. Χρήστο Γιανναρά στην πολύ ενδιαφέρουσα και επίκαιρη ομιλία του με θέμα: «Η Κατάρρευση του πολιτικού συστήματος στην Ελλάδα σήμερα».
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην αίθουσα εκδηλώσεων της καπναποθήκης «Π», στην οδό Καπνεργατών 9. Την Τρίτη 24 Φεβρουαρίου, στις 20:00, ο κ. Χρήστος Γιανναράς θα μιλήσει, στην αίθουσα του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου στην Κομοτηνή, προσκεκλημένος του Συλλόγου των Φίλων του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης Κομοτηνής.
«Από τις εκλογές του 2007 ως σήμερα, η κατάρρευση του πολιτικού συστήματος έχει πάρει χαρακτήρα ραγδαίας και αδυσώπητης διάλυσης. Οι σοβαρές προτάσεις αναχαίτισης είναι τώρα περισσότερες, έχουν μεγαλύτερη απήχηση, κυρίως όμως αφορούν επιμέρους συμπτώματα του αδιεξόδου. Λείπει ή αγνοείται η ολοκληρωμένη, διαυγής και ρεαλιστική σύλληψη των κυρίων αιτίων της πολιτικής κατάρρευσης, σύλληψη ικανή να λειτουργήσει και σαν δρομοδείχτης για πιθανή ανάκαμψη.
Ο ομιλητής, έχοντας για προμετωπίδα ένα απόσπασμα από ποίημα του Κ. Π. Καβάφη κινάει παρουσιάζοντας χωρίς ψεύδη και υποκρισίες την ελληνική πραγματικότητα. Ο λόγος του καθαρός και δυνατός, δεν αφήνει περιθώρια αμφισβήτησης, αντίθετα προκαλεί σοβαρό διάλογο και σκέψεις παράλληλες στον αναγνώστη των κειμένων του, που υπάρχουν στο βιβλίο αυτό».
Το βιβλίο είναι χωρισμένο στα κεφάλαια: Θελημένη κοινωνική αποδόμηση, Πότε καταρρέει ένα πολιτικό σύστημα, Πώς δεν «επανιδρύεται» το κράτος, Το σκάνδαλο μιας αντικοινωνικής «Αριστεράς», Γιατί ανήκεστη η βλάβη της πατρίδας, Πρόβλημα πολιτικό οι εμπρησμοί, Πολιτική αποδόμηση της ιστορικής συνείδησης, Ελληνοτουρκικά: μια άλλη εκδοχή και Για την ψηλάφηση του νοήματος.
Το βιβλίο κλείνει με πέντε συνεντεύξεις που έχει δώσει ο Χρήστος Γιανναράς στους δημοσιογράφους Άννα Γριμάνη για το «Κ» της ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗΣ, Γιώργο Χρονά για τη LIFO, Σταυρούλα Παπασπύρου για την ΕΛΕΥΘΕΡΟΤΥΠΙΑ, Φαίδωνα Καλοτεράκη για το INDEX και Τζούλια Λιακοπούλου για το περιοδικό ΜΕΤΕΞΕΛΙΞΗ. Το βιβλίο διαθέτει αλφαβητικό ευρετήριο με βασικούς όρους των επιφυλλίδων του από το Α έως το Ω.
Ο Χρήστος Γιανναράς είναι καθηγητής φιλοσοφίας και συγγραφέας. Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1935. Σπούδασε θεολογία στην Αθήνα και φιλοσοφία στη Βόννη και το Παρίσι. Είναι διδάκτωρ φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης και της Θεολογικής Σχολής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Επίσης είναι επίτιμος διδάκτωρ του Πανεπιστημίου του Βελιγραδίου.
Σήμερα είναι ομότιμος καθηγητής φιλοσοφίας και πολιτιστικής διπλωματίας στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Πολιτικών και Kοινωνικών Επιστημών της Αθήνας, στο Τμήμα Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών. Έχει διδάξει ως επισκέπτης καθηγητής στο Παρίσι, τη Γενεύη, τη Λοζάννη και το Ρέθυμνο Κρήτης.

Σχετικά Άρθρα