fbpx
Γενική

Δήμαρχος Ξάνθης: «Δεν μπορώ να κάνω έργα και μέσα στις αυλές»

Ανακύκλωση χαρτιού και προβλήματα Δροσερού κυριάρχησαν στο Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης

Μέσα σε ήρεμο κλίμα συνεδρίασε το Δημοτικό Συμβούλιο Ξάνθης προχθές με τα εκτός ημερησίας θέματα να κυριαρχούν. Άξιο πάντως επισήμανσης είναι το γεγονός ότι ο Δημοτικός Σύμβουλος της Αντιπολίτευσης κ. Φερντούν ασχολήθηκε πραγματικά με τα προβλήματα του Δροσερού όπου και εκλέγεται και όχι με την συνηθισμένη του σπέκουλα περί μειονότητας. Προφανώς το τράβηγμα του αυτιού του κ. Τσετίν Μάντατζη από την ηγεσία ΠΑΣΟΚ συνέτισε τον κ. Φερντούν.
Το πρώτο εκτός ημερησίας θέμα που έθεσε ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης Νίκος Ανταμπούφης αφορούσε στο θέμα της ανακύκλωσης με αφορμή την συνέντευξη τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του σκακιστικού Συλλόγου και την απόφασή του να παραχωρήσει πλέον την διαχείριση του προς ανακύκλωση χάρτου. Συγκεκριμένα, ρώτησε: Γιατί ο Δήμος δεν ανταποκρίθηκε στο αίτημα του Συλλόγου για την φόρτωση του χαρτιού σε ειδικό κάδο; Τι σχεδιάζει ο Δήμος Ξάνθης να κάνει με την ποσότητα χάρτου που ήδη είναι συγκεντρωμένη στην νησίδα ανακύκλωσης στο κολυμβητήριο; Και αν έχει σκοπό να συνεχίσει την λειτουργία της νησίδας ανακύκλωσης.
Η απάντηση του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη στα ερωτήματα της ελάσσονος αντιπολίτευσης ήταν ότι ο Δήμος μελετάει την όλη διαχείριση και θα ενταχθεί το θέμα στην γενικότερη Περιφερειακή διαχείριση της ανακύκλωσης.
Ο Αντιδήμαρχος καθαριότητας κ. Γιαγτζόγλου ανέφερε ότι θα φορτωθούν οι ποσότητες πάνω στο κοντέινερς και θα καθαριστεί η περιοχή όπως γινόταν και στο παρελθόν.
Ανακρίβειες χαρακτήρισε τις τοποθετήσεις του προέδρου του σκακιστικού συλλόγου περί μη συνεργασίας του με την αντιδημαρχία καθαριότητας: «Αυτές οι ανακρίβειες με θίγουν προσωπικά γιατί δεν ανέφερε ότι του πρότεινα να βάλουμε σκαλωσιά για να μπορούμε εύκολα από τους υποδοχείς να φορτώνουμε το χαρτί στο μεγάλο κοντέινερς».
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Υπηρεσία καθαριότητος και μετά από συζητήσεις βρέθηκαν ενδιαφερόμενοι ιδιώτες για να πάρουν το χαρτί από αυτό το χώρο και ενδεχομένως από τον χώρο Υγειονομικής ταφής. Σε επίπεδο νομού γίνεται μελέτη για το Κέντρο Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ) στην περιοχή του χώρου Υγειονομικής ταφής και δήλωσε αισιόδοξος ότι στο μέλλον δεν θα υπάρχουν τέτοιου είδους προβλήματα.
Συνεχίζοντας ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε ότι στην περιοχή του Δήμου Αλεξανδρούπολης μέσα στον Περιφερειακό σχεδιασμό προβλέπεται ένα κομβικό ΚΔΑΥ και ήδη αυτό κατασκευάζεται και χρηματοδοτείται από την Ε.Ε.Α. η οποία επίσης θα κάνει ένα ΚΔΑΥ που θα εξυπηρετεί τον δικό μας Νομό, στην περιοχή του Δήμου Χρυσούπολης.
