Γενική

Τον ανάγκασαν να παραιτηθεί από την «Ένωση Τούρκων Δυτικής Θράκης»

Πολύ παρασκήνιο έχει σημειωθεί στην υπόθεση του μουσουλμάνου βουλευτή Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μαντατζή, ο οποίος είχε στείλει προ ημερών στην οικογένεια του αποθανόντος πρώην προξένου της Τουρκίας στην Κομοτηνή, επιστολή, στην οποία τόνιζε ότι αποχαιρετά το νεκρό εκ μέρους «της Τουρκικής μειονότητας της Θράκης», τονίζοντας μάλιστα ότι αυτή αποτελεί αναπόσπαστο μέλος Τουρκικού έθνους. Η Χαριλάου Τρικούπη, αλλά και το Μαξίμου, κράτησαν χαμηλούς τόνους και αρκέστηκαν απλώς να επισημάνουν την πάγια θέση ότι «στην Ελλάδα υπάρχει μόνο μουσουλμανική μειονότητα και το δικαίωμα του εθνικού αυτοπροσδιορισμού είναι ατομικό».
Η πιεσμένη Χαριλάου Τρικούπη πίεσε με την σειρά της ασφυκτικά τον κ. Μαντατζή να υποβάλει παραίτηση από την «Ένωση Τούρκων Δυτικής Θράκης», στην οποία μέχρι χθες ήταν πρόεδρος, κάτι που τελικά συνέβη.
Οι ηγέτες της μειονότητας μετά από αυτό απευθύνθηκαν στον έτερο μουσουλμάνο βουλευτή του ΠΑΣΟΚ, Αχμέτ Χατζηοσμάν, ο οποίος εκλέγεται στη Ροδόπη και θεωρείται συγκριτικά κάπως πιο διαλλακτικός από τον κ. Μαντατζή, αλλά και αυτός δεν απεδέχθη, κάτω επίσης από τις απειλές και τις ασφυκτικές πιέσεις των στενών συνεργατών του Γ. Παπανδρέου. Έτσι, η Ένωση οδηγήθηκε σε εκλογές για την ανάδειξη της νέας ηγεσίας της.
Το ΠΑΣΟΚ, ωστόσο, τον είχε επιλέξει ως υποψήφιο στις τελευταίες εκλογές, ακριβώς επειδή ήταν από τους πλέον ισχυρούς παράγοντες της μειονότητας, θεωρώντας ότι έτσι κερδίζει ψήφους, παρά τις εντονότατες διαφωνίες και αντιδράσεις τοπικών στελεχών του που επέμεναν ότι ο κ. Μαντατζή είναι από τους πιο φανατικούς τουρκογενείς και «έχει διαρκώς στραμμένο το βλέμμα προς την Άγκυρα» και κυρίως ότι «δεν ελέγχεται». (Πράγμα που το διαπίστωσαν οι ΠΑΣΟΚοι την τελευταία εβδομάδα).

Σχετικά Άρθρα