Γενική

Ο Υπερνομάρχης σε συνεδρίαση για το ιδιότυπο «κοσμικό» καθεστώς της Τουρκίας

Το ιδιότυπο «κοσμικό» καθεστώς της Τουρκίας αποτέλεσε το κύριο θέμα που συζητήθηκε στις Βρυξέλλες, στις 29 Ιανουαρίου, στα πλαίσια της συνεδρίασης της Ομάδας Εργασίας για την Τουρκία της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ) της Ε.Ε., στην οποία συμμετείχε με την ιδιότητα του Τακτικού Μέλους της, ο Πρόεδρος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας- Καβάλας- Ξάνθης, κος Κωνσταντίνος Τάτσης.
Στις συζητήσεις συμμετείχαν επίσης, ο Πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία, κ. Joost Lagendijk, το Μέλος της Γερμανικής Ομοσπονδιακής Βουλής, κ. Hakki Keskin, και εκπρόσωποι της Αυτοδιοίκησης και οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από την Τουρκία.
Σε συνέχεια των τοποθετήσεων των συναδέλφων του από την Αυτοδιοίκηση της Τουρκίας, ο Υπερνομάρχης κος Τάτσης, εξέφρασε την ανησυχία του για την τάση τους να τονίζουν στο προεκλογικό τους λόγο και στην πολιτική τους πρακτική, ζητήματα που αφορούν ή εκμεταλλεύονται τις θρησκευτικές πεποιθήσεις και ιδιαιτερότητες των τοπικών κοινωνιών.
Επισημαίνοντας ότι η πρόοδος και ευημερία στην Ευρώπη είναι συνδεδεμένη με τον διαχωρισμό των πνευματικών αναζητήσεων και πεποιθήσεων από την πολιτική δραστηριότητα, κάλεσε τους συναδέλφους της Αυτοδιοίκησης να δώσουν μεγαλύτερη βαρύτητα σε θέματα που αφορούν την καθημερινότητα των πολιτών, όπως το περιβάλλον, η ανάπτυξη και η απασχόληση.
Ανέφερε επιπλέον, ότι η θεαματική βελτίωση της κατάστασης της Μουσουλμανικής μειονότητας στην Ελληνική Θράκη την τελευταία περίοδο, οφείλεται εν πολλοίς στην Αυτοδιοίκηση, η οποία ξεπερνώντας προκαταλήψεις και διαχωρισμούς του παρελθόντος, στάθηκε και στέκεται αποφασιστικά και ισότιμα στο πλευρό όλων των πολιτών, μειονοτικών και μη.
Για αυτό, τόνισε ότι οι προσπάθειες εξαγωγής του παρωχημένου πλέον εθνικιστικού μοντέλου της Τουρκίας για την ομογενοποίηση της μειονότητας είναι αναχρονιστικές και αντιπαραγωγικές.
Παράλληλα, κατέστησε σαφές στους συνομιλητές του ότι ως Πρόεδρος της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην ΕτΠ, θα πρωτοστατήσει στην προσπάθεια για την δημιουργία μηχανισμών επαφής με την Αυτοδιοίκηση της Τουρκοκυπριακής κοινότητας, αλλά αυτό μπορεί και θα γίνει μόνο και αποκλειστικά μέσω και με την υποστήριξη των θεσμών της Κυπριακής Δημοκρατίας.
Αυτό που χρειάζεται, ανέφερε ο κος Τάτσης, για να απελευθερωθεί η Τουρκική κοινωνία από τα δεσμά του παρελθόντος, είναι η ανάληψη ριζικών δράσεων, όπως η αναγνώριση ιστορικών γεγονότων και ειδικότερα της γενοκτονίας των Αρμενίων και των Ποντίων, που θα την επιτρέψει να απορροφήσει και να αξιοποιήσει με τρόπο ουσιαστικό και ολοκληρωμένο το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

Σχετικά Άρθρα