Γενική

Απεργούν οι νοσοκομειακοί γιατροί με πρωτοφανή μεγάλη συμμετοχή

Κλειστά τα τακτικά ιατρεία- Εξυπηρετούνται τα έκτακτα περιστατικά δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Νοσοκομειακών Γιατρών και ΚΥ Ν. Ξάνθης

Σαρανταοκτάωρη απεργία πραγματοποιούν οι νοσοκομειακοί γιατροί, (ξεκίνησαν χθες) αντιδρώντας στις αλλαγές που έγιναν στο τελικό κείμενο της Κλαδικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας τους. Ο Πρόεδρος της Ένωσης των Νοσοκομειακών Γιατρών και των Κέντρων Υγείας του Ν. Ξάνθης κ. Χρήστος Χατζηδημητρίου δήλωσε στην XanthiNews ότι για πρώτη φορά στα χρονικά η συμμετοχή των γιατρών είναι τόσο μεγάλη. Ο ίδιος σημείωσε ότι τα τακτικά ιατρεία θα είναι κλειστά αλλά όλα τα έκτακτα περιστατικά θα εξυπηρετηθούν.
Οι γιατροί ζητούν να κατατεθεί η σύμβαση στη Βουλή, όπως ακριβώς υπογράφηκε την 1 η Δεκεμβρίου του 2008.
Σε σχετική ανακοίνωση τονίζεται: «Η συλλογική σύμβαση αποτελεί προϊόν πολύμηνης διαπραγμάτευσης μεταξύ των γιατρών του ΕΣΥ και του υπουργείου υγείας στα πλαίσια εφαρμογής της κοινοτικής νομοθεσίας, που αφορά την υπερωριακή απασχόληση των γιατρών.
Η εν λόγω ευρωπαϊκή νομοθεσία ενσωματώθηκε από το 98 στο εθνικό μας δίκαιο και δεν εφαρμοζόταν με συνεχείς αναστολές από το 2006 μέχρι 31- 12- 2008 με προεδρικό διατάγματα του υπουργού υγείας, με αποτέλεσμα να έρθει μετά από καταγγελία που κάναμε προς την Ε.Ε. η προειδοποιητική επιστολή για άμεση εφαρμογή του 48ώρου αλλιώς θα παρέπεμπαν την Ελλάδα στο δικαστήριο του Λουξεμβούργου και θα επέβαλλαν και πρόστιμο.
Η νομοθεσία αναφέρεται στο πλαίσιο ασφαλούς εφημερίας ( όχι πέραν των 48 ωρών υπερωριακή απασχόληση το μήνα) ώστε να προστατεύεται αφενός η υγεία των εργαζομένων αλλά και των πολιτών ώστε να απολαμβάνουν τις καλύτερες υπηρεσίες και με τη μεγαλύτερη ασφάλεια.
Δηλαδή η εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας ρυθμίζοντας τον τρόπο και το χρόνο εφημερίας των γιατρών διασφαλίζει τις προϋποθέσεις ώστε οι υπηρεσίες του ιατρικού προσωπικού θα είναι οι καλύτερες και ασφαλέστερες για τον πολίτη όταν τις χρειασθεί.
Για να εφαρμοσθεί λοιπόν η εν λόγω νομοθεσία απαιτούνται σημαντικές αλλαγές και προϋποθέσεις στο ΕΣΥ που προσδιορίστηκαν, καταγράφηκαν και συμφωνήθηκαν με τη συλλογική σύμβαση.
Η συλλογική σύμβαση όπως κατατέθηκε στην αρμόδια επιτροπή της βουλής από τον υπουργό διέφερε σε τέσσερα βασικά σημεία που αφορούσαν α) στην ισχύ της σύμβασης για ένα χρόνο και την επαναδιαπραγμάτευση ώστε να γίνουν η αξιολόγηση και οι απαραίτητες διορθωτικές κινήσεις για τη βελτίωση του β) στον αριθμό και το χρονοδιάγραμμα των νέων γιατρών που θα πρέπει να ενταχθούν για λειτουργήσει το σύστημα που πρέπει να είναι αρχικά 2.500 ( χρειάζονται τουλάχιστον 4.500 γιατροί για να εφαρμοστεί το 48ωρο ) και είναι 1500 γ) στα μισθολογικά, τα οποία ήταν επί χρόνια καθηλωμένα, υπολείπονται σημαντικά ποσά καθώς και η μη κατάργηση του πλαφόν και δ) στο θέμα που αφορά την εξέλιξη των γιατρών , το λεγόμενο πολυδιευθυντικό σύστημα , για το οποίο υπάρχουν σημαντικές αντιδράσεις και πιέσεις από «συμφέροντα μεγαλογιατρών» του κέντρου ( όπως αναφέρουν τα Μ.Μ.Ε.) τα οποία θίγονται με το πολυδιευθυντικό σύστημα.
Αγωνιζόμαστε για να εφαρμοστεί επακριβώς η υπογραφείσα συλλογική σύμβαση.
Ζητούμε την κατανόηση των συμπολιτών μας και τους ευχαριστούμε για τη συμπαράσταση τους.
Η βελτίωση των συνθηκών εργασίας των γιατρών , τις οποίες ο ίδιος ο κύριος Αβραμόπουλος χαρακτήρισε ως μεσαιωνικές , θα συμβάλλει στην βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας του ΕΣ Υ προς τους συμπολίτες μας, εις πείσμα όλων αυτών που επιθυμούν την υποβάθμιση και απαξίωση του».
Πάντως, προχθές ο υπουργός Υγείας Δημήτρης Αβραμόπουλος ανακοίνωσε αλλαγές στο νομοσχέδιο για τους νοσοκομειακούς γιατρούς, προσθέτοντας ορισμένες ρυθμίσεις που περιλαμβάνονταν στη συλλογική σύμβαση, αλλά και παραπέμποντας την εισαγωγή των γιατρών στο ΕΣΥ και την επαγγελματική τους εξέλιξη στις αποφάσεις Διακομματικής Επιτροπής που θα συσταθεί και θα αποφασίσει εντός του έτους.

Σχετικά Άρθρα