Πριν απ’ όλα, να σας πω –το ξέρετε άλλωστε – ότι είναι ξεχωριστή και ιδιαίτερη χαρά να βρίσκομαι εδώ, μαζί σας. Ήρθα να δω από κοντά την πρόοδο των έργων που κατασκευάζονται στην Περιφέρεια, στο Νομό. Πρέπει να πω ότι είναι ένα πραγματικό εργοτάξιο, που αλλάζει την αναπτυξιακή προοπτική της περιοχής. Ήρθα να διαπιστώσω την πρόοδο του Γ’ ΚΠΣ, αλλά και το ξεκίνημα του Εθνικού Στρατηγικού Πλαισίου για τη νέα προγραμματική περίοδο.
Επισκέφθηκα, πριν από λίγο, το έργο που παρακάμπτει τη Στυλίδα και τον Καραβόμυλο. Είναι το τελευταίο τμήμα του πετάλου του Μαλιακού,. Έχει μήκος 20 χλμ, προϋπολογισμό 200 εκ. ευρώ και προβλέπεται να ολοκληρωθεί το 2010. Όπως πολύ καλά ξέρετε, ολοκληρώθηκε μέσα πολύ σύντομο χρόνο, θα λέγαμε σε χρόνο ρεκόρ, το μεγαλύτερο τμήμα στο πέταλο του Μαλιακού. Έχει μήκος 54 χλμ. και προϋπολογισμό 600 εκ. ευρώ. Έτσι, από «φονικό» που ήταν το πέταλο αυτό, έγινε ένας σύγχρονος, κλειστός και ασφαλής αυτοκινητόδρομος.
Στο μεταξύ, έχουν ξεκινήσει δύο ακόμη μεγάλα έργα, έργα υψηλής στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, αλλά και για την περιοχή, που κατασκευάζονται με τη μέθοδο της σύμβασης παραχώρησης:
Είναι ο αυτοκινητόδρομος Κεντρικής Ελλάδας (ο Ε 65), μήκους 175 χλμ., που έχει προϋπολογισμό 1,6 δις ευρώ και
ο οδικός άξονας Ράχες Μαλιακού-Κλειδί Ημαθίας, με προϋπολογισμό 1,3 δις ευρώ.
Αγαπητοί φίλοι,
Τα έργα αυτά -με συνολικό προϋπολογισμό 3,7 δις ευρώ- αλλάζουν πραγματικά την εικόνα της Στερεάς Ελλάδας, αλλά και την εικόνα του συγκοινωνιακού χάρτη της Χώρας μας γενικότερα. Σημειώνω ότι, πέρα από αυτά, υλοποιούνται στην περιοχή και άλλα σημαντικά οδικά έργα:
Η Εθνική οδός Νέο Μοναστήρι-Καρδίτσα.
Η σύνδεση της ΠΑΘΕ με το Πορθμείο Γλύφας.
Η ανακατασκευή της Παλαιάς Εθνικής Οδού Λαμίας-Δομοκού.
Η παράκαμψη της Κάτω Τιθορέας.
Η αναβάθμιση της σιδηροδρομικής γραμμής Λιανοκλάδι-Στυλίδα.
Υλοποιούνται, επίσης,…
αρδευτικά και αντιπλημμυρικά έργα,
δίκτυα αποχέτευσης και βιολογικοί καθαρισμοί,
νέα δίκτυα ύδρευσης.
Γίνονται, ακόμη, σημαντικά έργα στον κρίσιμο τομέα της Υγείας. Σημειώνω το νέο κτιριακό συγκρότημα του Γενικού Νοσοκομείου Λαμίας και το Θεραπευτήριο Χρονίων Παθήσεων στο Δομοκό.
Γίνονται έργα για την Παιδεία και τον Πολιτισμό. Ανάμεσά τους, ήταν ξεχωριστή χαρά να επισκεφθούμε σήμερα το Καινοτομικό Κέντρο Ιστορικής Ενημέρωσης των Θερμοπυλών.
Από το Γ’ ΚΠΣ, χρηματοδοτήθηκαν συνολικά στη Φθιώτιδα πάνω από 1.100 έργα, περίπου 2 δις ευρώ. Θυμίζω ότι, πριν από 5 χρόνια, η έγκαιρη αξιοποίηση των πόρων του Γ’ ΚΠΣ έμοιαζε ανέφικτος στόχος. Είπαμε ότι δεν πρόκειται να αφήσουμε να χαθεί ούτε ένα ευρώ. Το πετύχαμε, με συστηματική δουλειά, για όλα τα Περιφερειακά Προγράμματα.
