Γενική

«Οι παροχές για τους αγρότες ήταν έτοιμες από τον Νοέμβριο»

Η συνέντευξη του Ξανθιώτη πρώην Υπουργού Αλέκου Κοντού

Όπως δήλωσε στην «Η» του Σαββάτου ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Αλέξανδρος Κοντός και βουλευτής Ξάνθης της Ν.Δ., για τα θέματα των αγροτών είχαν γίνει συναντήσεις με εκπροσώπους των αγροτών και συνεννοήσεις με το υπουργείο Οικονομίας. «Τους τελευταίους μήνες του 2008 είχε διαμορφωθεί το πακέτο στήριξης των αγροτών» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Κοντός.
Η Συνέντευξη στον Ευτύχη Παλλήκαρη.
– Ποια είναι η εξήγηση που δίνετε για την πρωτοφανή σε έκταση διαμαρτυρία των αγροτών; Ποια είναι τα βαθύτερα αίτιά της; Τι δεν έκανε καλά η κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια;
– Η αλήθεια είναι ότι το 2008 ξεκίνησε με πολύ καλές προοπτικές για τα αγροτικά μας προϊόντα, αφού οι τιμές στα περισσότερα από αυτά κυμαίνονταν σε πρωτοφανή υψηλά επίπεδα. Όμως, από τη μία πλευρά η μεγάλη παραγωγή που σημειώθηκε σε διεθνές επίπεδο, κυρίως στα δημητριακά, και από την άλλη η οικονομική κρίση που ξέσπασε πριν από μερικούς μήνες, είχαν σαν αποτέλεσμα να πέσουν οι τιμές των προϊόντων και μεγάλες ποσότητές τους να μείνουν αδιάθετες. Διότι, δυστυχώς, τη διεθνή κρίση την «πληρώνουν» και οι αγρότες, όπως και οι υπόλοιπες τάξεις.
Αυτό, σε ένα βαθμό δικαιολογημένα προκάλεσε αναστάτωση στον αγροτικό κόσμο, παρά το ότι είχαν, ήδη, αρχίσει να αναλαμβάνονται πρωτοβουλίες στήριξής του από τον Σεπτέμβριο, όταν αρχικά διαπιστώθηκε το πρόβλημα.
– Μέχρι πρόσφατα ήσασταν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης. Γιατί επί των ημερών σας δε δώσατε τα 500 εκατ. ευρώ, ώστε να αμβλυνθούν οι αντιδράσεις πριν ξεσπάσουν τα μπλόκα; Άλλωστε, το πρόβλημα δεν ξέσπασε χθες, αλλά επιδεινωνόταν από τον περασμένο κιόλας χρόνο.
– Πράγματι, το πρόβλημα έγινε εμφανές τον Σεπτέμβριο του 2008. Η αντίδρασή μας ήταν άμεση σε όλα τα επίπεδα. Αρχές Σεπτεμβρίου, πολύ νωρίς δηλαδή, προχωρήσαμε στην έκδοση Υπουργικής Απόφασης για εντατικούς ελέγχους στις εισαγωγές καλαμποκιού από τρίτες χώρες, αλλά και χώρες της Ε.Ε., θέσαμε προς συζήτηση το πρόβλημα σε επίπεδο Ε.Ε. και ελήφθησαν τα πρώτα κοινοτικά μέτρα. Επίσης, μετά από «αγώνα δρόμου», καταφέραμε να πληρωθούν, για πρώτη φορά τόσο νωρίς, οι επιδοτήσεις των αγροτών, ύψους 2,1 δισ. ευρώ, στις 6 Δεκεμβρίου του 2008.
Επίσης, προχωρήσαμε στην καταβολή με ταμειακή διευκόλυνση της εξισωτικής αποζημίωσης, ύψους 170 εκατ. ευρώ, πολλούς μήνες νωρίτερα από την κανονική ημερομηνία καταβολής της, αλλά και στη χορήγηση άτοκων δανείων προς τις ΕΑΣ, ύψους 150 εκατ. ευρώ, για τη συγκέντρωση των δημητριακών.
