Γενική

«Έργο στην ουσία δεν είδαμε»

Συνέντευξη τύπου Φ. Καραλίδη για τον απολογισμό της διετίας παρουσίας στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης- Μίλησε για εξαγγελίες Νομάρχη που δεν έγιναν

Τον απολογισμό της αντιπολιτευτικής παρουσίας τους στο Νομαρχιακό Συμβούλιο Ξάνθης έκανε ο επικεφαλής κ. Φώτης Καραλίδης το πρωί της Κυριακής σε γνωστό εστιατόριο στην Λευκόπετρα. Παρών ήταν ο βουλευτής ΠΑΣΟΚ Ξάνθης, κ. Παναγιώτης Σγουρίδης, ο πολιτευτής κ. Τριαντάφυλλος Παπαδόπουλος, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Χρίστος Πούλιος, ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του ΕΒΕ κ. Γιάννης Αθανασιάδης και μέλη της νομαρχιακής παράταξης Υπερνομαρχία Πολιτών πλην της κ. Γκιουλ Μπεγιάζ Καραχασάν λόγω προβλήματος υγείας της μητέρας της.

Ο κ. Καραλίδης παρουσίασε ποια προβλήματα ανέδειξαν και ποιες λύσεις πρότειναν εξαπολύοντας μύδρους κατά του Νομάρχη Ξάνθης αναφέροντας εξαγγελίες του «για μεγάλα έργα τα οποία δεν υλοποιήθηκαν τα τελευταία 12 χρόνια».
Συγκεκριμένα στην εισήγηση του τόνισε: «Στα 2 αυτά χρόνια παρουσιάσαμε έναν άλλο πολιτικό λόγο μέσα στο Νομαρχιακό Συμβούλιο.
Δώσαμε την αίσθηση της παρουσίας της αντιπολίτευσης με κριτικό λόγο στην όποια δραστηριότητα του Νομάρχη, δώσαμε την αίσθηση ότι ο λαός όταν μας έστειλε στην θέση του ελεγκτή και κριτή των δραστηριοτήτων της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης να τον ασκήσουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Λάθη και παραλείψεις σε μια τέτοια δραστηριότητα σίγουρα υπάρχουν. Δεν μπορούμε να δεχθούμε όλα τα κάναμε τέλεια. Θέλω να πιστεύω όμως μετά από την δίχρονη παρουσία μας στο Ν.Σ. νομίζω ότι είμαστε φορτισμένοι και προικισμένοι με μεγαλύτερη εμπειρία και έτσι θα προχωρήσουμε στο διάστημα των επόμενων 2 χρόνων.
Αναδείξαμε πραγματικά ζητήματα για το νομό και ευαισθητοποιήσαμε μεγάλα κομμάτια της κοινωνίας ώστε προβλήματα είτε χρόνιζαν, είτε δεν αναδεικνύονταν, είτε έμεναν στο περιθώριο. Έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν πολλάκις στο νομό να ασκήσουμε την κριτική μας και την πίεση μας είτε να μπούνε στην λογική της δημοπράτησης και του σχεδιασμού, είτε τουλάχιστον να αναδείξουμε την άλλη λογική που είχε η σημερινή νομαρχιακή διοίκηση του «θα» και της συνεχούς εξαγγελίας μεγαλόπνοων σχεδίων».
Και σημείωσε επιγραμματικά:
«Κάθετος άξονας. Είναι εξαγγελία του 1998. Προγραμματική θέση του κ. Παυλίδη.
Αρδευτικό. Ναι μεν δημοπρατήθηκε στις 21 Ιανουαρίου. Έργο 300 εκατ. τελική δημοπράτηση 50 εκατ. και θα δούμε πως και τι.
Χατζιδάκειο Μουσικό Θέατρο. Εξαγγελία 1998. Ένταξη με 1.614.000 ευρώ στο ΓΚΠΣ. Μη υλοποιήσιμη. Επανένταξη- επανασχεδιασμός με 5, 5 εκατ. για το ΔΚΠΣ στο ΕΣΠΑ.
Αθλητικό Κέντρο στον Λειβαδίτη. Εξαγγελία 1998.
Δεν είναι επί του παρόντος να κάνω πολλές περισσότερες λεπτομερείς αναφορές. Π.χ. Μουσείο Καπνού.
Όλα αυτά ήταν έργα τα οποία εξαγγέλθηκαν πριν από 10- 12 χρόνια και δεν έχει υλοποιηθεί τίποτα και μάλιστα κάποια από αυτά δεν είναι ούτε καν στον σχεδιασμό της προμελέτης απεναντίας πολλά από αυτά παρουσιάστηκαν 2 και 3 φορές σε πολυτελείς αίθουσες ξενοδοχείων με επίσημους προσκεκλημένους καθηγητές ειδικούς επί αυτών, αλλά έργο στην ουσία δεν είδαμε.
Δώσαμε την συναίνεση μας για να προχωρήσει. Χαρακτηριστικό παράδειγμα τα καινοτόμα σχέδια ακριβώς πριν από 25 μήνες, ήταν Γενάρης του 2007.
Ήταν η αξιοποίηση της Φωνής της Αμερικής και του Νέστου. Ήταν το ζήτημα του καπνού και της δημιουργίας της παραδοσιακής καλλιέργειας και πολλά άλλα. Δεν είδαμε όμως τίποτα από αυτά και επισημάναμε τότε αν και δώσαμε την στήριξη μας ότι θα πρέπει για τέτοιες προτάσεις καινοτόμες θα πρέπει να υπάρχουν συλλογικά όργανα μέσα στο νομό τα οποία θα πρέπει να μην λειτουργούν ανταγωνιστικά το ένα στο άλλο.
Είχαμε προτείνει την δημιουργία άτυπου οργάνου κοινών πολιτικών δράσεων για το νομό με παρουσία της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης, της ΤΕΔΚ, του ΔΠΘ, του ΕΒΕ, των κοινωνικών φορέων, ώστε οι όποιες δραστηριότητες να μην είναι ανταγωνιστικές η μία της άλλης».
Ο κ. Καραλίδης επεσήμανε ότι έθεσε στο Νομαρχιακό Συμβούλιο το μείζον πρόβλημα της ανεργίας και δικαιώθηκε από (αν και δεν την θέλανε αυτήν την δικαίωση για το νομό μας όπως παρατήρησε) το κλείσιμο της ΣΕΒΑΘ, της ΣΕΠΕΚ, της Βιομηχανίας Ζάχαρης, το χάσιμο των θέσεων της Φωνής της Αμερικής και οι διαρκείς απολύσεις σε όλα τα εργοστάσια στο νομό.

Κωνσταντινιά Αντ. Νάκου

Σχετικά Άρθρα