Οι κοινοτικοί πόροι, τα τελευταία χρόνια, πιάνουν τόπο. Το ίδιο θα γίνει και με το Εθνικό Στρατηγικό Πλαίσιο Αναφοράς 2007-2013. Γνωρίζετε ότι, για τη νέα προγραμματική περίοδο, έχουμε εξασφαλίσει κοινοτικούς πόρους που ξεπερνούν τα 20 δις ευρώ. Από αυτά, το 80% κατευθύνεται στην ανάπτυξη της ελληνικής Περιφέρειας. Περίπου 2,4 δις ευρώ κατευθύνονται στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Κατευθύνονται, κυρίως,…
στην ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα,
στην Παιδεία, την Υγεία και τον Πολιτισμό,
στην Ψηφιακή Σύγκλιση και τον Τουρισμό,
στην προσπελασιμότητα και το Περιβάλλον.
Επειδή ωστόσο – ειπώθηκε άλλωστε- ο Νομός σας εντάσσεται στο Στόχο 2 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο ίδιο διάστημα, μέχρι το 2013 δηλαδή, πρόκειται να διατεθούν εδώ, για έργα υποδομής που δεν είναι επιλέξιμα στο ΕΣΠΑ, επιπλέον πόροι από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, που θα φτάσουν τα 150 εκ. ευρώ.
Προσθέτω ακόμη ότι, ως προς την Τοπική Αυτοδιοίκηση, μέσω του προγράμματος «Θησέας» δίδονται υπερδιπλάσιοι πόροι σε σχέση με το παρελθόν. Και το ίδιο και ως προς τη Νομαρχιακή Αυτοδιοίκηση, που επιτέλους απέκτησε αυξημένους και σταθερούς πόρους.
Κυρίες και κύριοι, μια διευκρίνηση: Δεν είμαι εδώ για να μοιράσω υποσχέσεις. Τα μεγάλα λόγια, ιδίως σε τόσο κρίσιμες ώρες, όπως αυτή που περνούμε σήμερα- η χώρα μας και βεβαίως η Ευρώπη και ο κόσμος όλος- έχουν μηδενικό αντίκρισμα. Είμαι εδώ για να συνεννοηθούμε. Για να δούμε, μαζί, τί μπορούμε να κάνουμε, ακόμα περισσότερο, για τον Τόπο, τον Νομό, την Περιφέρεια. Σημείωσα τα θέματα που επισημάνατε. Θέλω να σας βεβαιώσω ότι είμαστε μαζί, απέναντι στα ίδια προβλήματα. Και να σας θυμίσω κάτι που έπρεπε -και πρέπει να είναι -αυτονόητο: Ότι τα προβλήματα δεν έχουν κομματικό χρώμα. Είναι κοινά για όλους τους πολίτες αυτής της χώρας.
Κυρίες και κύριοι,
Ολόκληρος ο κόσμος είναι σήμερα σε μια πολύ δύσκολη, εξαιρετικά δύσκολη καμπή. Η διεθνής οικονομική κρίση -η πιο μεγάλη στη μεταπολεμική ιστορία της ανθρωπότητας- κτυπά ήδη και την πόρτα της Χώρας μας. Το επόμενο διάστημα είναι κρίσιμο. Θα είναι δύσκολο. Απαιτείται ένταση των προσπαθειών μας, σε όλα τα μέτωπα, σε όλους τους τομείς, σε όλες τις Περιφέρειες της Χώρας. Από τις επιχειρήσεις και τις συνδικαλιστικές ηγεσίες. Τους παραγωγικούς και τους κοινωνικούς φορείς. Τις Περιφερειακές Διοικήσεις και την Αυτοδιοίκηση. Από την Κυβέρνηση, πάνω απ’ όλα. Αλλά και από όλες τις πολιτικές δυνάμεις.
Απαιτείται να κάνουμε όλοι ό,τι είναι δυνατό για να θωρακίσουμε, ακόμη περισσότερο, την Οικονομία μας.
Πρώτη προτεραιότητά μας είναι να μειώσουμε τις επιπτώσεις της παγκόσμιας οικονομικής καταιγίδας στη Χώρα μας. Οι άξονες του Σχεδίου μας απέναντι στην πρωτόγνωρη αυτή κρίση είναι στέρεοι. Στόχος είναι…
να διατηρήσουμε θετικό ρυθμό ανάπτυξης.
Να συγκρατήσουμε την αύξηση του δημόσιου ελλείμματος και σταδιακά να το μειώσουμε στα όρια του Συμφώνου Σταθερότητας.