Παράλληλα, κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο, είχαμε συναντήσεις με την ΠΑΣΕΓΕΣ και τους άλλους εκπροσώπους των αγροτών από όλη τη χώρα, προκειμένου να κωδικοποιηθούν τα αιτήματά τους και, σε συνεννόηση με το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών, να διαμορφωθεί το «πακέτο» της στήριξής τους.
Καταλαβαίνετε, λοιπόν, ότι κατά τους τελευταίους μήνες του 2008 έγινε ότι ήταν δυνατό να γίνει. Εξαντλήσαμε όλα τα περιθώρια που υπήρχαν, αλλά δεν ήταν εφικτό να ληφθούν συγκεκριμένες αποφάσεις οικονομικής φύσεως πριν από τη ψήφιση του προϋπολογισμού.
– Ήταν σωστό, κατά τη γνώμη σας, ο νέος υπουργός να τα δώσει όλα από την πρώτη στιγμή; Ορισμένοι συνάδελφοί σας της Ν.Δ. κάνουν λόγο για λάθος χειρισμούς. Τι δεν πήγε καλά, κατά τη γνώμη σας, στους χειρισμούς;
– Ο νυν υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων είναι ένας ευθύς και ειλικρινής πολιτικός και χειρίστηκε την κρίση με μέτρο και υπευθυνότητα. Επέλεξε, μόλις διαμορφώθηκε το συνολικό «πακέτο» στήριξης των αγροτών, να πει με σαφή και κατηγορηματικό τρόπο ότι η κυβέρνηση εξήντλησε όλα τα περιθώρια και σε περίοδο οικονομικής κρίσης διασφάλισε για τους αγρότες ένα σημαντικό ποσό.
Οπωσδήποτε χρειάστηκε λίγος χρόνος έως ότου εξειδικευτούν τα μέτρα και γίνουν αντιληπτά από τους αγρότες, οι οποίοι- όπως όλα δείχνουν- είναι ικανοποιημένοι από τη «γενναία» πρωτοβουλία της κυβέρνησής μας.
– Η κυβέρνηση προβάλλει επίμονα τη σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής. Είναι αυτή η πανάκεια για μία αναζήτηση λύσεων στα διαρθρωτικά προβλήματα της χώρας;
– Τα τελευταία πέντε χρόνια είχαμε και έχουμε ξεκάθαρη αγροτική πολιτική. Μία πολιτική για τη στήριξη των κατά κύριο επάγγελμα αγροτών, των νέων αγροτών, των συλλογικών τους δράσεων, της κτηνοτροφίας, της «άλλης γεωργίας», που είναι η μεγάλη προοπτική για τον αγροτικό τομέα της χώρας μας, των βιολογικών προϊόντων, της αλιείας και, φυσικά, των βασικών αγροτικών προϊόντων μας.
Στο πλαίσιο αυτό, εξαντλήσαμε μάλιστα όλες τις δυνατότητες που μας δίνει η Ε.Ε., τόσο όσον αφορά την αξιοποίηση των Κανονισμών όσο και την αξιοποίηση των προγραμμάτων της 4 ης Προγραμματικής Περιόδου.
Ήδη, θα πρέπει να σας αναφέρω ότι το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων έχει απορροφήσει, κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του προγράμματος, το 10% του συνολικού ποσού και έχουν προγραμματιστεί έργα που αλλάζουν σημαντικά τη μορφή των υποδομών στον αγροτικό τομέα και τονώνουν την ανταγωνιστικότητά του. Όσο για το Εθνικό Συμβούλιο Αγροτικής Πολιτικής είναι δικαίωμα του κ. Χατζηγάκη να το συγκαλέσει, εφόσον το επιθυμεί. Εύχομαι όταν γίνει αυτό να παράξει θετικά αποτελέσματα για τους Έλληνες αγρότες.
