Γενική

«Όπου φτώχια και γκρίνια»

Κόντρες των παρατάξεων αλλά και μεταξύ Γ. Σιούτα και Γ. Αθανασιάδη κυριάρχησαν στην συνεδρίαση του ΕΒΕ με πρώτο θέμα την οικονομική κρίση

Βγήκαν μαχαίρια, αλλά έγιναν προσπάθειες να «καταλαγιάσουν» τα πνεύματα κατά την διάρκεια της τακτικής συνεδρίασης του Επιμελητηρίου την Τετάρτη το απόγευμα στην Αίθουσα Συνεδριάσεων.
Ο Πρόεδρος του επιμελητηρίου κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος στην τοποθέτησή του για το θέμα των Δράσεων του Επιμελητηρίου Ξάνθης για την αντιμετώπιση της οικονομικής κρίσης, ανέφερε ότι δεν είναι τα μέλη του Επιμελητηρίου συνδικαλιστικό όργανο αλλά συμβουλευτικό όργανο της πολιτείας και δεν έχει την δυνατότητα να κατεβαίνει στους δρόμους και να τους κλείνει. Επίσης τόνισε ότι δεν υπάρχουν κόμματα μέσα στο Επιμελητήριο.
Στην συνέχεια άφησε αιχμές προς τη «νέα φρουρά» του επιμελητηρίου λέγοντας ότι: «Όποιος μέσα από το ΔΣ σε όποια φρουρά και αν ανήκει, ζήτησε να πάρει πρωτοβουλίες, κανένας δεν τον εμπόδισε».
Στην συνέχεια ο Γενικός Γραμματέας του Επιμελητηρίου κ. Ζήσης Κατσαρίκας αναφερόμενος στην παγκόσμια οικονομική κρίση η οποία αγγίζει και την Ξάνθη τόνισε ότι δεν υπάρχουν φόρμουλες επίλυσης αυτών των προβλημάτων: «Θα πρέπει να καταλάβουμε ότι όταν ζητάμε κάτι πρέπει να μας το δώσουν και αν το δεν το δώσουν δεν θα κρίνουμε το προεδρείο».
Συνεχίζοντας ο κ. Κατσαρίκας είπε ότι δεν αρκούν μόνο οι διαπιστώσεις για την οικονομική κρίση αλλά χρειάζονται προτάσεις και διεκδικήσεις για το καλό των μελών χωρίς πολιτικές σκοπιμότητες και προσωπικές κόντρες που βλάπτουν το Επιμελητήριο.
Αναφερόμενος στις επιστολές που είδαν το φως της δημοσιότητας και αντηλλάγησαν μεταξύ του ιδίου και του κ. Αθανασιάδη ζήτησε δημόσια συγνώμη και ο κ. Αθανασιάδης με παρέμβασή του, ζήτησε έγγραφη την συγνώμη του καθώς επίσης αυτή να γραφεί στα πρακτικά.
Στην συνέχεια ο κ. Κατσαρίκας πρότεινε να αναβληθεί η καταβολή των συνδρομών για ένα 3μηνο των μελών, σθεναρή απαίτηση υλοποίησης όλων των ζητημάτων που τέθηκαν από το Επιμελητήριο προς την πολιτεία.
Επίσης ζήτησε την δημιουργία γραφείου εξυπηρέτησης των μελών που θα καταγράφει τα προβλήματα των επαγγελματιών.
Πρότεινε να δημιουργηθεί μία τράπεζα πληροφοριών ως «Αντιτειρεσίας». Εξηγώντας, ανέφερε ότι θα δίδονται στα μέλη οι πληροφορίες εκείνες για τις τράπεζες οι οποίες δεν είναι φερέγγυες και λόγω της ιδιαιτερότητας της περιοχής θα πρέπει να υπάρξουν προτάσεις ανάπτυξης.
Ο κ. Ανδρικόπουλος ανέφερε ότι το θέμα των συνδρομών δεν υφίσταται προς το παρόν γιατί μέχρι τον Νοέμβριο υπάρχει αρκετός χρόνος καθώς επίσης είπε ότι τα δάνεια του ΤΕΜΜΠΕ πρέπει να δοθούν σε όλες τις επιχειρήσεις.
Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης του επιμελητηρίου κ. Αθανασιάδης χαρακτήρισε τις προτάσεις ευχολόγια και ότι το Επιμελητήριο εξακολουθεί να είναι σε λήθαργο.
Εξάλλου, κατήγγειλε τον κ. Κατσαρίκα για την προσωπική επίθεση που δέχτηκε και την χαρακτήρισε ανέντιμη.
Στη συνέχεια, πρότεινε διευρυμένη συνάντηση όλων των Επιμελητηρίων της Θράκης και την Νομική Προστασία των επιχειρήσεων. Επίσης πρότεινε διαπαραταξιακή σύσταση ενός γραφείου, το οποίο θα ενημερώνει τα μέλη του Επιμελητηρίου για την μεσολάβηση στην οικονομική εφορία και οικονομική τακτοποίηση με ειδικούς όρους για την Θράκη και ειδικούς όρους για τις δανειοδοτήσεις από τις τράπεζες. Στο τέλος έκλεισε την εισήγησή του λέγοντας ότι οι κομματικές πεποιθήσεις πρέπει να μείνουν έξω από την αίθουσα συνεδριάσεων.
