fbpx
Γενική

Παράδοση και Αποκριές στην Ξάνθη

Η ατζέντα των εκδηλώσεων της ΦΕΞ τον Φεβρουάριο

Η Λέσχη της Δευτέρας παρουσιάζει εξαιρετικές ταινίες στον κινηματογράφο ODEON COSMOS. Κάθε Δευτέρα δύο προβολές 19.30 και 22.00. Πληροφορίες στο ODEON COSMOS.
Εικαστικός περίπατος στην παλιά πόλη της Ξάνθης.
Φωτογραφία- Άσπα Ζιώγα
Η Άσπα Ζιώγα γεννήθηκε στην Καβάλα όπου ζει μέχρι σήμερα. Στο τμήμα ΝΕΛΕ της Ξάνθης και στο Φωτογραφικό Όμιλο Καβάλας έμαθε φωτογραφία και παράλληλα με την εκπαιδευτική της ιδιότητα, συμμετείχε σε ομαδικές εκθέσεις, έκανε πολλές ατομικές και ασχολήθηκε με την επιμέλεια του περιοδικού «ΦΩΤΟγραφές».
Παρακολουθεί συνεχώς την εξέλιξη της τεχνικής δίνοντας όμως και μια εσωτερική διάσταση στην εικόνα της. Οι φωτογραφίες της από το καρναβάλι της Βενετίας, αποτελούν κλεφτές ματιές σε ένα από τα πιο φημισμένα καρναβάλια του κόσμου. Στις πολυποίκιλα φωτογραφημένες.
Τετάρτη 11 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης Τέχνη και χιούμορ ΙΙ
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης στα πλαίσια του προγράμματος «Ξεναγήσεις στα μεγάλα Μουσεία» παρουσιάζει την ενότητα με τίτλο «Τέχνη και χιούμορ ΙΙ».
Πρόκειται για εικονικές παρουσιάσεις έργων τέχνης, όπου το κοινό έρχεται σε επαφή με σημαντικά έργα μεγάλων μουσείων, καθοδηγούμενο από τη μουσειολόγο και ιστορικό τέχνης Κική Χριστοδούλου.
Πέμπτη 12 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα Ο Μύθος του Ορφέα
Η ΦΕΞ έχει συγκεντρώσει ένα αξιόλογο αρχείο με μια σειρά έργων με θέμα το μύθο του Ορφέα. Ταινίες, θεατρικά, όπερες, μουσικές.
Το αφιέρωμα αρχίζει με μια εισήγηση του Αθανάσιου Τσακνάκη. Θα ακολουθήσει μια σύντομη παρουσίαση του αρχείου και θα γίνει προβολή της ταινίας Orfeo and Euridice- όπερα του Christoph Gluck.
Παρασκευή 13 και ώρα 19.00 και το Σάββατο 14 και ώρα 11.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί Συμπόσιο Λαογραφίας.
«Ως λαογραφία ορίζεται εκείνη η επιστήμη που ασχολείται με όλες τις εκφάνσεις του λαϊκού πολιτισμού. Εξετάζει, καταγράφει και ταξινομεί όλα όσα ένας λαός κατά παράδοση λέγει, ενεργεί και πράττει σε συλλογικό επίπεδο».
Οι αντιλήψεις μας για την λαογραφία, σε μια πόλη με περισσότερους από 20 συλλόγους που δραστηριοποιούνται με το αντικείμενο αυτό, είναι η αφορμή για το συμπόσιο μας.
Κυριακή 15 και ώρα 11.00 στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου
Ιστορικοί περίπατοι- Ξάνθη
Οι ιστορικοί περίπατοι είναι μια ακόμη αφορμή να γνωρίζουμε από κοντά τους τόπους της Θράκης και την ιστορία τους. Πρόκειται κυριολεκτικά για περιπάτους σε επιλεγμένα σημεία πόλεων και οικισμών. Στη διάρκεια των περιπάτων, αναπτύσσεται ένας διάλογος για την ιστορία, τις ιδιαίτερες τεχνικές, την εξέλιξη και την παρουσία κάθε μορφής τέχνης στο ανθρώπινο περιβάλλον.