– Οι παροχές της κυβέρνησης προς διάφορες κοινωνικές ομάδες κάνουν πολλούς να περιγράφουν ένα άτυπο προεκλογικό κλίμα. Μήπως οι πρόωρες εκλογές είναι τελικά η πιο δόκιμη πολιτική λύση, καθώς θα ανανεώσει τη λαϊκή εντολή στην κυβέρνηση για τα όποια μέτρα προωθεί;
– Το κλίμα αυτό το καλλιεργούν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι, στο πλαίσιο της συστηματικής τους προσπάθειας να αποπροσανατολίσουν τον κόσμο από τα πραγματικά προβλήματα του τόπου, για τα οποία στην πραγματικότητα δεν έχουν εναλλακτική πρόταση.
Η θέση η δική μας, ως κυβέρνηση αυτού του τόπου, είναι ξεκάθαρη. Η εκλογολογία δεν ωφελεί τη χώρα. Αυτό που χρειάζεται είναι ακόμη μεγαλύτερη προσπάθεια και προσήλωση στο έργο που έχουμε, ήδη, δρομολογήσει για να επιτύχουμε ακόμη καλύτερα αποτελέσματα.
– Θα ήθελα, τη γνώμη σας για το μεγάλο πρόβλημα με το Βατοπαίδιο, που πολλοί θεώρησαν ότι έπαιξε ρόλο στην απομάκρυνσή σας από την κυβέρνηση
– Για το θέμα αυτό υπήρξε μία πρωτοφανής προσπάθεια αποπροσανατολισμού της κοινής γνώμης από το ΠΑΣΟΚ. Μία προσπάθεια που μόνο στόχο είχε να καλύψει τις ευθύνες των στελεχών του, εκείνων που έκαναν «ιδιοκτήτες» τους Βατοπαιδινούς στη Θρακική γη και, παράλληλα, να συντηρήσει ένα κλίμα σκανδαλολογίας, που εξυπηρετεί μόνο μικροπολιτικές σκοπιμότητες της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Η αλήθεια είναι πως όλα τα στοιχεία έδειξαν ότι τον δρόμο για την υπόθεση του Βατοπεδίου άνοιξαν, με τις υπογραφές τους, στελέχη των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ. Για τις πράξεις των οποίων η αξιωματική αντιπολίτευση δεν επέδειξε καν το πολιτικό θάρρος να αναλάβει τις ευθύνες που της αναλογούν.
Σε ό,τι αφορά τις κατηγορίες που εκτοξεύτηκαν εναντίον μου, όπως ανοιχτά κατήγγειλα από την πρώτη στιγμή, ήταν καθαρά συκοφαντικές, αλλά και αστείες. Στόχος τους ήταν να εμφανιστώ ως ένοχος για ένα θέμα στο οποίο δεν είχα καμία ανάμειξη, πόσο μάλλον όταν δεν είχα καμία αρμοδιότητα που να με συνδέει με την εξέλιξη της υπόθεσης.
Παρ όλα αυτά, το ΠΑΣΟΚ αναζήτησε μέσα από την υπόθεση αυτή την αφορμή για να με πλήξει πολιτικά και ηθικά για τις πρωτοβουλίες που πήρα όλα αυτά τα χρόνια, «κόντρα» στις κατεστημένες αντιλήψεις που εκείνο εκπροσωπεί. Όσο για τον ανασχηματισμό, ήταν μία επιλογή του πρωθυπουργού κ. Κ. Καραμανλή την οποία σέβομαι απόλυτα. Άλλωστε, οι υπουργικές καρέκλες δεν είναι ιδιοκτησία κανενός, ανεξάρτητα από το πόσο αποδοτικός και αποτελεσματικός μπορεί αυτός να είναι.

Σχετικά Άρθρα