Γενική

Φαντασμαγορική έναρξη του καλύτερου καρναβαλιού στην Ελλάδα

Έναρξη Θρακικών Λαογραφικών Εορτών με ένα παραμύθι με δράκους, σειρήνες, νεράιδες και γοργόνες

Την επίσημη έναρξη των Θρακικών Λαογραφικών Εορτών κήρυξε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχαήλ Στυλιανίδης το Σάββατο 14 Φεβρουαρίου στην Κεντρική Πλατεία της Ξάνθης, όπου παρά το δριμύ ψύχος παιδιά και γονείς τίμησαν την εκδήλωση με την παρουσία τους. Παρών ήταν ο Γενικός Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Δημήτρης Σταμάτης, ο Τούρκος Πρόξενος, ο Νομάρχης Γ. Παυλίδης, οι Δήμαρχοι Βιστονίδας και Τοπείρου, πολλοί Νομαρχιακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι.
Ο Δήμαρχος ανέβηκε ακριβώς στις επτά στην εξέδρα και αφού καλησπέρισε τους συνδημότες μας για την παρουσία τους και τόνισε ότι για μία ακόμη φορά είναι παρόντες και τιμούν τις Λαογραφικές Θρακικές Γιορτές. Αναφορά έκανε για την συμπλήρωση των 44άρων χρόνων του Ξανθιώτικου Καρναβαλιού λέγοντας πως είναι ένας θεσμός που άντεξε σε όλες τις δυσκολίες των καιρών και χρόνο με το χρόνο γίνεται πιο ελκυστικός.