Ο κ. Ανδρικόπουλος χαρακτήρισε την πρόταση σαν έκθεση ιδεών και απαντώντας είπε ότι το κόστος της νομικής κάλυψης είναι μεγάλο και δεν μπορεί να το «σηκώσει» το Επιμελητήριο για να προσθέσει: «Άλλωστε, η κάθε επιχείρηση έχει τον νομικό της και με μικρό κόστος τακτοποιεί τις υποθέσεις της».
Σχετικά με τις παρεμβάσεις στην εφορία, ΙΚΑ και τράπεζες ανέφερε ότι οι διευθυντές είναι εκτελεστικά όργανα και δεν θα βγει κάτι ουσιώδες.
Ο Γιώργος Μυλωνάς πρότεινε ανακωχή μεταξύ των αντιμαχόμενων πλευρών.
ΡΗΞΗ ΣΤΟΥΣ ΚΟΛΠΟΥΣ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΕΒΕ ΞΑΝΘΗΣ
Ο κ. Γιάννης Σιούτας ανέφερε ότι καλές είναι οι προτάσεις αλλά αναρωτήθηκε ποιος θα τις υλοποιήσει και κάλεσε τον κ. Αθανασιάδη, επικεφαλή της αντιπολίτευσης όπου είναι μέλος και ο ίδιος, στις επιστολές του, να μην μιλάει εξ ονόματος της παράταξης χωρίς να ερωτάται αν συμφωνεί η όχι ο ίδιος.
Ο κ. Αθανασιάδης του έδειξε την πόρτα λέγοντάς του ότι αν δεν του αρέσει μπορεί να βγει εκτός της παράταξης.
Στο τέλος παρεπιδημούντων του 2% στάθηκαν επί μακρών τα μέλη του ΔΣ. Με αφορμή την εξαγγελία της κυβέρνησης, ότι θα το μειώσει στο 0,5% κάτι που βρίσκει σθεναρή αντίδραση από την ΚΕΔΚΕ με το πρόσχημα της μείωσης των εσόδων της.
Ο κ. Πασσαλής, πρόεδρος του Σωματείου καφέ μπαρ, χαρακτήρισε την αντίδραση της ΚΕΔΚΕ υποκριτική γιατί η Κυβέρνηση αναπληρώνει το τέλος παρεπιδημούντων με τα τέλη κυκλοφορίας ζητώντας από τον κ. Μωραϊτη σαν πρόεδρο της ΝΟΔΕ να μεσολαβήσει ούτως ώστε το Σαββατοκύριακο που θα είναι στην Ξάνθη ο Υπουργός κ. Παυλόπουλος να τους κλείσει ένα ραντεβού και να θέσουν υπ όψην του κ. Παυλόπουλου όλες τις παραμέτρους.
Ο κ. Χουλιάρας ζήτησε την στήριξη του Επιμελητηρίου σε αυτόν τον αγώνα που κάνουν μιας και το τέλος παρεπιδημούντων μπαίνει «ρατσιστικά» μόνο σε μία μερίδα επαγγελματιών.
Ο κ. Τσιακίρογλου πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης αναφέρθηκε στις δυσανάλογες προσαυξήσεις που έχει αν δεν πληρωθεί το τέλος.
Ο αντιπρόεδρος του ΕΒΕ και πρόεδρος της ΝΟΔΕ ζήτησε το θέμα των πνευματικών δικαιωμάτων των καταστημάτων μαζικής εστίασης να συζητηθεί σε άλλη συνεδρίαση γιατί είναι πολύ μεγάλο. Κάτι που έγινε αποδεκτό από το Προεδρείο.
Στο θέμα του τέλους παρεπιδημούντων επικρότησε την πολιτική της Κυβέρνησης και τάχθηκε κατά της ΚΕΔΚΕ προτείνοντας να ενταθεί ο αγώνας κατάργησής του ή μείωσης του όπως ανήγγειλε ο Πρωθυπουργός κ. Κώστας Καραμανλής και δεσμεύθηκε να τα θέσει όλα αυτά υπ όψιν του κ. Παυλόπουλου.
Ο κ. Χουλιάρας πρότεινε κατά τους θερινούς μήνες να πεζοδρομηθεί η Παλιά Πόλη για να μπορέσουν οι επαγγελματίες να ανασάνουν οικονομικά κάτι που έτυχε κοινής αποδοχής και δέσμευσης από το προεδρείο ότι θα προταθεί στον Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μιχάλη Στυλιανίδη.
Στο τέλος ο κ. Κριτσίνης ενημέρωσε το Σώμα για την επιχειρηματική επίσκεψη στην Διεθνή Επίσκεψη επίπλου επιχειρηματιών της Ξάνθης στην Κωνσταντινούπολη και για τα θετικά αποτελέσματα που αποκόμισαν.

Σχετικά Άρθρα