Επί μακρών συζητήθηκε το θέμα του κυκλοφοριακής ρύθμισης στην πόλη από τον Δημοτικό Σύμβουλο της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Μελισσόπουλο μεταφέροντας αιτήματα πολιτών.
Απαντώντας ο Δήμαρχος ανέφερε ότι όλες τις ρυθμίσεις τις εγκρίνει η Δημαρχιακή Επιτροπή και εισηγείται στην συνέχεια στο Δημοτικό Συμβούλιο: «Η Υπηρεσία έκανε συνολική κυκλοφοριακή μελέτη στο τρίγωνο που περικλείει την 28 η Οκτωβρίου, Τζαβέλα, Ρέμβη, Καπνεργατών και Βουλγαροκτόνου. Έχουν παραγγελθεί οι πινακίδες και θα τις τοποθετήσουμε».
Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι επανεξετάζεται ο σχεδιασμός της Μεγάλου Αλεξάνδρου και υπάρχει πρόταση για μικροαλλαγές.
Επίσης θέμα εκτός ημερησίας έθεσε ο κ. Μελισσόπουλος σχετικά με τις τελευταίες βροχοπτώσεις που έφεραν σε δύσκολη θέση τους κατοίκους του Δροσερού.
Σε παρατήρησε που έκανε ο Δημοτικός Σύμβουλος του Δροσερού λέγοντας ότι δεν γίνονται έργα υποδομής επειδή ο οικισμός είναι εκτός σχεδίου και ότι αυτό χρησιμοποιείται σαν καραμέλα κατά κόρον από τον Δήμο, ο Δήμαρχος Μιχάλης Στυλιανίδης ανέφερε: «Κανείς δεν υποχρεώνει κανέναν να χτίσει και να εγκατασταθεί αυθαίρετα. Κάποτε θα πρέπει να το καταλάβουμε όλοι μας αυτό».
Συνεχίζοντας ο κ. Στυλιανίδης αναφέρθηκε σε προηγούμενη ερώτησή του κ. Φερντούν που στο παρελθόν είχε θέσει προς την Δημοτική αρχή εκφράζοντας παράπονο πώς ο Δήμος δεν αλλάζει τις λάμπες αφήνοντας τους συνδημότες του στα σκοτάδια. Ο Δήμαρχος είπε: «Τότε είχαν αποκατασταθεί τα πάντα. Την επόμενη βδομάδα δεν υπήρχε τίποτε». Ο κ. Στυλιανίδης το ανέφερε με την λογική ότι θα πρέπει ο εν λόγω δημοτικός σύμβουλος της αντιπολίτευσης σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του Δήμου, να ενημερώσουν τους συνδημότες του, ότι θα πρέπει την Δημόσια περιουσία να την προσέχουν αλλά και να την προστατεύουν.
Συνεχίζοντας, ο δήμαρχος ανέφερε ότι πριν από δύο χρόνια έγινε καινούριος ο οικισμός: «Στο Δροσερό έχουν χτίσει και μέσα στην όχθη του Κοσύνθου. Αναγνωρίζω ότι υπάρχουν προβλήματα συγκέντρωσης υδάτων μπροστά στα σπίτια τους αλλά πέρα από κει δεν μπορώ να κάνω έργα και μέσα στις αυλές, διότι δεν έχω το δικαίωμα από τον νόμο. Και όσο για αυτό που επικαλεστήκατε, δηλαδή πληρωμές των δημοτικών τελών καλύτερα να μην ανοίξω το στόμα μου». Υπονοώντας σαφέστατα ότι οι κάτοικοι του Δροσερού ανήκουν στις ευπαθείς κοινωνικές ομάδες και η κοινωνική πολιτική του Δήμου είναι αυτή που καθορίζει να μην ζητούνται δημοτικά τέλη ή αν ζητούνται είναι μηδενικά.

Σχετικά Άρθρα