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421
Κυριακή 15 και ώρα 18.00 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Κόκκινη κλωστή δεμένη.
Ένα απόγευμα σαν παραμύθι.
Αφήγηση- Δραματοποίηση λαϊκών παραμυθιών- θεατρικό παιχνίδι- παραδοσιακό παιχνίδι από την Φιλιώ Δαργενίδου.
Τρίτη 17 και ώρα 19.00 στο στον πολυχώρο του βιβλιοπωλείου Παπασωτηρίου.
Βιβλιοπαρουσίαση- «Μικόμπο ο γιος της Καλέουο»
Η Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης και το βιβλιοπωλείο Παπασωτηρίου παρουσιάζουν το βιβλίο «Μικόμπο ο γιος της Καλέουο».
Διασκευή Βασιλική Κοντογιάννη- Φραγκίσκος Καμπασελέ, επίμετρο Φραγκίσκος Καμπασελέ, εικονογράφηση Νίκος Καμπασελέ, βιβλιοπωλείον της Εστίας, Αθήνα 2008.
Το βιβλίο παρουσιάζει στο ελληνικό κοινό έναν αφρικανικό μύθο, που προέρχεται από την προφορική παράδοση των Λουμπά της κεντρικής Αφρικής. Η διασκευή σέβεται το αρχικό αφρικανικό υλικό, αλλά επιδιώκει ταυτόχρονα να δημιουργεί συνεχώς γέφυρες με τη σύγχρονη ελληνική πρόσληψη. Την ίδια προσπάθεια γεφύρωσης επιχειρεί παράλληλα να κάνει η εικονογράφηση, που είναι πρωτότυπη.
Τετάρτη 18 και ώρα 20.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Το γραμματόσημο στην Ξάνθη.
Μια ενδιαφέρουσα συνάντηση με αφορμή το γραμματόσημο στην πόλη μας.
Το γραμματόσημο ταξίδεψε το θεσμό των ΘΛΕ πριν από χρόνια σ όλο τον κόσμο. Με αφορμή τη δωρεά της συλλογής του Κυριάκου Σταματιάδη στο Λαογραφικό Μουσείο γίνεται η παρουσίασή της και μια συζήτηση για την καλύτερη αξιοποίηση αυτής, στην πόλη μας.
Τετάρτη 18 και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα Ο Μύθος του Ορφέα
Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ορφέα, προβολή της ταινίας του Peter Hall «Ο Ορφέας στον Άδη», βασισμένη στο ομώνυμο θεατρικό έργο του Τεννεσή Ουίλιαμς, με τους Κέβιν Άντερσον, Βανέσα Ρεντγκρέιβ κ.ά.
Παρασκευή 20 και ώρα 21.30 στο σπίτι πολιτισμού ΦΕΞ
Μουσική Σκηνή- AVANX FESTIVAL- Live- Μαγγίνας- Saltchev- Κοντόπουλος
Ο Peter Saltchev, ίσως ο πιο γνωστός τραγουδιστής Jazz της Βουλγαρίας, μαζί με τον κιθαρίστα Κώστα Μαγγίνα και το Βαγγέλη Κοντόπουλο στο μπάσο παρουσιάζουν ένα πρόγραμμα από jazz standards, προσπαθώντας να αναδείξουν τα ρυθμικά και μελωδικά στοιχεία των κομματιών με έναν ξεχωριστό και πιο ουσιαστικό τρόπο, αλλά και παράλληλα να εξερευνήσουν τις ηχητικές δυνατότητες που προσφέρουν όργανα όπως η δωδεκάχορδη κιθάρα και το μαντολίνο. Ηχοχρώματα της Κέλτικης και Ιρλανδέζικης μουσικής αναμειγνύονται δημιουργικά με τους ήχους της jazz και των Βαλκανίων, ένα σημείο συνάντησης όπου ο κάθε μουσικός συνεισφέρει τα μουσικά του βιώματα στη δημιουργία μιας μουσικής απαλλαγμένης από συμβάσεις.