Να θωρακίσουμε την απασχόληση και να στηρίξουμε τους οικονομικά ασθενέστερους συμπολίτες μας.
Ξέρουμε –και το ξέρουμε όλοι- ότι τα περιθώρια είναι ασφυκτικά. Η Οικονομία μας έχει σημαντικές δυνατότητες, αλλά και σοβαρές αδυναμίες.
Οι δυνατότητες οφείλονται, πρωτίστως, στις μεταρρυθμίσεις που προωθήθηκαν τα τελευταία χρόνια.
Οι αδυναμίες εντοπίζονται, κυρίως, στο τεράστιο δημόσιο χρέος. Αυτή είναι η μεγάλη πληγή της Οικονομίας μας. Εκεί καταλήγουν όλα τα έσοδα από το φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων. Πληρώνουμε δηλαδή, μόνο για τους τόκους, 12 δις ευρώ το χρόνο.
Θέλω να υπογραμμίσω ότι, στην κρίσιμη περίοδο που διανύουμε, βάζουμε στην πρώτη γραμμή των προτεραιοτήτων μας τους τομείς και τους κλάδους, που πλήττονται πιο άμεσα, πιο έντονα, από την παγκόσμια οικονομική κρίση.
Σε ό,τι αφορά τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις:
Βάλαμε σε εφαρμογή, μέσω του Ταμείου Εγγυοδοσίας, πρόγραμμα πλήρους επιδότησης του επιτοκίου για δάνεια κεφαλαίου κίνησης και έχουν, ήδη, εγκριθεί περίπου 6 χιλ. αιτήσεις.
Έχουμε, ήδη, ενεργοποιήσει -και ενεργοποιούμε άμεσα- ακόμη περισσότερες νέες δράσεις του επιχειρησιακού προγράμματος Επιχειρηματικότητα – Ανταγωνιστικότητα, που φτάνουν το 1,3 δις ευρώ. Αφορούν, κυρίως,
την ίδρυση νέων επιχειρήσεων σε περιοχές που πλήττονται πιο έντονα,
την επιχειρηματικότητα των νέων και των γυναικών,
τη στήριξη μικρών μεταποιητικών επιχειρήσεων,
τις δραστηριότητες Έρευνας και Τεχνολογίας.
Ξεχωριστή έμφαση δίνουμε στον Τουρισμό, που δέχεται αυξημένη πίεση από τη διεθνή κρίση.
Προχωρά για ψήφιση ειδική ρύθμιση για τη μείωση του Ενιαίου Τέλους Ακινήτων και του τέλους για τους Δήμους.
Προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τη λειτουργική τακτοποίηση ξενοδοχειακών μονάδων.
Μπαίνουν σε εφαρμογή προγράμματα επιδότησης για την ποιοτική αναβάθμιση καταλυμάτων.
Επιδοτείται η πρόσληψη ανέργων σε εποχικές ξενοδοχειακές μονάδες.
Ενισχύεται το πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού.
Σε ό,τι αφορά τον Αγροτικό Τομέα:
Όπως όλοι γνωρίζετε, στη νέα προγραμματική περίοδο, οι αγρότες μας θα έχουν κοινοτικές επιδοτήσεις, περίπου 18 δις ευρώ. Θα έχουμε όμως και επιπλέον κοινοτικούς πόρους για αγροτικές υποδομές, που φτάνουν τα 4 δις ευρώ.
Συνεχίζουμε, έτσι, την κατασκευή μικρών και μεγάλων έργων αγροτικής υποδομής.
Ενισχύουμε τους νέους αγρότες με αυξημένη, έως και 70 χιλ. ευρώ, επιδότηση.
Προχωρούμε -όπως, ήδη, εξαγγείλαμε- στην κάλυψη βασικών ζημιών που υπέστησαν οι αγρότες μας το 2008.
Βασικός άξονας του Σχεδίου μας για την έξοδο από την κρίση είναι η θωράκιση της απασχόλησης και η στήριξη στους συμπολίτες μας που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Στην κατεύθυνση αυτή:
Επιστρατεύουμε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης και μετατρέπουμε το επίδομα ανεργίας σε επίδομα εργασίας.
Βάλαμε σε εφαρμογή στοχευμένες δράσεις, με τις οποίες παρέχεται, ως το τέλος του χρόνου, υποστήριξη σε 200 χιλ. ανέργους συμπολίτες μας να βρουν δουλειά.
Εφαρμόζουμε αυξημένα μέτρα για την προστασία των δανειοληπτών.
Δίνουμε ακόμη μεγαλύτερη έμφαση στην αντιμετώπιση φαινομένων ακρίβειας.