Συνεχίζοντας ο Μιχάλης Στυλιανίδης είπε: «Και φέτος ξεκινώντας από δω, την Κεντρική πλατεία, με την ζεστή παρουσία σας και την ονειρική ατμόσφαιρα με το φαντασμαγορικό περιβάλλον από τα μέλη γαλλικού συγκροτήματος «παρπαντές», μετατρέποντας την πλατεία μας σε μια τεράστια σκηνή γεμάτη φως, χρώματα, μουσικές και γεμάτη από εντυπωσιακά ακροβατικά».
Ακολούθως, ανέφερε ότι φέτος οι εκδηλώσεις που θα ακολουθήσουν κατά την διάρκεια του καρναβαλιού θα εκπλήξουν ευχάριστα τον Ξανθιώτικο λαό και θα δώσουν στον θεσμό νέα δυναμική σε συνδυασμό με τις προσπάθειες να ενωθεί το χθες με το σήμερα και το παλιό με το καινούριο. Τελειώνοντας την ομιλία του ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης είπε: «Σας καλώ λοιπόν να ξεφύγουμε για λίγο από την καθημερινότητα, τις έγνοιες και τα προβλήματα της ζωής και να αφεθούμε για λίγες μέρες στην χαρά που φέρνει ο Ξανθιώτης βασιλιάς Καρνάβαλος ζώντας αξέχαστες στιγμές σε τούτο το κομμάτι της Θρακικής γης, της πατρίδας του Διόνυσου, του Ορφέα αλλά και του Μάνου Χατζηδάκι. Στην πόλη με τα χίλια χρώματα που οι ρυθμοί της είναι έντονοι και ταυτόχρονα δημιουργικοί».
Σε σχετικό ερώτημά μας σχετικά με το κόστος που ο Δήμαρχος «φορτώνει» τον Δήμο η απάντηση ήταν η ίδια από όλους όσους ρωτήσαμε: «Χαλάλι του, άξιζε ο κόπος που έδωσε τόσα λεφτά».
Ακολούθησε το φαντασμαγορικό σόου από το Γαλλικό συγκρότημα που στην κυριολεξία άφησε άφωνους όλους όσους το παρακολούθησαν.
Τα επιφωνήματα έκπληξης από τους συμπολίτες που παρακολουθούσαν το σόου και εύκολα έβγαινε από τα χείλη τους.
Ακολούθησαν τα βεγγαλικά μετά το πέρας του σόου, που έκαναν το κέντρο της πόλης να αλλάξει για λίγο νυχτερινή όψη και ο ουρανός να αλλάξει χίλια χρώματα.
Στο τέλος της εκδήλωσης ο Δήμαρχος Ξάνθης Μιχάλης Στυλιανίδης δήλωσε στην Xanthi news: «Νομίζω πώς δικαιωνόμαστε που κάνουμε την έναρξη στον ανοιχτό χώρο εδώ στην Κεντρική πλατεία. Δικαιωνόμαστε όταν είπαμε ότι κάνουμε μια νέα αρχή με πολλές εκπλήξεις και ήδη το θέαμα που παρακολουθήσαμε μέχρι στιγμής μας έχει δικαιώσει πλήρως. Ο κόσμος είναι ευχαριστημένος. Βέβαια είναι γεγονός ότι υπάρχει κρύο αλλά θα πρέπει να επισημάνω πώς ο κόσμος είναι εδώ και όλοι θέλουν να παρακολουθήσουν μέχρι τέλους αυτό το υπερθέαμα. Υποσχόμαστε πώς οι εκπλήξεις θα συνεχιστούν».
Ο Πρόεδρος της ΔΕΑΞ και ηθικός αυτουργός του όλου υπερθεάματος Μανώλης Φανουράκης δήλωσε: «Αυτό είχαμε υποσχεθεί στον Ξανθιώτη και αυτό δώσαμε. Πιστεύω ότι ο εχθρός του καλού είναι το καλύτερο και γι αυτό προσπαθούμε. Υποσχόμεθα σαν Δήμος να κάνουμε ότι δυνατόν καλύτερο για αυτή την πόλη. Στόχος μας είναι να έχουμε την συμμετοχή των Ξανθιωτών και να τον βγάλουμε στο δρόμο».
Οι LES FARFADAIS ξεχώρισαν το βράδυ του Σαββάτου χάρη στα φαντασμαγορικά στιλιστικά σκηνικά- ντεκόρ και στις μοναδικές εναέριες και όχι μόνο ακροβατικές τους δυνατότητες σε συνδυασμό με την υπέροχη μουσική. Δράκοι, σειρήνες, νεράιδες, γοργόνες ξαναζωντάνεψαν μέσα στον πραγματικό κόσμο. Η Γαλλική ομάδα ακροβατών δημιουργήθηκε το 1998 και σήμερα βρίσκεται ανάμεσα στα πρώτα ονόματα στον χώρο του σύγχρονου τσίρκου, ενώ στο βιογραφικό της υπάρχουν συνεργασίες διασημοτήτων όπως εκείνες με τις Κάιλι Μινόγκ και Αλίσια Κις. Μια κολεκτίβα καλλιτεχνών, οι παραστάσεις των οποίων πλάθουν αριστοτεχνικά έναν ξεχωριστό κόσμο φανταστικού- μυθολογικού σύμπαντος, ο οποίος δανείζεται στοιχεία από το cirque nouveau. Στυλάτα σκηνικά, αριστοτέχνες ξυλοπόδαροι και ακροβατικές φιγούρες συνδυάζονται υπό τους ήχους ανάλογης μουσικής και το παραμύθι ξεκινά με πρωταγωνιστές δράκους, σειρήνες, νεράιδες και γοργόνες. Οι LES FARFADAIS δημιουργούν ένα ισορροπημένο μείγμα, με μεγάλη λεπτότητα, δυο κόσμων. Εκείνον του cirque nouveau και ενός φανταστικού- μυθολογικού σύμπαντος. Οι συναρπαστικές παραστάσεις τους, γεμάτες πρωτοτυπία, πλούσιο θέαμα και τεράστια επιδεξιότητα, κάνουν πάντα τρομερή εντύπωση στο κοινό που τους παρακολουθεί, χάρη και στα θεαματικά κουστούμια, μερικά από τα οποία έχει σχεδιάσει στο παρελθόν ο Pierre Cardin.
Η βραδιά έκλεισε με βεγγαλικά που φώτισαν τον Ξανθιώτικο ουρανό δείχνοντας ότι η μεγάλη γιορτή μόλις ξεκίνησε.

Μαίρη Δαληκριάδου
Αλέξανδρος Παυλικιάνος

Σχετικά Άρθρα