Σάββατο 21 και ώρα και ώρα 16.30 στην αίθουσα Αρίωνας.
Γλυκές Αποκριές
Η ΦΕΞ προσκαλεί τους μικρούς της φίλους σ ένα Bal d enfant. Προβολές κινουμένων σχεδίων, πολύ μουσική και κέφι. Ακόμη ο κος Αρσενίου, Ζαχαροπλαστείο «το Κάτι Άλλο» θα παρασκευάζει μαζί με τα παιδιά αποκριάτικες λιχουδιές, ώστε να γνωρίσουν τα παραδοσιακά γλυκά της περιοχής και την ιστορία τους.
Σάββατο 21 και ώρα 22.00 στην αίθουσα Αρίωνας.
Latin Party.
Το εργαστήρι λατινοαμερικάνικων χορών της ΦΕΞ οργανώνει ένα ξεχωριστό Latin party, με επιδείξεις χορών από τους δασκάλους και τα τμήματα. D.J. ο Βασίλης Μαραπίδης.
Κυριακή 22 και ώρα 11.00 στη γέφυρα ποταμού Κόσυνθου
Ιστορικοί περίπατοι- Ξάνθη
Πληροφορίες για συμμετοχή στο τηλ. 25410 25421
Κυριακή 22 και ώρα 20.00 στο Δημοτικό Αμφιθέατρο
Τις τρανές τσ Αποκριές
Πέθανε ο κρέας πέθανε
Ψυχομαχάει και o τύρος…
Ο καλόγερος, οι κουδουνάδες και οι μωμόγεροι, γλεντούν τσ Αποκριές στην Ξάνθη.
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ σε συνεργασία με το Μορφωτικό- Πολιτιστικό Σύλλογο Μοναστηρακίου Δράμας, τον Μορφωτικό-Λαογραφικό Σύλλογο Τετραλόφου Κοζάνης και τον Πολιτιστικό Σύλλογο Βώλακα Δράμας παρουσιάζουν μία παραδοσιακή μουσικοχορευτική παράσταση αφιερωμένη στην Αποκριά στα πλαίσια των ΘΛΕ. Στην παράσταση παρουσιάζονται αποκριάτικα δρώμενα και σκωπτικά τραγούδια από διάφορες περιοχές της Ελλάδας.
Τετάρτη 25 και ώρα 21.00 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης
Αφιέρωμα Ο Μύθος του Ορφέα
Στα πλαίσια του αφιερώματος στον Ορφέα, προβολή της ταινίας του Sidney Lumet «The fugitive Kind», με τους Μάρλον Μπράντον, Άννα Μανιάνι κ.ά.
Πέμπτη 26 και ώρα 18.00 στην κεντρική πλατεία Ξάνθης
Το χορευτικό εργαστήρι της ΦΕΞ παρουσιάζει το δρώμενο «ο καλόγερος».
Η πλούσια λαϊκή μας παράδοση ξεδιπλώνεται δραματουργικά προσπαθώντας ν αποδώσει τα στοιχεία εκείνα, όπως καταγράφηκαν από το Γ. Βιζυηνό.
Παρασκευή 27 και ώρα 18.00 και Σάββατο 28 και ώρα 10.30 στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης.
Το εργαστήριο ζωγραφικής της ΦΕΞ καλεί τους μικρούς του φίλους να κατασκευάσουν και να ζωγραφίσουν τις μάσκες που θα φορέσουν στη μεγάλη παρέλαση της Κυριακής.

Σχετικά Άρθρα