Γενική

Ξάνθη ανθηρή

Γράφει ο Αθανάσιος Τσακνάκης

Όσοι έχουμε ταξιδέψει στις χώρες τού εξωτερικού, και κυρίως στην κεντρική και βόρεια Ευρώπη, είχαμε την ευκαιρία να θαυμάσουμε, κοντά σε πολλά άλλα αξιοθέατα, τις ανθοστόλιστες μονοκατοικίες και πολυκατοικίες των Ευρωπαίων.

Είναι αλήθεια ότι αυτό το πολύχρωμο θέαμα ενθουσιάζει και ηρεμεί τους περισσότερους επισκέπτες εκείνων των καθαρών και καλλωπισμένων πόλεων, των οποίων οι κάτοικοι έχουν κατανοήσει και εκτιμήσει πλήρως την μεγάλη αξία τής καλλιέργειας και τής φροντίδας φυτών και ανθών στους εξώστες των διαμερισμάτων τους, όχι μόνον για λόγους αισθητικής, αλλά και για σοβαρούς λόγους υγιεινής.
Βέβαια, οι αρχές τής ευρωπαϊκής (τουλάχιστον) αισθητικής και υγιεινής τέθηκαν, πριν από πολλούς αιώνες, από τους προγόνους μας, οι οποίοι, μεταξύ άλλων, μελέτησαν επισταμένως και την αξία τής καλλιέργειας καλλωπιστικών φυτών και ανθών, καθώς και την θετική συμβολή της στην ψυχική, πνευματική και σωματική ανακούφιση και τόνωση των ανθρώπων. Ενώ, λοιπόν, οι περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, βασισμένες και σε σύγχρονες επιστημονικές μελέτες, ενισχύουν και προωθούν αυτή την ωφέλιμη δραστηριότητα, στην χώρα μας η φροντίδα κατοικίδιων φυτών και ανθών έχει εγκαταλειφθεί στην καλή διάθεση των γεροντότερων συμπολιτών μας, που μερικές φορές χαρακτηρίζονται μέχρι και γραφικοί ή ενοχλητικοί εξαιτίας της.
Προκειμένου, λοιπόν, να αντιμετωπίσουμε την πλήρη άγνοιά μας πάνω σε τέτοια θέματα και να αναλάβουμε πρώτοι εμείς την σημαντική βελτίωση τής ποιότητας τής ζωής μας, ας προσέξουμε τα παρακάτω:
1. Ένα πλήθος κατοικίδιων φυτών και ανθών (ρωτήστε τον ανθοπώλη σας) συμβάλλει αποτελεσματικά στον καθαρισμό τής ατμόσφαιρας από τους αστικούς ρύπους και μάς εξασφαλίζει ένα πιο υγιές περιβάλλον, περιορίζοντας τις αιτίες που προκαλούν πολλές από τις σύγχρονες ασθένειες, όπως το άσθμα, ο καρκίνος και άλλες.
2. Το ανθοστόλιστο περιβάλλον διεγείρει τα θετικά μας συναισθήματα (ρωτήστε έναν καλλιτέχνη), μάς ηρεμεί, μάς κάνει φιλικότερους και ευγενέστερους, βοηθά στην καταπολέμηση τού άγχους και τής νευρικότητας, ενώ παράλληλα υποβοηθά την ομαλότερη και δημιουργικότερη λειτουργία τού εγκεφάλου μας.
3. Διδάσκοντας στα παιδιά μας την περιποίηση ενός άνθους ή φυτού, τα καθιστούμε πιο υπεύθυνα, πιο κοινωνικά και πιο δημιουργικά (ρωτήστε έναν παιδαγωγό), ενισχύουμε την ψυχική ισορροπία τους και βελτιώνουμε την σχέση τους με το περιβάλλον.
4. Η φροντίδα κατοικίδιων φυτών και ανθών προσδίδει ευζωία και μακροζωία στους ηλικιωμένους συνανθρώπους μας (ρωτήστε έναν ψυχολόγο).
5. Οι ανθοστόλιστες πόλεις γίνονται πόλος έλξης ποιοτικών περιηγητών (ρωτήστε τον ταξιδιωτικό πράκτορά σας), αυξάνουν αισθητά τις καλές αναμνήσεις, δημιουργούν ευχάριστη διάθεση και προκαλούν την επιθυμία τής πραγματοποίησης και νέας επίσκεψης.
6. Η ενασχόληση με την καλλιέργεια φυτών και ανθών μπορεί να συμβάλει στον περιορισμό κακών συνηθειών (ρωτήστε τον γιατρό σας), όπως είναι το κάπνισμα, η ανεξέλεγκτη κατανάλωση ποτών, η μανία τής άμετρης τηλεθέασης, η πολυφαγία και άλλες.
Εάν κάτι από τα παραπάνω μάς ενδιαφέρει ή μάς συγκινεί, εάν όντως επιθυμούμε να γίνει η ζωή μας πιο όμορφη, πιο υγιεινή, πιο ανθρώπινη, ας γεμίσουμε τους εξώστες και τις πυλωτές μας με άνθη και φυτά. Ας κάνουμε την Ξάνθη ανθηρή!

Σχετικά Άρθρα