Στο μεταξύ, έχουμε ενεργοποιήσει το Εθνικό Ταμείο Κοινωνικής Συνοχής και εξαντλούμε κάθε περιθώριο για στοχευμένες μεταβιβάσεις στις ευπαθείς ομάδες. Χορηγείται, τώρα, Έκτακτο Επίδομα Κοινωνικής Συνοχής σε περισσότερους από 1,5 εκ. δικαιούχους. Προετοιμάζεται η χορήγηση επιδόματος στεγαστικού δανείου στους δικαιούχους του ΕΚΑΣ και τους επιδοτούμενους ανέργους. Αυτό που θέλω να ξέρετε είναι ότι κάνουμε και θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατό για τη στήριξη εκείνων που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη.
Κυρίες και κύριοι,
Η παγκόσμια οικονομική κρίση αφορά όλες τις χώρες, όλες τις οικονομίες, όλες τις κοινωνίες. Σημειώνω μόνο ότι η Διεθνής Οργάνωση Εργασίας εκτιμά ότι η παγκόσμια αυτή καταιγίδα θα αφήσει, μέσα στο χρόνο, πάνω από 50 εκ. άνεργους. Είναι μια κρίσιμη πρόκληση για ολόκληρο τον Κόσμο. Είναι μια πρόκληση που γίνεται ολοένα και πιο έντονη. Είναι, σε τελική ανάλυση, μια υπόθεση τεράστιας σημασίας. Μια εθνική υπόθεση. Και στις εθνικές υποθέσεις η ιστορική εμπειρία δεν επιτρέπει αυταπάτες. Όποτε οι Έλληνες βρεθήκαμε διασπασμένοι, όποτε προτάσσαμε κομματικές σκοπιμότητες, όποτε υιοθετούσαμε διχαστικές πρακτικές, το αποτέλεσμα ήταν αρνητικό για όλους. Ενίοτε και καταστροφικό για τον τόπο. Όποτε ενώναμε τις δυνάμεις μας πετυχαίναμε μεγάλους στόχους. Αντιμετωπίζαμε, με επιτυχία, σοβαρότατες προκλήσεις. Κερδίζαμε όλοι οι Έλληνες.
Σε κάθε λοιπόν εθνική υπόθεση καθοριστικά στοιχεία είναι η συνεννόηση, η συνένωση δυνάμεων, η ομοψυχία. Αυτά είναι και σήμερα τα κρίσιμα στοιχεία που ορίζουν τις αντοχές της Οικονομίας, τη συνοχή της Κοινωνίας, το αύριο της Πατρίδας μας. Η Χώρα δεν αντέχει μετωπικές συγκρούσεις. Δεν αντέχει ανευθυνότητες. Δεν αντέχει πολωτικές, διχαστικές πρακτικές.
Οι περιστάσεις απαιτούν στοιχειώδη συνεννόηση. Η συναίνεση, τουλάχιστον στα βασικά, είναι επιβεβλημένη. Δεν μπορεί, δεν περιμένω, να συμφωνήσουμε σε όλα. Αλλά δεν μπορεί οι πολιτικές δυνάμεις να διαφωνούμε σε όλα. Δεν μπορεί να υπάρχει άρνηση σε όλα. Δεν είναι στάση ευθύνης το ‘’όχι σε όλα’’. Το τονίζω: Δεν χωρά στις κρίσιμες αυτές περιστάσεις το ‘’όχι σε όλα’’. Δεν είναι πολιτική ευθύνης η απόπειρα έντασης, η απόπειρα ισοπέδωσης των πάντων.
Λέω το αυτονόητο: Εάν δεν συμπράξουμε όλοι σε κοινούς στόχους, οι επιπτώσεις από την παγκόσμια οικονομική θύελλα θα είναι δυσμενέστερες. Και αυτό δεν θα σταματήσω να το επαναλαμβάνω. Τόσο οι επόμενοι μήνες, οι δύσκολοι μήνες που έρχονται, όσο και το αύριο του τόπου μας, εξαρτώνται από την υπευθυνότητα όλων μας, πολιτικών και κοινωνικών δυνάμεων.
Εμείς είχαμε και βέβαια δεν έχουμε ποτέ κανένα δίλημμα επιλογής. Η δική μας επιλογή ήταν και είναι σταθερή: Είναι οι πολιτικές που αποδεικνύουν υπευθυνότητα στην πράξη. Υπευθυνότητα απέναντι στους πολίτες, απέναντι στο σήμερα και το αύριο του τόπου. Υπευθυνότητα για την Οικονομία, υπευθυνότητα για ολόκληρη την ελληνική κοινωνία.